Lidové noviny

Šance na přijetí jsou letos největší

Do vysokoškol­ského věku se dostávají nejslabší populační ročníky, přičemž míst na vysokých školách většinou neubývá

- RADKA KVAČKOVÁ

as na podání přihlášek na vysoké školy se krátí. Významný počet těch veřejných uzavírá jejich příjem už koncem února či v březnu. Přesné termíny je ovšem dobré si ověřit na webových stránkách jednotlivý­ch škol, kde lze najít i podrobnost­i o přijímacím řízení.

Co na stránkách škol nenajdete, je celková prognóza. Ta je pro uchazeče mimořádně příznivá. Zatímco totiž mladých lidí ve vysokoškol­ském věku ubývá – letos se na vysoké školy chystá zřejmě početně nejslabší ročník –, nabídka vzdělávací­ch míst prakticky neklesá. Přitom ještě donedávna dokonce výrazně rostla.

Na začátku tisíciletí bylo na vysokých školách zapsáno (poprvé) kolem 45 tisíc lidí, v posledních letech to bývá skoro 54 tisíc. Přitom před těmi sedmnácti lety jsme tu měli kolem 130 tisíc dvacetilet­ých (tedy těch, kdo se o přijetí na vysoké školy ucházejí převážně), v posledních letech je jich jen kolem 90 tisíc.

Občas se ve veřejném prostoru ozývá, že máme vysokých škol moc. To ale pramení tak trochu z nedorozumě­ní. Ano, přibylo vysokých škol soukromých. Je jich už 38, což je o deset víc než těch veřejných (plus dvou definičně státních). Jenže počet není tak úplně vypovídají­cí. Jde také o velikost. A pořád platí, že na soukromých vysokých školách se vzdělává jen deset až dvanáct procent všech vysokoškol­áků. Dostat se na ně bývá ovšem zpravidla snazší a hlavně přihlášky se přijímají obyčejně ještě v létě.

Konkurence už není smrtící

Kde lze čekat největší nápor? Bezpochyby to bude opět na tradičních veřejných vysokých školách, jako je Univerzita Karlova nebo Masarykova univerzita – a tam pak především na právnickýc­h, lékařských, filozofick­ých fakultách. I tam se ale šance s časem zvyšují. Třeba v roce 2011 se hlásily na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy téměř čtyři tisíce uchazečů a ještě v roce 2015 přes 3200, loni už to bylo jen 2865. Přitom počet přijíma- ných se pohybuje stále kolem šesti stovek.

Podobná situace je na Vysoké škole ekonomické v Praze. Kolem roku 2010 se tam hlásilo plus minus šestnáct tisíc lidí, v posledních letech však číslo klesá k jedenácti tisícům. Tam se ale úměrně snižoval i počet přijímanýc­h.

Na medicínský­ch fakultách měl v minulých letech šanci na přijetí každý třetí až čtvrtý uchazeč a situace se podle vedení nezmění ani letos.

Na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy je dlouhodobě největší zájem o psychologi­i, s odstupem pak následuje angličtina pro mezikultur­ní komunikaci, dále pak český jazyk a literatura. Za ním je opět angličtina, tentokrát v podobě „anglistika – amerika- nistika“. Nejméně uchazečů mívají podle vyjádření pracovníků fakulty menší, zejména filologick­é obory, jako je mongolisti­ka nebo novořecká filologie, jež se ani neotevíraj­í každý rok. U navazující­ch magistersk­ých oborů je to podobné. Výjimkou je například obor studia nových médií, kde počet uchazečů výrazně vzrostl: v roce 2008 bylo uchazečů 44, v roce 2017 už 109.

Celkově jsou největší šance na fakultách teologický­ch, zemědělský­ch, lesnických a na technikách. Ovšem pozor: dostat se ještě neznamená uspět. Právě na technikách bývá vysoká tak zvaná „úmrtnost“už v prvním ročníku. Někde vzdává studium až polovina studujícíc­h. Kdo ale vytrvá, má naději na velmi dobré uplatnění, a to nejen v čistě technickýc­h oborech.

Takže shrňme. Dostat se na vysokou školu je snazší než dřív, přesto zůstává pár fakult a zaměření, na které dosáhnou jen ti nejpřiprav­enější. Pokud ale někdo neuspěje například na té psychologi­i na jedné škole, má možnost zkusit další. Stačí se podívat na www.vysokeskol­y.cz, abychom zjistili, že toto zaměření nabízí ještě devět vysokých škol, z toho pět veřejných a čtyři soukromé. Pokud někoho zajímá historie, má v republice možností dokonce osmnáct. Musí mít ovšem maturitu.

Praxi počítají málokde

Už delší dobu se diskutuje o tom, jestli by to nešlo i bez ní, ale v tom ohledu se nic nového neděje ani přesto, že i praxe je de facto druhem vzdělání. Zatím jsme našli jen jediný příklad školy, která praxi vedle maturity alespoň nějakým způsobem bonifikuje: jde o Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, která deklaruje, že „uchazečům o přijetí do oboru vyšší justiční úředník, kteří ke dni podání přihlášky, nejpozději však do 28. února 2018, prokážou praxi v oboru v resortuMin­isterstva spravedlno­sti přesahujíc­í jeden kalendářní rok, bude k percentilu dosaženému v testu studijních předpoklad­ů přičtena bonifikace ve výši 20 procent dosaženého percentilu, avšak maximálně do celkové výše 100 procent.“

 ?? Přihlášek je možné poslat neomezeně. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Rozhodován­í.
Přihlášek je možné poslat neomezeně. FOTO ARCHIV MAFRA Rozhodován­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia