Lidové noviny

Hold českému baroku

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Je to možná nejstarší doložené poutní místo v Česku. V jeskyni ve Středočesk­ém kraji se v devátém století usadil poustevník Ivan. Ten měl podle legendy jedinou společnici – laň seslanou bohem. Na lovu ji poranil kníže Bořivoj a krvácející laň dovedla knížete až do jeskyně. Ivanovi, kterého Bořivoj připravil o společnici, splnil přání. Na místě vystavěl kostel svatého Jana Křtitele, který se Ivanovi v jeskyni zjevoval. Poutní místo bylo na světě.

Areál Svatý Jan pod Skalou s kostelem Narození svatého Jana Křtitele a jeskyní svatého Ivana by nově měl dostat nejvyšší ochranu státu. Je mezi 19 sakrálními stavbami, které ministerst­vo kultury navrhlo na povýšení na národní kulturní památku.

Podoba současného barokního areálu je ze 17. až 18. století a na výstavbě se podíleli významní architekti, mezi nimi například Kryštof a Kilián Ignác Dientzenho­ferové, představit­elé vrcholného baroka.

Jeden z bratrů je podepsán i pod dalším poutním areálem, který figuruje na seznamu – Chlum Svaté Maří s kostelem Nanebevzet­í Panny Marie a svaté MaříMagdal­ény, významné poutní místo na hranicích Čech a Bavorska.

Seznam národních kulturních památek čítal k loňskému červenci přes 300 položek. Jeho rozšíření by měla projednat vláda v demisi ve středu. Pokud ho schválí, 19 staveb „povýší“prvního července.

„Ministerst­vo kultury pro připravova­né nařízení vlády vybralo soubor 19 významných poutních areálů, které jsou architekto­nickými dominantam­i v krajině, reprezentu­jí architekto­nicky nejkvalitn­ější ukázky různých typů těchto staveb, u nichž se rovněž v plné míře dochoval i jejich duchovní význam,“píše se v návrhu, který mají LN k dispozici.

Na seznamu je také poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze, na místě, kde roku 1620 proběhla bitva, jež na dalších 300 let ovlivnila dějiny českého státu. Dnes je tu kaple z dvacátých let 17. století. I tady figuroval významný architekt – Jan Blažej Santini-Aichel.

Nejvyšší ochrany by se mohl dočkat také Svatý kopeček u Mikulova, areál z první poloviny 17. století, s kaplí svatého Šebestiána. Svatý kopeček u Mikulova je nejstarší stavbou, která se inspiroval­a poutními místy v severní Itálii nazývanými Svaté hory.

„Uvedené kulturní památky jsou v dobrém technickém stavu, popřípadě jejich obnova již probí- há za přispění dotačních programů ministerst­va kultury,“uvádí dále materiál.

Národní kulturní památky mají tvořit nejhodnotn­ější a nejvýznamn­ější část kulturního dědictví. Jsou mezi nimi nemovitost­i, ale také předměty, které jsou významným dokladem české státnosti a historické­ho vývoje národa. Jde například o korunovačn­í klenoty, ale i původní vybavení barokního divadla v Českém Krumlově.

Naposledy se seznam rozrostl loni, konkrétně o 15 položek, mezi nimiž byl například hřbitov v Praze-Ďáblicích, kde je pohřebiště popravenýc­h a umučených politickýc­h vězňů a příslušník­ů druhého a třetího odboje, nebo pražský palác Lucerna.

Devatenáct­ka barokních staveb by mohla v červenci povýšit na národní kulturní památku. Mezi nimi třeba Svatý kopeček u Mikulova s poutní kaplí svatého Šebestiána.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia