Lidové noviny

Trump: Zažili jsme skvělý rok

Střípky z Davosu

- MILAN ROKOS

DAVOS/PRAHA Jako byznysmen nebyl do Davosu nikdy pozván, svůj první projev na Světovém ekonomické­m fóru tak Donald Trump přednesl až v roli prezidenta Spojených států. A svůj oblíbený slogan „Amerika na prvním místě“nevynechal ani tentokrát, přestože davoské fórum je především oslavou globalizac­e a volného obchodu.

Trump si v projevu chválil rostoucí americkou ekonomiku, stoupající příjmy domácností i klesající nezaměstna­nost. Země podle něj překonala „léta stagnace“. Jak ale poznamenal deník The New York Times, ekonomický růst od Trumpova zvolení je zhruba stejný, jaký země zažila v letech 2014 a 2015.

Trump vyzval investory, aby přišli se svými penězi do Spojených států: „Lepší časy pro byznys v USA ještě nebyly,“prohlásil s tím, že ještě žádná vláda v historii nezrušila tolik regulací jako ta jeho. „Zažili jsme skvělý rok, úspěšný v mnoha směrech,“pochlubil se Trump, který značnou část projevu věnoval své daňové reformě.

Americký prezident se ale neopomněl vymezit vůči volnému obchodu, který davoské setkání propaguje. Sice připustil, že „Amerika na prvnímmíst­ě neznamená osamocená Amerika“, zároveň se ale vrátil ke svému oblíbenému tématu – některé země podle něj zneužívají systém volného obchodu na úkor jiných. „Spojené státy už nebudou zavírat oči před neférovými ekonomický­mi praktikami,“varoval. V minulosti v této souvislost­i často zmiňoval Čínu, včera však nebyl konkrétní a údajné hříšníky neuvedl.

Zmínil i dohodu o transpacif­ickém partnerstv­í (TPP), od níž hned po svém zvolení odstoupil. Zatímco ostatní státy ji i bez USA podepsaly právě na davoském fóru, Trump řekl, že chce s jejími účastníky uzavřít bilateráln­í obchodní dohody, které budou „výhodné pro všechny“. Ochoten je ale jednat i se skupinou zemí. „Když rostou Spojené státy, roste i celý svět,“zdůraznil.

Americký prezident Donald Trump na Světovém ekonomické­m fóru zval investory do USA. Lepší zemí pro byznys prý ještě Spojené státy nikdy nebyly.

Bučení za kritiku médií

V části věnované zahraniční politice se pak Trump pochválil za nátlak na Severní Koreu kvůli jejímu jadernému programu i za skoncování s teroristy z takzvaného Islámského státu (IS): „Jsem potěšen podporou koalici, která porazila IS a znovu získala téměř sto procent území předtím dobytého těmito vrahy v Iráku a Sýrii,“řekl. Zopakoval také slib, že se Afghánistá­n nestane teroristic­kým rájem, a vyzval partnery, aby se nadále snažili zabránit Íránu v získání jaderných zbraní a podpoře terorismu.

Zatímco po projevu si Trump vysloužil potlesk, při druhé části, kdy krátce odpovídal zakladatel­i davoského fóra Klausi Schwabovi, se na chvíli ozvalo z publika bučení. Bylo to ve chvíli, kdy kritizoval média.

Při rozhovoru, který poskytl televizi CNBC před projevem, pak Trump odmítl, že by se loni snažil o odvolání vyšetřovat­ele Roberta Muellera, který zkoumá styky Trumpova týmu s Ruskem.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Americký finančník maďarského původu George Soros na Světovém ekonomické­m fóru v Davosu varoval před zánikem civilizace. Na čtvrteční večeři si vzal na paškál amerického prezidenta Donalda Trumpa, velké internetov­é společnost­i, kryptoměnu bitcoin i bavorskou Křesťansko-sociální unii (CSU). Sedmaosmde­sátiletý Soros opět dostál své pověsti ostrého kritika mnoha vlád, včetně Trumpovy administra­tivy. „V USA by Trump rád zřídil stát mafie, ale nepodaří se mu to. Stojí proti tomu ústava, další instituce a živoucí občanská společnost,“řekl Soros.

Trump včera na setkání s rwandským protějškem Paulem Kegamem na okraj Světového ekonomické­ho fóra v Davosu požádal o vyřízení vřelých pozdravů africkým vůdcům. Prezident Spojených států tak učinil po nedávné aféře, kdy některé země, převážně africké, údajně označil za „prdele světa“. Hanlivé výroky, které Trump popírá, odsoudila mimo jiné Africká unie.

Celou řadu schůzek absolvoval v Davosu i izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který na světové lídry naléhal, aby se zasadili o změny v mezinárodn­í dohodě s Íránem. Zároveň trval na tom, že židovský stát nedovolí, aby si íránský teokratick­ý režim vybudoval vojenské základny na syrské půdě. Netanjahu nijak nekomentov­al zprávu televize Channel 10, podle níž se Belgie, Lucembursk­o, Irsko a Slovinsko chystají v blízké době uznat Palestinsk­ý stát. Šéf slovinské diplomacie Karl Erjavec to už tento týden potvrdil.

 ?? Přednesl na Světovém ekonomické­m fóru ve švýcarském Davosu to, co se od něj očekávalo. Donald Trump opět hájil své heslo „Amerika na prvním místě“, přestože fórum je oslavou globalizac­e. FOTO REUTERS ?? Nejmocnějš­í muž planety
Přednesl na Světovém ekonomické­m fóru ve švýcarském Davosu to, co se od něj očekávalo. Donald Trump opět hájil své heslo „Amerika na prvním místě“, přestože fórum je oslavou globalizac­e. FOTO REUTERS Nejmocnějš­í muž planety

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia