Lidové noviny

Pinta rumu

-

rumu vydanou najednou a jistě také slavným vlajkovým signálem admirála Nelsona „Británie očekává, že každý splní svoji povinnost“, rozstřílel­a Napoleonov­u flotilu a na více než sto let zajistila Británii vládu nad moři.

Jenže pak to s královnou moří začalo jít pomalu z kopce. Rum se začal ředit nejdříve jedna ku dvěma, poté jedna ku čtyřem. A v létě 1970 byl nárok na rum zrušen vůbec. A já se ptám, kde je dnes britské válečné loďstvo? Prakticky neexistuje. Suchý zákon je mrcha, pryč s ním!

České poslance navíc čekají těžké časy a já nevím, zdali jim ty znovu povolené dávky „rumu“pomohou. Náš milý pan prezident Zeman, odcházeje od nás (odcházení je evidentní, ať volby vyhraje, či nikoliv), snesl už preventivn­ě jedovaté vajíčko: premiéra Andreje Babiše navždy! Už netrvá

Putna

Středa Baldýnský na zaručené většině, jak trval ještě před týdnem. Pohádkový král, který rušil, co slíbil, a slíbil, co zrušil, byl jen úsměvný. Králík Zeman je sice také komický, hlavně však nebezpečný.

Zbastluje-li pan Babiš vládu s hnědými okamurovci a rudými filipovci či nedej bože s tím, co se vydává za sociální demokracii, bude to vláda jedna labuž podle králíkova gusta. A nepodaří-li se tuto nestvůru panu Babišovi porodit? Králík si dále bude hrát na krále, arciť bude-li dále prezidente­m, a budeme mít vládu bez důvěry. A možná že bychom se dočkali i vlády s premiérem v base, pokud by tam pana Andreje přivedl dotační podvod? Nebylo by to ani nic nového. V mafiánském světě prý často kápové řídí své záležitost z basy, mají-li své ochránce venku.

Co by si s takto zahnojenou po-

Čtvrtek Rejžek litickou scénou počala sněmovna? Moc ne. Třípětinov­ou většinu k samorozpuš­tění a k vypsání nových voleb dohromady nedá. Navíc není jisté, zda by záplava lumíků, kteří se prý při přemnožení vrhají do propasti, vrchního šibala z ANO ještě neposílila. Demokratic­ká část sněmovny navíc propásla malou sice, ale přece jen příležitos­t vnutit se do první Babišovy vlády a tím ji kontrolova­t a rozmělnit.

Co by si s tím počal nový prezident? Nevím, nejsem vzdělaný v jeho ústavních pravomocec­h. Takže odcházím dát si osminku pinty slovácké slivovice. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia