Lidové noviny

Vítěz vezme vše

- MARTIN ZVĚŘINA

Hlavním protagonis­tou letošních prezidents­kých voleb je Miloš Zeman. Při obhajobě je favoritem a většina vyzyvatelů se vymezovala jedině či především proti němu. Hlasování v druhém kole je jakýmsi referendem o Miloši Zemanovi, protože jestli něco spojuje příznivce Jiřího Drahoše, je to odpor k tomu, jakým způsobem prezident vykonával svůj úřad.

Je velmi těžké představit si vítězného Miloše Zemana, kterak se radikálně mění a je prezidente­m sjednotite­lem. To možné není a vlastně to nikdo neočekává. Je tedy zřejmé, že těm, kteří volí jeho setrvání v úřadu, takové způsoby vyhovují.

Ano, nový prezident nezmění ani politickou situaci, ani směřování země. Může však měnit atmosféru, tón diskusí a hlavně tím, koho vyzdvihuje, ukazovat občanům, jak si představuj­e vzorného občana. Prezident může být příkladem, pokud se chová slušně.

Záleží jen na nás, jestli si chceme zemanovské prezidento­vání zopakovat a tím si ujasnit, že všechno, co se dodneška odehrálo, bylo vlastně plus minus v pořádku, anebo raději vykročíme do neznáma s nadějí v něco lepšího.

Vítězství jednoho opticky vyzmizíkuj­e tábor toho druhého, takže až dnes odpoledne budeme republice „psát vysvědčení“, neměli bychom rozhodně zapomínat na ty druhé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia