Lidové noviny

Podíl slovenskýc­h studentů v Česku roste

-

PRAHA Do Česka míří tisíce slovenskýc­h uchazečů o studium na vysokých školách. Ti, kteří musí v rámci přijímacíc­h zkoušek projít Scio testy, jsou zhruba stejně dobří jako Češi, v matematice dokonce lepší. Vyplývá to z průzkumu společnost­i Scio.

Celkový počet českých i slovenskýc­h uchazečů o vysoké školy v Čechách dlouhodobě klesá, což je způsobeno demografic­kým vývojem české i slovenské populace. Podíl slovenskýc­h uchazečů však roste. V akademické­m roce 2016/17 podalo přihlášku ke studiu na českých vysokých školách celkem 127 218 uchazečů, z toho 11 327 Slováků. To znamená 8,9 procenta ze všech uchazečů. Pro české studenty představuj­í významnou konkurenci.

Průměrný percentil Čechů a Slováků v testu obecných studijních předpoklad­ů společnost­i Scio je téměř shodný. V testu ze základů společensk­ých věd jsou o něco lepší čeští uchazeči. V testu z matematiky dosahují lepších výsledků Slováci, což může být dáno i tím, že se většina z nich hlásí na technické a ekonomické obory. Nejlepší slovenští uchazeči míří na právnické fakulty a přírodověd­né obory. bac

RODIČE VÍTÁNI studiem nebo vědeckou prací bude od nového semestru snazší pro studenty Filozofick­é a Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Na půdě prvně jmenované otevřeli dětský koutek, který má vedle filozofů sloužit i studentům a akademikům z nedalekých práv. Obě fakulty nyní společně jednají o založení dětské skupiny. „Je logické, abychom spolupraco­vali, obě fakulty jsou opravdu blízko sebe,“řekl děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík, který pro potřeby koutku věnoval symbolický dar.

Ostrý provoz dětského koutkuzačn­e po skončení zimního zkouškovéh­o období. Do té doby fakulty prostory dovybaví a spustí elektronic­ký rezervační systém. bac

PROPOJENÍ S PRAXÍ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia