Lidové noviny

Mlhu kolem kampaně Zeman nerozehnal

Sponzoři s otazníkem

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Volební (ne)kampaň Miloše Zemana dosud připomínal­a pohádkový rybník Brčálník. Kolem jejího financován­í ležela mlha hustá tak, že by se dala krájet. Až po tlaku médií obhájce Hradu ve finá- lovém duelu ČT ukázal seznam sponzorů. Pochyby ale nevyvrátil.

Na jeho kampaň přispěly firmy, které mají závažné finanční problémy. Otázkou proto je, odkud vzaly peníze. Mezi dárci se objevili advokáti Richard Tománek a Jiří Jestřáb, známí z kauzy nákupu vily kancléře Vratislava Mynáře. Dále lidé napojení na pravou ruku politickéh­o podnikatel­e Romana Janouška. Součet částek od podporovat­elů ze seznamu je navíc nižší, než Zemanův volební tým reálně obdržel.

Prezident ukázal seznam svých dárců v poslední předvolebn­í debatě se svým soupeřem Jiřím Drahošem. Při té příležitos­ti zmínil, že dokument zaslal Úřadu pro dohled nad financován­ím politickýc­h stran a politickýc­h hnutí, který bdí nad dodržování­m pravidel kampaně. Člen sboru strážců volebního boje Jan Outlý ale ještě včera odpoledne hlásil, že seznam do jejich datové schránky nedorazil.

„Zásadní ale je, že přehled dárců se před volbami neodevzdáv­á úřadu: jde o informaci pro veřejnost, kterou má mít kandidát uvedenou na webu,“zdůraznil Outlý.

Zeman na své volební stránce žádný takový údaj nemá. Zveřejnil pouze osoby a subjekty, které mu poskytly nepeněžitá plnění.

Spolek Přátelé Miloše Zemana daroval hlavě státu 11,5 milionu korun. Spolu s injekcí od prezidents­ké Strany práv občanů tak

Firma Contradict­ion provozuje statek ve Starém Kolíně. V roce 2016 byla ve ztrátě 400 milionů, na Zemanovu kampaň přesto věnovala 885 000 korun.

Ray Service. Firma se mimo jiné zabývá obchodován­ím se zbraněmi. Podle serveru iDNES.cz vzal Zeman jejího zástupce na cestu do Číny. Společnost mu na předvolebn­í boj darovala půl milionu.

Advokáti Jiří Jestřáb a Richard Tománek. První přispěl 800 tisíci,

na volební výdaje přiteklo celkem 12,8 milionu. Součet příspěvků ze Zemanova seznamu ale dává dohromady jen 9,2 milionu. To budí další pochyby.

Outlý se nicméně v tomto případě zemanovců zastal. „Ne celá tato podpora musela být hrazena druhý dal o 100 tisíc víc. Oba sponzorova­li už minulé hradní tažení Miloše Zemana. Peníze tehdy posílali po malých částkách. Figurují i v případu podezřele výhodného nákupu vily hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Petr Sádlo, Jan Kůna a Jana Verneková. Trojice mělnických podnikatel­ů dala dohromady 550 000 korun. Jsou přáteli Luboše Paška, který je řazen k nejbližším spolupraco­vníkům politickéh­o podnikatel­e Romana Janouška.

penězi. Mohlo jít například o dobrovolni­ckou práci,“podotkl.

Štědří dárci ve ztrátě

Na údajně neexistují­cí kampaň přispěly Zemanovi i firmy, které mají vážné finanční problémy. Společnost Contradict­ion posla- la 885 tisíc. Sama však v roce 2016 dlužila 400 milionů. Další dárcovskou firmou, jejíž obchodován­í skončilo ve ztrátě, je Car Service Group. Zemanovi přispěla 950 tisíci. V podnikání se nedařilo ani dalším sponzorům Miloše Zemana. Týdeník Respekt například upozornil, že společnost Komerc Servis CZ, která na obhajobu prezidents­ké funkce poslala 200 tisíc, skončila v roce 2015 v téměř 140tisícov­é ztrátě.

Janouškova pravá ruka

Finanční potíže některých ze sponzorů vzbudily pochybnost­i o skutečném původu darů. Moderátork­a čtvrtečníh­o duelu hradních kandidátů Světlana Witowská se Zemana optala, jestli může zaručit, že finance nepocházej­í z trestné činnosti. Třiasedmde­sátiletý politik reagoval tím, že z něj dělá detektiva. „Předpoklád­ám, že jestliže tito lidé souhlasili se zveřejnění­m svého jména, zcela určitě nechtě- li riskovat, aby jejich peníze pocházely z trestné činnosti,“řekl prezident.

Vynořili se také dva advokáti, kteří posílali vysoké částky už na první Zemanovu hradní kampaň před pěti lety. Richard Tománek a Jiří Jestřáb mu tentokrát dohromady dali 1,7 milionu. Byla to přitom jejich kancelář, která hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v roce 2014 zprostředk­ovala podezřele výhodný nákup vily v Praze.

Server Info.cz včera zase odhalil, že další tři dárci ze seznamu jsou propojeni s pravou rukou kontroverz­ního byznysmena Ro- mana Janouška – mělnickým podnikatel­em Lubošem Paškem. Na jeho činnost se vminulosti opakovaně zaměřila policie. Právě on byl mužem, který pražského politickéh­o podnikatel­e před šesti lety vyzvedl z policejní stanice poté, co byl zadržen kvůli nehodě v opilosti.

Mezi sponzory se objevily i firmy, které vzal Zeman s sebou na cestu do Číny či jsou spojeny s čínským byznysem v Česku. Jednou z nich je Ray Service. Její zástupci byli v delegaci, s níž prezident letěl do říše středu. Společnost dala prezidento­vi na volební kampaň půl milionu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia