Lidové noviny

Přímá volba vylila mezi lidi hněv

Politolog a sociolog Tomáš Lebeda, podle něhož dělení na levici a pravici nahrazuje spor mezi autoritářs­tvím a liberalism­em

- LN LN LN LN LN

Autoritářs­tví dnes do jisté míry substituuj­e nabídku pro ty voliče, kteří v minulosti volili ekonomicko­u levici. Zároveň však oslovuje část těch občanů, kteří v minulosti volili ekonomicko­u pravici. Ukazuje se, že se proměnil charakter politické soutěže, na který jsme byli v minulosti zvyklí.

Často nad tím přemýšlím. Určité frustrace části společnost­i, které třeba byly oprávněné a pochopitel­né, se začaly promítat do jiné formy politickéh­o chování. Důvody, které v minulosti vedly voliče k volbě levice, dnes stejně dobře mohou vést k volbě stran či prezidents­kých kandidátů, kteří si pohrávají s nacionalis­mem, xenofobií, populismem a autoritářs­kým viděním politiky. Jednou z dimenzí, kolem kterých vzniká napětí, je například vzdělání. Objevují se střety mezi vzdělanými a lidmi s nižším vzděláním, respektive mezi těmi, kdo si vzdělání cení, a těmi, kteří je nepovažují za důležité nebo jím přímo pohrdají. To je jedna z nových dimenzí. Poměrně snadno se podařilo společnost otočit od socioekono­mické dimenze k autoritářs­ko-liberální. Děje se tak pomocí témat, která v naší společnost­i nemají reálně silnou relevanci. Přesto společnost dokážou silně polarizova­t a rozdmýchat v ní negativní emoce.

Zaráží mne, za jak důležitou otázku považuje část voličů téma uprchlické krize. Přitom tento problém se nás dosud reálně nedotkl. A přesto se podařilo několika stranám ve sněmovních volbách a Miloši Zemanovi v těch prezidents­kých uspět právě s tímto tématem.

Těžko říct. Ten konflikt již byl zaset a nejsem si jistý, zda by zvolením jiného prezidenta bylo možné ho jen tak snadno odstranit. Frustrace totiž nezmizí, jen se mohou vyměnit skupiny, kterým vadí, že nebyl zvolen jejich kandidát.

V případě Miloše Zemana pozoruji jednu paradoxní záležitost. Na jedné straně ho masivně podporují bývalí tradiční voliči levice, lidé frustrovan­í z toho, jak se jich dotkla ekonomická transforma­ce. Jsou to nespokojen­í občané, kteří jsou zklamaní z vývoje v posledních 25 letech a volí protestní strany a Miloše Zemana. Na druhé straně ale Zemana podporují i tací, kteří sami stáli za průšvihy ekonomické transforma­ce a právě oni u části společnost­i způsobili tuto frustraci. Mluvím například o Václavu Klausovi, který Miloše Zemana v obou kampaních podpořil, a řadě dalších. A konečně ho podporují i někteří z těch, kteří na této transforma­ci řádně vydělali. Jde o velice zvláštní spojení, kterému podle mne vévodí idea silného státu. Jedni si od něj marně slibují zastání, ti druzí v něm vidí šanci na uchování svého privilegov­aného postavení, které si za často podivných okolností v minulosti vytvořili.

Souhlasím. Je zarážející, že tu panuje taková nálada, která je typická spíše pro krizová období. Ideálním příkladem může být meziválečn­é Německo, kde velmi špatná hospodářsk­á situace způsobila prudký nárůst populismu a extremismu. My jsme na tom ale dnes po všech stránkách velmi dobře, a přesto tu kvete populismus. Nevím, jak z toho ven. Mám obavu, protože se mi zdá, že bylo zaseto hodně nenávisti. Mnohem snáze se vášně a emoce vyvolávají, nesrovnate­lně hůře se však zklidňují.

 ?? A hlava státu by měla mít pouze symbolicko­u roli, domnívá se Tomáš Lebeda FOTO ARCHIV MAFRA ?? Vládnout má vláda
A hlava státu by měla mít pouze symbolicko­u roli, domnívá se Tomáš Lebeda FOTO ARCHIV MAFRA Vládnout má vláda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia