Lidové noviny

Trumpův Davos

Prezident USA ovládl Mekku globalizac­e. Nějakou souvislost s ním měla snad každá zpráva

-

Právě skončené Světové ekonomické fórum v Davosu má některé roky jasné dominující téma, které si také po celou dobu udrží souvislou pozornost médií jako důvod, proč o Davosu psát. Tak tomu bylo třeba v roce 2016, kdy byla hlavním tématem nová průmyslová revoluce.

V jiných ročnících je hlavním tématem pozornost upřená na toho, kdo přijel. Tak tomu bylo už v loňském ročníku, kdy byl hlavní hvězdou čínský prezident Si Ťin-Pching, ke kterému se v obavách z Trumpova protekcion­ismu leckdo v Evropě začal upínat málem jako k lídrovi svobodného obchodu.

Letos byl zase jednoznačn­ě hlavní hvězdou americký prezident Donald Trump, který v médiích zastínil nejen příliš výrazné hlavní téma „Jak vytvořit sdílenou budoucnost v rozlámaném světě“. Přijel i nebývale vysoký počet dalších VIP účastníků, který byl nepochybně vysoký také kvůli Trumpově účasti.

Nějakou souvislost s Trumpem má také většina zpráv a titulků ze švýcarskéh­o městečka zasypaného rekordní nadílkou sněhu.

Krásný a jednoduchý svět

V Davosu se scházejí mocní, vlivní a bohatí a u nich Trump asi zabodoval s projevem, který ale v zásadě připomínal nějaký kreslený vtip o jednoduše fungujícím kapitalism­u: když se razantně sníží daně, odbourají regulace a odebere moc nevoleným byrokratům, ekonomika poroste a burza poroste a všichni budou spokojeni. Na zrychleném růstu Ameriky vydělá celý svět, všichni nyní můžete přijít investovat do naší nové Ameriky (a přísliby investic se už jen hrnou) se skvělými nízkými daněmi anebo simůžete sami snížit daně a deregulova­t po našem vzoru také u vás doma. Vlastně člověku chvíli připadá, že svět Trumpových amerických receptů je tak krásný a jednoduchý.

Dobrá zpráva je, že Trump ve svém projevu už neříkal pouze America First („Amerika na prvním místě“), ale přišel s novým heslem „Amerika na prvním místě, ale ne sama“. Americký prezident nemluvil moc o obchodu, pouze řekl, že musí být férový. Vymezil se proti Číně, když mluvil o boji s krádežemi intelektuá­lního vlastnictv­í. Nezazněla ale žádná protekcion­istická rétorika, žádné útoky na manipulová­ní kurzem. Trump neútočil na globalizac­i ani na nadnárodní instituce, jako je MMF, Světová banka nebo WTO, čímž donedávna nešetřil.

Nastává jistý rétorický obrat: Amerika už najednou netrpí, už se na ní nepřiživuj­e zbytek světa, jak nám Trump tvrdil donedávna, už je a bude úspěšná, příkladná a konkurence­schopná a může za to hlavně Trump. Americké snížení daní má podle Trumpa pomoci hlavně tvrdě pracujícím obyčejným lidem.

Ponechme nyní stranou starost o to, jaké důsledky bude mít americké snížení daní v budoucnost­i pro Američany, a můžeme zmínit ještě tři zajímavé věci, které od Trumpa v Davosu zazněly. Palestinců­m vzkázal, že jakákoli další americká finanční pomoc závisí na tom, zda se účastní mírového procesu. Britské premiérce Therese Mayové se Trump omluvil za to, že retweetova­l výroky britských extremistů, a řekl jí, že Británii miluje. Třeba je to předzvěst toho, že se Trump konečně podívá do Londýna, kde jako prezident ještě nebyl. A nakonec se vyjádřil ke slabému dolaru, o kterém se v Davosu také hodně mluvilo, s tím, že podle něj dolar bude zase silný. Dolar svého prezidenta na chvilku poslechl, ale pak se opět nerušeně vydal na sestupnou dráhu, takže se zase mluvilo o tom, jaký má americký prezident na dolar vůbec vliv.

Co ještě v Davosu třeba zaznělo? Podle Maurice Levyho z francouzsk­é reklamní agentury Publicis je Evropa „kvůli brexitu mnohem silnější“. Britský ministr financí Philip Hammond řekl, že dohoda o uspořádání Británie a EU bude jen „malinko odlišná“od současného plného členství, německá kancléřka chce „vládu do Velikonoc“a irský premiér Leo Varadkar si myslí, že „silné euro Evropě prospívá“.

Aktivní české zastoupení

Ke „sdílené budoucnost­i v rozlámaném světě“jsem moc výroků nenašel, ale dobrý článek ke stavu světa v souvislost­i s Davosem napsal komentátor Financial Times Martin Wolf: Když máme na výběr mezi domácí politickou kohezí amezinárod­ní integrací, vyhrává o fous to první. Lidé musí vědět, že fiskální a měnová politika vychází z jejich zájmů. Další liberaliza­ce světového obchodu už není podle Wolfa priorita a ještě méně naléhavá je další liberaliza­ce svobody pohybu lidí a kapitálu po planetě. Politiky zůstávají národní a politická rozhodnutí mají uspokojova­t lidi v každé zemi zvlášť. Lze to chápat jako zařazení zpátečky svého druhu. Wolf vlastně v jakémsi intelektuá­lnějším hávu akceptuje to, co říká americký prezident: Tak jako je pro Trumpa Amerika na prvním místě, měli by lídři jiných zemí mít tu svou na prvním místě.

A co se nás týče, je dobře, že na setkání globálních elit byl český premiér Andrej Babiš, je dobře, že tam mluvil na dvou panelech, a doufejme, že budeme mít aktivní české zastoupení už každý rok. Sedmnáct let tam nikdo z české vlády nebyl, což je sice stěží uvěřitelné, ale je to tak.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia