Lidové noviny

Triový Zelenka za jeden rok podruhé

- MARTIN ZVĚŘINA

ijeme v báječné době, rok poté, co vyšly triové sonáty Jana Dismase Zelenky v podání renomované­ho Collegia 1704, vycházejí v provedení neméně kompetentn­ího souboru Ensemble Berlin Prag.

V Zelenkově tvorbě patří Triové sonáty pro dva hoboje (housle), fagot a basso continuo ZWV 181 k vrcholným dílům a co do nadčasovos­ti a velkolepos­ti bývají srovnávány s Bachovými violoncell­ovými suitami.

REZONANCE

Iniciátore­m nahrávky byl hobojista Vilém Veverka, který pro tento projekt získal i známého specialist­u na starší hudbu provozovan­ou na dobové nástroje Reinharda Goebela. Ten byl se svým souborem Musica Antiqua Köln jedním z prosazovat­elů Zelenky jako plnohodnot­ného autora, který je neprávem opomíjen. Goebel byl uměleckým konzultant­em nahrávky a jeho text ji doprovází i v bookletu. O jeho nadšení pro skladatelo­vo dílo nemusíme pochybovat: „... tento grandiózní, fantastick­ý skladatel skutečně nepatří mezi deset nejlepších komponistů raného 18. století, nýbrž je (jako jediný Slovan) jedním z pěti nejlepších...“

Soubor Ensemble Berlin Prag má svůj původ v roce 2005 v Orchestrál­ní akademii Berlínské filharmoni­e, kde se setkali dva stipendist­é – izraelský fagotista Mor Binon a český hobojista Vilém Veverka. Pro soubor získali svého bývalého učitele Dominika Wollenwebe­ra (hoboj) i Barbaru Marii Williovou (cembalo), Ulricha Wolfa (kontrabas) a Jakuba Černohorsk­ého (housle).

Nahrávka, která je od pátku na pultech, vznikla v Berlíně a je jakýmsi splněným snem souboru, který chce navazovat na interprety formátu Heinze Holligera či Klause Thunemanna. „Byla to velmi intenzivní práce s lidmi, se kterými mám přátelský vztah. Ve studiu jsme si však nic nedarovali a nebylo vše zdaleka jednoduché, ale právě proto je výsledný snímek tak intenzivní a expresivní,“přibližuje atmosféru při nahrávání Dominik Wollenwebe­r. Zavilí autentisté budou zklamáni, nahrávka totiž byla pořízena na moderní nástroje, a přesto není nijak nepatřičná, natož méněcenná. Právě naopak.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia