Lidové noviny

Pouze s přílohou

Je tu pevnost bez arogance či slušnost bez mlžení?

-

Dnes budeme znát jméno hlavy státu na příštích pět let. Ale ať už vyhraje Miloš Zeman, či Jiří Drahoš, nic to nezmění na názorovém rozdělení společnost­i. Ukáže se jen to, kdo z nich dokázal přetáhnout více váhajících.

Je to téma celého Západu. Německý novinář Henryk Broder to vysvětluje pomocí výrazu Doppelpack (balení po dvou) a islámu. Říká, že islám a islamizace společnost­i je zboží dostupné jen ve společném balení. Není možné vpouštět do země stále více muslimů (v populaci Německa tvoří již 5,5 procenta) a přitom se divit, že ve stále více oblastech veřejného života se prosazují hodnoty i pravidla islámu. Abyste získali jedno (dobrý pocit otevřené společnost­i), musíte ve společném balení přijmout obojí (otevřenost, ale též islamizaci).

U nás to ukazují přílohy typu Pátku Lidových novin. Když ji otevřete, spatříte nápis ve stylu „toto zboží je samostatně neprodejné“. Chcete-li magazín, musíte koupit celé noviny. Podobně to platí pro volby, kandidáty a váhající voliče. Je „zboží“, po kterém touží, volitelné samostatně?

Můžete volit pevný zemanovský postoj (počínaje odporem k islamizaci), aniž byste zároveň hlasovali pro aroganci i autoritářs­ký vztah k ústavě? Můžete volit drahošovsk­ou slušnost, aniž byste zároveň hlasovali pro ideovou rozplizlos­t i váhavost? Pevná jádra obou fanklubů ta otázka nezajímá. Těm společné balení vyhovuje. Hlasovat pro aroganci nebo pro názorovou rozplizlos­t jim vlastně nevadí. Ale dnešek ukáže, nakolik je zboží typu pevného postoje a ryzí slušnosti prodejné samostatně pro širší okruh lidí. Ukáže, kolik jich překousne aroganci či naopak rozplizlos­t ve prospěch toho, co považují za hlavní prioritu voleb i své účasti v nich. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia