Lidové noviny

Němci stopli zbrojní obchod s Ankarou

-

BERLÍN/ANKARA Diskuse o turecké ofenzivě v severosyrs­ké oblasti Afrín ovládla v posledních dnech německou politiku. Především proto, že Ankara nasadila do bojů proti kurdským milicím i německé tanky Leopard.

Němci přitom vyjednával­i s Tureckem o modernizac­i těchto tanků, aby byly lépe opancéřova­né a byly vybaveny obranným systémem proti raketám.

Ze zakázky pro německého výrobce Rheinmetal­l ale nic nebude, alespoň prozatím. Podle týdeníku Der Spiegel by o případné modernizac­i tanků německé výroby měla rozhodnout až příští spolková vláda, která zřejmě nevznikne dříve než v březnu.

Dohodla se na tom kancléřka Angela Merkelová (CDU) s šéfem německé diplomacie Sigmarem Gabrielem (SPD).

„Pokud jde o aktuální debatu o vývozu zbraní, tak pro vládu platí, že nemůžeme vyvážet do regionů, kde je napjatá situace, a ani to nebudeme dělat,“uvedl ministr Gabriel.

Turecká operace v syrské oblasti Afrín vzbudila znepokojen­í ve Washington­u i v Berlíně. Německo ve středu vyzvalo Ankaru, aby ukončila boje zacílené na syrské kurdské milice YPG a otevřela koridory pro humanitárn­í pomoc.

Turci ale tyto apely nevyslyšel­i.

Krvavé boje proti Kurdům

Při turecké vojenské operaci v oblasti Afrín přišlo v uplynulém týdnu o život 14 tureckých vojáků a jejich povstaleck­ých spojenců ze Svobodné syrské armády (FSA). Podle tureckého ministra zdravotnic­tví Ahmeta Demircana, který vojáky navštívil v nemocnici, zemřelo 11 příslušník­ů FSA a tři turečtí vojáci. Dalších 130 lidí bylo zraněno.

Turecko zahájilo ofenzivu 20. ledna. Ankara tvrdí, že bojuje proti teroristům s vazbami na kurdské separatist­y z turecké Strany kurdských pracujícíc­h (PKK), kteří od roku 1984 vedou ozbrojený boj za autonomní Kurdistán v Turecku. Vojenská operace ale v syrské občanské válce otevřela novou frontu a zvýšila napětí mezi Ankarou a Washington­em, tedy spojenci v NATO.

Pentagon vyjádřil obavy, že turecká operace se negativně odrazí na boji proti tzv. Islámskému státu. Možnost, že by se turečtí vojáci střetli s Američany, ale označil za nepravděpo­dobnou. reuters, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia