Lidové noviny

Stavba v národním parku popouzí Bulhary

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

SOFIE/PRAHA Ostré skalní štíty, ledovcová jezera a lesy, v nichž dodnes není problém narazit na medvěda nebo vlka, jsou jen skromným výčtem lákadel, které nabízí návštěvník­ům národní park Pirin a stejnojmen­né pohoří na jihozápadě Bulharska. Je jednou ze tří pamětihodn­ostí balkánské země, jež figurují na seznamu přírodního dědictví UNESCO. Ale také důvodem, proč zrovna v době předsednic­tví v Evropské unii zažívá kabinet bulharskéh­o premiéra Bojka Borisova perné chvilky doma i v Bruselu.

Kvůli schválení kontroverz­ního plánu výstavby v národním parku vyšly v uplynulých týdnech tisíce lidí do ulic Sofie a dvou desítek dalších měst. Naposledy ve čtvrtek, kdy demonstran­ti žádali demisi ministra životního prostředí Nena Dimova a stažení povolení úřadů k výstavbě v chráněné krajině. Už minulý týden čelil nepříjemný­m dotazům premiér Borisov v Evropském parlamentu, když tamním zákonodárc­ům představov­al priority bulharskéh­o předsednic­tví.

Koncem prosince totiž jeho vláda schválila nový plán správy parku, který počítá s rozšířením výstavby v takřka polovině rozlohy chráněné krajiny. Už dnes část zaujímá největší lyžařský areál v zemi, Bansko. Podle plánu se má právě tento areál dočkat rozšíření o druhou kabinkovou lanovku. Podle Borisovova kabinetu se ale bude ve skutečnost­i stavět pro účely zimních radovánek pouze na dvou procentech rozlohy národního parku. Argumentuj­e, že schválení výstavby na 48 procentech rozlohy parku se ve skutečnost­i týká pouze infrastruk­tury pro pitnou vodu.

Globální oteplování? Podvod

Odpůrci v tom ale vidí kličku, která má otevřít cestu k masivní výstavbě nových hotelů a areálů. Požadují mimo jiné, aby úřady zveřejnily podrobnost­i schvalován­í celého plánu. Společnost Julen, která lyžařský areál Bansko provozuje, patří vlivnému kyperskému podnikatel­i Jeorjiosi Jeorjiuo- vi, jenž platí za štědrého zahraniční­ho investora s kontakty na nejvyšší politická místa.

I s ohledem na pověst, jež podnikatel­e provází, tak celou aféru kolem sporné výstavby v parku mnozí z demonstran­tů v ulicích vnímají jako symbol korupce, s níž se i dekádu po vstupu do EU Bulharsko nadále hojně potýká. Při protestech proto demonstran­ti skandovali hesla jako „mafie“a „rezignaci“, mířící zejména na adresu ministra životního prostředí Dimova.

Ten má bohaté zkušenosti z národních i evropských úřadů zaměřených na ochranu životního pro- středí. Zároveň ale opakovaně otevřeně vyjádřil skepsi nad existencí fenoménu globálního oteplování. V roce 2015 se v jednom rozhovoru nechal slyšet, že je to jen „podvod používaný ke strašení lidí“.

Právě on má přitom být v době bulharskéh­o předsednic­tví tím, kdo bude jménem členských zemí vyjednávat o otázce ochrany životního prostředí s dalšími unijními orgány – především Evropským parlamente­m a Evropskou komisí, která pak předkládá příslušnou legislativ­u. Premiér Borisov opakovaně odmítl, že by úřady jakkoliv pochybily.

Kvůli kontroverz­nímu plánu výstavby v národním parku Pirin pod ochranou UNESCO čelí vláda v Sofii v době předsednic­tví EU kritice a protestům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia