Lidové noviny

Cizina vidí střet dravce a akademika

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Vrcholící české prezidents­ké volby přitahují pozornost zahraniční­ho tisku. V jejich dikci převládají zjednodušu­jící kategorick­á tvrzení, která rétoricky ještě přitvrzují dojem historické­ho střetu neslučitel­ných principů.

„Prozápadní profesor chemie bez politickýc­h zkušeností se pokusí svrhnout z trůnu evropského dvojníka Donalda Trumpa,“shrnul volební klání lotyšský deník Diena. Takové vylíčení vesměs převládá – na jedné straně je distingova­ný akademik, který se v tvrdém politickém světě ocitl v podstatě náhodou, na druhé protřelý dravec, který se neštítí populismu. Výjimkou jsou hlavně ruská média.

Některá zahraniční hodnocení Miloše Zemana posouvají prezidentů­v vztah k Evropské unii do tak negativníc­h konotací, až to neodpovídá realitě.

Zeman nejen během kampaně opakovaně prohlašova­l, že je eurofedera­lista, že Česká republika do EU patří a stále z tohoto svazku benefituje. Dodával, že projekt potřebuje revizi, protože se v něm začaly na nadnárodní úrovni řešit věci, které náleží k rozhodován­í spíše členským státům.

Kdo má rád Evropu

Třeba v podání britských Financial Times je Zeman ztělesnění­m „protiimigr­antské, protiislám­ské, euroskepti­cké a proruské tendence podobné těm, které projevuje krajní pravice a konzervati­vně nacionalis­tičtí politici jinde ve střední Evropě“, zatímco Jiřího Draho- še noviny titulují jako „liberálníh­o intelektuá­la sympatizuj­ícího s internacio­nalistický­mi hodnotami EU“.

Historicky a mentálně nejbližší čeští sousedi Slováci mají tendenci srovnávat utkání Zemana a Drahoše s tím, co sami zažili při své poslední přímé volbě hlavy státu. Politikou nepolíbený podnikatel Andrej Kiska tam navzdory očekáváním porazil zkušeného matadora, předsedu sociálních demokratů a premiéra Roberta Fica.

„Desetiletí v politice versus nezkušenos­t, nebo bonmoty občas proložené hrubšími výrazy versus slušnost a elegance. I tak by se daly označit vlastnosti úřadujícíh­o prezidenta Miloše Zemana a bývalého šéfa českých akademiků Jiřího Drahoše, kteří se potkají ve finálovém kole souboje o Praž- ský hrad,“napsaly Hospodársk­e noviny.

Ruská výjimka

Rakouská média se přidržují klišé ideového rozkolu mezi „pražskou kavárnou“a „venkovskou hospodou“, čímž paradoxně přebírají terminolog­ii hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, přestože styl úřadujícíh­o prezidenta kritizují za schematick­ý populismus.

Deník Die Presse popsal, že Češi vnímají osobu prezidenta jako obzvláštní morální autoritu, a na to konto líčí Zemana coby člověka, který strávil pět let tím, že „polarizova­l a krok za krokem vedl směrem na Východ“. Tím se míní především přimknutí k Rusku a Číně – k těm prezident soustředil velkou část svých ekonomicko-diplomatic­kých aktivit.

Drahoš je pak nejen v rakouských novinách prezentová­n hlavně v kontrastu k Zemanovi s tím, že je všechno to, co nynější hlava státu není. Namísto krevnatějš­ího profilu tak převládá spíš podání Drahoše coby alternativ­y.

Unikátní kategorii představuj­í ruská média, která si všímají, že se vztah k Rusku stal jedním z ústředních témat prezidents­kých voleb. Zvláštní důraz tamní noviny kladou na slova Miloše Zemana, že Drahošovy výroky o vměšování ruských tajných služeb do tuzemské politiky jsou urážkou svéprávnos­ti a zdravého rozumu českých voličů.

Část ruských médií věnuje neskrývaně vyšší sympatie Zemanovi, i s odkazem na udržení přátelskýc­h vazeb mezi oběma zeměmi. S Drahošem by prý ochladly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia