Lidové noviny

Kdo platí a poroučí?

Financován­í Zemanovy kampaně je nutné vyšetřit

-

Miloš Zeman ve čtvrtek konečně předstoupi­l před kameru s někým, kdo mu jen výhradně nepodlézá, ani neměl v zádech dav ryčících fanoušků a padly i nepříjemné otázky. Především kde se vzaly peníze na jeho kampaň.

Prezident nemohl z debaty utéct jako jeho přítel a předseda Strany práv občanů Jan Veleba, vyřešil to ovšem přímo zemanovsky. V předvečer voleb přinesl v deskách seznam jmen štědrých dárců a vítězoslav­ně jej předal moderátorc­e. Co na tom, že nikdo jiný jej nedostal a jaksi nedoputova­l ani na příslušný úřad, i když hlava státu tvrdila opak. Co na tom, že nic není na Zemanově oficiálním webu ani na stránkách Hradu, a dokonce ani na twitterové­m účtu jeho mluvčího, který se zřejmě umí převtělova­t, neb jednou jsou jeho výroky oficiální, jindy soukromé. Voliči byli ujištěni, že kandidát nic neskrývá, a i přes noční šichty v redakcích mají články o Zemanových sponzorech jen malou šanci pomoci v rozhodnutí u urny.

Málokdo tak zohlední, že na seznamu nazvaném „Přátelé Miloše Zemana“jaksi chybí dary, jež by pokryly již vynaložený­ch 3,6 milionu za kampaň, kterou prezident přece „nevedl“. Nebo že jsou na něm původci černých skládek a černých staveb, podnikatel­é v insolvenci či venkovský hospodský. Zkrátka lidé vypadající jako bílí koně. Vůbec to celé dělá dojem narychlo zinscenova­ného a poněkud laciného triku, jak zakrýt skutečné přátele Miloše Zemana a jeho štědré donory.

Ještě horší jsou ovšem dárci napojení na kamaráda lobbisty Romana Janouška nebo dvojice advokátů, která dostala bez soutěže zakázky od Lesní správy Lány za téměř čtyři miliony. A navíc pomáhali se supervýhod­nou koupí vily Zemanovu kancléři bez prověrky Mynářovi. Nejhorší, i když ne překvapivé, pak jsou finance od zbrojařů a dalších firem, které Zeman vzal do Číny. A co hůř, velké peníze přišly od lidí spojených s notoricky známou, ale stále tajemnou čínskou skupinou CEFC, jejíž spolumajit­el je prezidento­vým poradcem. Tady už jde přímo o otázky národního zájmu a bezpečnost­i.

Jiří Drahoš sice přijal peníze na kampaň od lidí spojených s podezřelým­i a pro stát nevýhodným­i privatizac­emi, nejsou ale známy žádné kšeftíky jeho týmu s nimi. Na rozdíl od dárců a týmu současného hradního pána. Proto ať už volby dopadnou jakkoliv, měli bychom se dozvědět, kdo zaplatil Zemanovu nekampaň. Protože kdo platí, ten poroučí. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia