Lidové noviny

Vězení pro „gurua Járu“: 7,5 roku

- ZLÍN

Krajský soud ve Zlíně uložil zakladatel­i ezoterické školy Poetrie, šestačtyři­cetiletému Jaroslavu Dobešovi, 7,5 roku vězení. Jeho blízká spolupraco­vnice, třiačtyřic­etiletá Barbora Plášková, dostala rovněž trest 7,5 roku. Soud dvojici shledal vinnou ze znásilňová­ní studentek školy, a to v šesti případech. Stíháni jsou jako uprchlí, oba nyní čekají na Filipínách v detenčním zařízení na definitivn­í verdikt po zamítnutí žádosti o náboženský azyl.

Dobeš, známý jako „guru Jára“, podle obžaloby ženy na různých seminářích „odháčkováv­al“. Tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, jež v nich zane- chali sexuální partneři. Dobeš tyto takzvané háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval.

Klientky o této metodě s delším časovým předstihem nic nevěděly, většinou jim byla nabídnuta na konci i vícedenníc­h seminářů, aniž věděly, jak metoda probíhá. Některé se bránily, většina z nich však po úvodním dechovém cvičení nebyla schopná ovládat své tělo a reagovat. Lektorky školy v čele s Pláškovou dívky většinou stimuloval­y na pohlavních orgánech, poté se objevil Dobeš a zpravidla vykonal na ženách krátkou soulož.

Podle obžaloby se případy děly v letech 2004 až 2007. „Odháčkován­ím“prošlo asi 350 žen. čtk

 ?? Ní na Filipínách alias guru Jára po zatčeFOTO ARCHIV ?? Jaroslav Dobeš
Ní na Filipínách alias guru Jára po zatčeFOTO ARCHIV Jaroslav Dobeš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia