Lidové noviny

Čtyři z pěti dolarů vydělala elita

-

Příjmovou nerovnost mezi lidmi dokládají i další čísla. Osm nejbohatší­ch lidí světa – tedy třeba spolumajit­el Microsoftu Bill Gates nebo šéf Amazonu Jeff Bezos – ovládají stejný majetek jako nejchudší čtyři miliardy lidí.

Rozdíly se navíc zvětšují. Od roku 2010 rostlo jmění nejzámožně­jších lidí v průměru o 13 procent ročně, zatímco celkové příjmy se zvyšovaly jen šestinovým tempem. Studie společnost­i Oxfam, která dlouhá léta mapuje finanční rozdíly mezi skupinami lidí, před tímto trendem varuje. Podle ní nejde o příznaky zdravé ekonomiky, ale o neblahý jev.

„Naše ekonomiky spíše oceňují bohatství než tvrdou prácimilio­nů lidí,“upozorňuje výkonná ředitelka Oxfamu Winnie Byanyimaov­á. A udává příklad: šéf jedné z pěti předních módních firem vydělá za čtyři dny tolik co textilní dělnice v Bangladéši za život.

Potíž je podle Oxfamu také v tom, že bohatí lidé často posílají své příjmy do daňových rájů. Peníze tak v důsledku chybějí ve vzdělávání nebo zdravotní péči, což je citelné zejména v chudých

Prestižníh­o setkání světových státníků, byznysmenů či finančníků se letos zúčastní na tři tisíce lidí.

Nejvýrazně­jším hostem má být americký prezident Donald Trump, který na Světovém ekonomické­m fóru vystoupí ve čtvrtek. Přiveze s sebou i osm ministrů včetně šéfa diplomacie Rexe Tillersona.

Očekává se tak zajímavý střet jeho protekcion­istického pohledu na ekonomiku s tradičním globalizač­ním étosem, který v Davosu zpravidla panuje.

Na akci zavítá také šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker či francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron.

Velmi očekávané je vystoupení indického premiéra Naréndry Módího, reprezenta­nta rychle rostoucí světové mocnosti.

Ve čtvrtek přiletí na otočku i český premiér Andrej Babiš. zemích. Tedy tam, kde nadnárodní firmy nechávají šít oblečení nebo montovat mobilní telefony.

Případné sociální bouře způsobené ekonomicko­u nerovností mohou postihnout i výrobu, potažmo příjmy velkých podniků. Téma před letošním Světovým ekonomický­m fórem v Davosu zdvihl i jeden z nejvlivněj­ších manažerů světa Larry Fink, šéf investiční­ho impéria BlackRock, spravující­ho portfolio v hodnotě zhruba šesti bilionů dolarů.

„K trvalé prosperitě nevedou jen finanční výsledky, ale i to, co dobrého dávají společnost­i. Firmy musejí přinášet prospěch všem – vlastníkům, zaměstnanc­ům, zákazníkům i společnost­em, v nichž působí,“popsal.

Studie Oxfamu neopomněla ani nerovnost příjmů mezi muži a ženami, které nejenže téměř všude na světě vydělávají méně, ale také častěji vykonávají práce s nejistými vyhlídkami do budoucnost­i. Už dříve Světové ekonomické fórum odhadlo, že potrvá ještě 217 let, než budou ženy vydělávat stejně jako muži a na pracovišti dosáhnou rovnosti. A nadto: jen každý nový desátý dolarový miliardář je žena.

 ?? (na snímku jeho šéfka Christine Lagardeová) zlepšil v předvečer fóra výhled globální ekonomiky na letošní i příští rok FOTO ČTK/ AP ?? Mezinárodn­í měnový fond
(na snímku jeho šéfka Christine Lagardeová) zlepšil v předvečer fóra výhled globální ekonomiky na letošní i příští rok FOTO ČTK/ AP Mezinárodn­í měnový fond

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia