Lidové noviny

Korejská kometa válcuje favority

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

MELBOURNE/PRAHA Kdo z vás ho zná? Hláškou z filmové klasiky Vrchní, prchni! by se dal uvést příběh jednadvace­tiletého jihokorejs­kého tenisty Čong Hjona. Mladík, který loni v listopadu vyhrál Next Gen Finals, svůj vůbec první turnaj na okruhu ATP, se dosud na grandslamo­vých turnajích dostal nejdál do 3. kola minulého Roland Garros. Asijský talent s vynikající fyzičkou, jenž doběhne i zdánlivě ztracený míč, se však i díky zmíněnému listopadov­ému triumfu na turnaji tenisových talentů v Miláně vydal do Melbourne, aby svou bilanci podstatně vylepšil.

A to přesto, že aktuální světové osmapadesá­tce los nijak nepřál. Například hned v 1. kole jej svedl dohromady s loňským čtvrtfinal­istou Mishou Zverevem. Jenže Čong i díky Němcově skreči přešel jak přes něj, tak jeho krajana Petera Gojowczyka. Ve třetím kole pak senzačně udolal rovněž světo- vou čtyřku, Zverevova mladšího bratra Alexandera, jemuž nadělil v pátém setu dokonce kanára.

Do světel ramp jej však dostalo až včerejší nečekané vítězství 7:6, 7:5, 7:6 nad šestinásob­ným vítězem z Melbourne a bývalou světovou jedničkou Novakem Djokovičem.

Djokovič byl můj idol

Díky němu se stal rodák ze Suwonu vůbec prvním korejským tenistou, který se kdy dostal do čtvrtfinál­e grandslamu. „Dneska se mi splnil sen. Je to pro mne čest, zahrát si s Novakem. Když jsem byl malý, snažil jsem se ho napodobova­t. Byl to můj idol,“zasnil se Korejec hned po zápase na kurtu.

A pochválil ho i o devět let starší Djokovič, kterému se první velký turnaj pod vedením Radka Štěpánka nepovedl podle představ. „Musím se smířit s okolnostmi, i když je to frustrujíc­í. Po celý turnaj mě limitovaly zdravotní potíže. On byl jako zeď. Působivé.

A to ještě nemusí být všechno. V boji o semifinále se totiž v brýlích hrající Čong v noci na středu utká s Američanem Tennysem Sandgrenem, až 97. hráčem žebříčku ATP. Ten na turnaji šokoval triumfy nad vítězem z roku 2014 Stanem Wawrinkou a včera i nad světovou pětkou Dominikem Thiemem. Sandgren se navíc mezi osmičku hráčů na Australian Open dostal jako teprve druhý hráč historie z těch, co zakusili hlavní fázi turnaje vůbec poprvé.

A pokud by si Čong poradil i s šestadvace­tiletým Američanem, o finále svede souboj buď s Tomášem Berdychem, nebo s legendární­m obhájcem titulu Rogerem Federerem.

„Víte, tenis není v Koreji zrovna populární sport. Takže vám nemůžu říct, že mě teď budou lidi poznávat na ulici,“vtipkoval. „Ale jsem moc rád, jestli se mi dnešním výsledkem podaří přivést k tenisu některé z dětí, pro které budu vzorem,“těší Čonga.

To, co předvedl, bylo fantastick­é. Připadalo mi, že se nedá prohodit, všechno skončilo na mé straně kurtu. Byl až příliš dobrý.

 ?? Skvělý výkon proti Djokovičov­i vyšperkova­l výhrou FOTO REUTERS ?? Čong Hjon
Skvělý výkon proti Djokovičov­i vyšperkova­l výhrou FOTO REUTERS Čong Hjon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia