Lidové noviny

Víme přesně, proč vyhrál!

-

Až budete číst tyto řádky… píše nešťastný žák Volner v dopise, v němž se loučí se životem. Naštěstí jeho list najdou Rychlé šípy a sprintersk­é schopnosti jejich náčelníka Mirka Dušína jsou natolik vynikající, že nebohého Volnera dostihnou a pevným chvatem zadrží jen krok před burácející lokomotivo­u. Takové drama, omlouvá se Chlívek, nabídnout nedokáže.

Až budete číst tyto řádky, budete již dost možná vědět, kdo bude na další roky zvolený prezidente­m. A pomalu se začnou objevovat přesvědčiv­á zdůvodnění, proč to dopadlo, jak to dopadlo, proč to ani jinak dopadnouti nemohlo, a že to dotyčný věděl dávno.

Chlívek vám ušetří práci. Nemusíte čekat na moudré hlavy v televizi, vysvětlení Zemanova/Drahošova propadu vám dodá už teď. Předem.

Miloš Zeman po zásluze obhájil svůj mandát – jinak to ani dopadnout nemohlo. Jeden ze tří nejvýrazně­jších politiků, které tato země po roce 1989 zrodila, nemohl prohrát s jakýmsi z klobouku vytaženým chemikem. Člověk, jenž se ukázal ještě před listopadov­ým převratem jako mistr masové komunikace, nemohl padnout v souboji s mužem, jenž se zajíká; mistr politické zkratky nemohl schytat žádný citelný úder od vědátora, jenž dovedně skrývá i své názory na knedlíky.

A krom toho… nebudiž pochyby, že pan Drahoš si prohru zařídil sám. Napřed se vyhnul duelu na Nově, čímž sokovi daroval hodinku propagace před dvěma miliony diváky zdarma, pak zcela vyhořel na TV Prima – tedy nezabodova­l přesně na těch dvou kanálech, kde měl, a musel lovit nerozhodnu­té voliče. Že obstál na České televizi, bylo irelevantn­í – tu mnoho nerozhodnu­tých nesledoval­o.

Pan Jiří Drahoš se prostě chytil do vlastní pasti – tak si dával pozor na to, aby nikoho neurazil, až nenašel skoro nikoho, kdo by ho opravdu chtěl volit. Ve snaze neurazit voliče ani Pavla Fischera, ani Marka Hilšera, ani Michala Horáčka, dosáhl toho, že se jeho možná sympatická nevyhraněn­ost proměnila v úplnou neviditeln­ost.

Je to varování všem marketérům: Z klobouku kouzelníka Pokustóna možná vytáhnete králíka, ale ne prezidenta.

V tuto chvíli se již jistě pomalu začínají objevovat přesvědčiv­á zdůvodnění, proč to dopadlo, jak to dopadlo, proč to ani jinak dopadnouti nemohlo, a že to dotyčný věděl dávno

Jiří Drahoš vyhrál zcela po zásluze – jinak to ani dopadnout nemohlo. Dnešní výsledek byl jasný každému, kdo není úplný bloud, již před čtrnácti dny: součet hlasů pro zemanovský tábor byl lehce přes dva miliony hlasů, součet hlasů pro nezemanovs­ký tábor těsně přesáhl miliony tři! Ačkoli i úplnému ignorantov­i muselo být jasné, že ne každý z nich přijde ke kolu druhému, a dokonce že někteří ctitelé Michala Horáčka dají svůj hlas Miloši Zemanovi, většina, kterou tvoří odpůrci Miloše Zemana, je příliš veliká.

Pan Zeman pět let nedělal nic jiného, než že štval většinu národa proti sobě – dnes tak sklidil, co celou pětiletku zaséval.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia