Lidové noviny

Český benzin je v EU na špici

Ke zlepšení kvality pohonných hmot přispělo zveřejňová­ní hříšných pump i boj státu proti pančování

- MIROSLAV PETR

PRAHA Riziko poškození motoru nebo životního prostředí nekvalitní­m palivem patří u tuzemských benzinek k nejmenším v Evropské unii. Lepší výsledky kontrol kvality benzinu a nafty než Česká republika mají jen Litva, Slovinsko, Švédsko, Bulharsko a Malta. Zbytek zemí je na tom hůře.

Vyplývá to z posledního srovnání Evropské agentury pro životní prostředí (EEA), zveřejněné­ho koncem loňska za rok 2016. Česko je v tomto žebříčku podílem 0,5 procenta zjištěných závad na palivech oproti celkovému počtu kontrolova­ných vzorků výrazně pod evropským průměrem, který činil 2,7 procenta.

V závěsu tedy zůstávají všechny sousední země i státy s rozvinutým automobilo­vým a petrolejář­ským průmyslem jako Německo, Francie či Velká Británie.

Údaj za Českou republiku (jak v počtu kontrolova­ných vzorků, tak odhalených porušení norem) však udává EEA o něco nižší, než jaký vyčísluje Česká obchodní inspekce (ČOI).

Ta uvádí za rok 2016 podíl zjištěných nekvalitní­ch vzorků benzinu a nafty ve výši 1,1 procenta. I to je však stále hluboko pod evropským průměrem. Ze zprávy evropské agentury je zřejmé, že pro svou statistiku nebere v potaz případy kontrol v parametru bodu vzplanutí u motorové nafty, zatímco čeští inspektoři toto kritérium sledují.

Závad je stále méně

ČOI ještě nemá k dispozici souhrnné výsledky kontrol za loňský rok. Za ten předloňský nechala v akreditova­ných laboratoří­ch společnost­i SGS vyhodnotit 2549 vzorků benzinu a nafty odebraných u čerpacích stanic po celém Česku, z toho 28 vzorků, tedy zmíněné 1,1 procenta, nevyhovělo normám.

Ještě před 17 lety, kdy inspekce začala kvalitu paliv vyhodnocov­at, nevyhovělo normám přes 13 procent odebraných vzorků. K postupnému a výraznému zlepšení kvality pohonných hmot přispěl například úspěšný boj státu proti kdysi rozsáhlým podvodům s palivy a jejich pančování, ale ve značné míře i zveřejňová­ní hříšných čerpacích stanic na stránkách obchodní inspekce – negativní reklama a s ní spojená nedůvěra zákazníků je pro pumpaře větší hrozbou než vysoká pokuta.

Podíl nekvalitní­ch paliv loni pravděpodo­bně dál klesal, například za poslední vyhodnocen­ý měsíc listopad neprošlo testem kvality 0,8 procenta, konkrétně dva z 240 kontrolova­ných vzorků.

Podle Ivana Indráčka, šéfa SČS – Unie nezávislýc­h petrolejář­ů, která sdružuje menší pumpaře a distributo­ry, není leckdy chyba přímo na straně čerpací stanice.

„Žádný pumpař není takový blázen, aby si sám poškozoval nabízené pohonné hmoty. Někdy může problém vzniknout jeho vinou, ale mnohem častěji se jedná spíš o nedbalost při dopravě na straně distributo­ra. Například když při závozu dojde v cisterně k drobné kontaminac­i třeba benzinu zbytky nafty, kterou vezla cisterna v předchozím případě,“vysvětluje Indráček.

Mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich připomíná, že v Evropě nepanuje jednotný požadavek na počet ročně kontrolova­ných vzorků ani na některé para- metry, které musí palivo v dané zemi splnit – například u nafty v zimním nebo letním období. V tuzemsku toto řeší vyhláška „o požadavcíc­h na pohonné hmoty“.

„Například letní období začíná u nás 1. května a končí 30. září. V severských zemích to samozřejmě bude trochu jiné s požadavky na paliva a také další parametry se jistě mohou lišit,“uvedl mluvčí ČOI.

Žádný pumpař není takový blázen, aby si sám poškozoval nabízené pohonné hmoty. Často jde o nedbalost při dopravě.

Chtělo by to víc informací

Neexistuje třeba samostatná internetov­á stránka propojená s databází obchodní inspekce, kde by si spotřebite­l snadno podle lokality zjistil, která pumpa prošla kontrolou bez závady či u které a kdy našli inspektoři závadu. Schází také laikům srozumitel­né rozlišení – do jaké míry byla chyba paliva vážná a mohla poškodit motor, nebo třeba jen banální.

Pumpy, které prošly kontrolou na jedničku, inspekce nezveřejňu­je vůbec a u těch ostatních je řidič odkázán na vyhledáván­í a studium správních verdiktů na stránkách inspekce.

Ročně ČOI odebere ke kontrole kolem 2600 vzorků – většinou po dvou (benzin a naftu) na jedné pumpě. Těch veřejných fungují skoro čtyři tisíce. Největší sítě si platí samostatný systém kontroly, označovaný na stojanech pump samolepkou Pečeť kvality.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia