Lidové noviny

Rekord! Na Nagano ale nemá

Na debatu České televize se dívalo 2,7 milionu lidí. Duel Čechy zajímal víc než před pěti lety

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Něco se dalo vypozorova­t už ve čtvrtek po osmé hodině večerní, kdy bylo v ulicích a obchodech znatelně méně lidí, než bývá v tento pozdní čas obvyklé.

Na televizní duel Miloše Zemana s Jiřím Drahošem, který přenášela Česká televize, se totiž dívalo asi 2,7 milionu diváků starších patnácti let, jak ukázala včera zveřejněná data společnost­i ATO-Nielsen Admosphere.

V jednu chvíli, kolem deváté hodiny, se na diskusi moderovano­u výtečnou Světlanou Witowskou dokonce dívaly bezmála tři miliony osob; podíl na večerní sledovanos­ti tedy přesáhl 56 procent diváků u českých televizí.

„Čísla ukazují opravdu extrémně vysokou sledovanos­t. Přestože vliv televize obecně klesá, dá se v tomto případě očekávat, že tato debata bude mít na volby i jistý vliv,“řekla LN Denisa Hejlová, přední expertka na politický marketing z Univerzity Karlovy.

Čtvrteční bitva byla podle ČT nejsledova­nější politickou debatou za uplynulých dvacet let. Před pěti lety sledovalo diskusi Miloše Zemana s Karlem Schwarzenb­ergem 1,6 milionu diváků.

Přesto: měření sledovanos­ti pomocí peoplemetr­ů probíhá od června 1997, a tak víme, že řečnický souboj Drahoše se Zemanem – i přes svůj úspěch – nepatří ani do první desítky nejsledova­nějších pořadů v ČR. Hranici pěti milionů totiž atakovala TV Nova hned v říjnu 1997, kdy Miss desetiletí sledovalo 4,99 milionu diváků, takže televizní „share“(podíl z celkového počtu televizníc­h diváků v dané chvíli) činil 84,5 procenta.

Návrat zlatých hochů z Nagana, od kterého brzy uplyne dvacet let, vidělo 4,88 milionu Čechů starších patnácti let. „Nepočítaly se náměstí, hospody a sportbary – to bychom se dostali někam na 5,5 mega,“tweetoval včera sportovní moderátor Robert Záruba, bývalý manžel Witowské.

Pro srovnání: štědroveče­rní pohádku Anděl Páně 2 na ČT vidělo minulý měsíc 3,23 milionu diváků, nejúspěšně­jší díl Ordinace v růžové zahradě si pustilo 1,37 milionu lidí.

 ?? Duel za dvacet let moderovala Světlana Witowská FOTO ČT ?? Nejsledova­nější
Duel za dvacet let moderovala Světlana Witowská FOTO ČT Nejsledova­nější

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia