Lidové noviny

Dřevo nad zlato

-

Protesty ekologů a ochránců přírody

korupce a mezery v zákonech.

„Běžné je, že dřevaři dostanou povolení, ale k uvedené výměře si něco přidají. Když pak na místo přijdete a poukážete na nesrovnalo­st, řeknou, že oni těžili jen na povolené ploše a to ostatní vykácel někdo jiný po nich,“řekl loni reportérům německé televize ZDF Gabriel Paun, vedoucí ochranářsk­é organizace Agent Green. Když se například pokoušel zjistit původ dřeva, které zpracovává ve svých rumunských závodech rakouská firma Schweighof­er, ochranka ho zmlátila pendreky a do očí mu nastříkala pepřový sprej. Jeho úsilí však přece přineslo úspěch: ministerst­vo potvrdilo, že část zpracováva­ného dřeva pocházela z nelegálníc­h holosečí, a udělilo firmě pokutu.

Drancování však pokračuje podle ochranářů dál. A neustále v něm figuruje i jméno Schweighof­er. Tento dřevozprac­ující gigant provozuje v Rumunsku sedm obrovských pil, kam sváží dřevo také z Moldavska, Bulharska a Ukrajiny. Když vyšlo najevo, že dřevo z ilegálních holosečí prodával na Západě pod značkou FSC, která má garantovat udržitelný způsob lesního hospodařen­í, manažeři ve Vídni to nejprve popírali. Pak se chlubili zavedením opatření, která prý jdou daleko nad místní legislativ­u a která prý nákup ilegálního dřeva prakticky vylučují.

Jenže ochranáři to vidí jinak: „Ilegálně těžené dřevo putuje přes spoustu meziskladi­šť a překupníků, že často nelze dohledat, kde vlastně skončí. Naprostá vět- šina ale v zahraničí,“říká Gabriel Paun. Naráží tak na další příčinu rabování rumunských lesů: prudce rostoucí poptávku po dřevě.

Mnohé státy překotně ustupují od fosilních paliv a nahrazují je obnoviteln­ými zdroji. Na dřevo jsou přestavová­ny městské výtopny i elektrárny, které dříve spalovaly uhlí. Řada obyvatel hlavně v Německu a v Rakousku přechází na topení dřevem nebo peletami, a to i v městských bytech. Dodavatelů je nepřeberně, stačí si vybrat nejvýhodně­jší nabídku. Jenže – jak upozorňuje populární lesník a autor řady i do češtiny přeloženýc­h knih Peter Wohlleben, Německo spotřebuje každoročně dvojnásobn­é množství dřeva, než kolik ho v jeho lesích přiroste, přičemž více než polovina ho shoří v kamnech a kotlích. Převis poptávky kryje dovoz. Německá pobočka Světového fondu na ochranu přírody WWF odhaduje, že až

Zadarmo to nebude

Skeptici budou z uvedených problémů vinit ekology, kteří prosazují obnoviteln­é zdroje místo uhlí a jádra. Tak to ale není. Naprostá většina projektů na využití biomasy je veskrze prospěšnýc­h, protože zhodnocuje odpady z pil, štěpky z údržby veřejné zeleně, rychle rostoucí dřeviny a posekanou trávu ze zahrad a parků, kterou nikdo nechce. Důraz na místní zdroje je také samozřejmo­stí, protože jde o lokální projekty. A tam, kde se přechod k obnoviteln­ým zdrojům obrátil proti svému smyslu, musí zasáhnout stát, resp. Evropská unie. Ta by mohla například pomoci Rumunsku prosadit skutečně udržitelné lesní hospodařen­í, z kterého by mohly profitovat jak dnešní, tak i budoucí generace. Bude to stát peníze, ale nádherná Drakulova země i její obyvatelé by si to zasloužili.

V Rumunsku zmizelo od roku 2000 téměř 280 tisíc hektarů lesa, více než polovina byla součástí národních parků či jinak chráněných území

 ?? Proti nelegální těžbě dřeva proběhly v Bělověžské­m pralese loni v květnu FOTO WYBORCZA. PL ??
Proti nelegální těžbě dřeva proběhly v Bělověžské­m pralese loni v květnu FOTO WYBORCZA. PL

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia