Lidové noviny

Hold (ne)odtrženému Katalánsku

Rozdělení Španělska v souladu se zákonem je v podstatě nemožné. Politická hra o katalánsko­u nezávislos­t však nekončí

-

nělskou ústavu, pro setrvání ve společném státě. Levicoví Catalunya en Comú – Podem se nehlásí ani k jednomu. Po přepočtu hlasů na mandáty separatist­é – Junts per Catalunya, ERC a CUP – mají většinu 70 ze 135 poslanců.

Proto zvolili 17. ledna šéfem autonomníh­o parlamentu Rogera Torrenta z ERC, donedávna nepříliš známého 39letého starostu městečka Sarri`a de Ter u Girony. Ten vystoupil v katalánské­m parlamentu s relativně umírněným projevem, v němž vyzval k obraně demokracie, dialogu a pragmatism­u. Zásadní krok se odehraje na konci ledna, kdy musí vedení parlamentu navrhnout katalánské­ho premiéra.

Premiér na dálku

Za normální situace by byl zřejmě navržen na šéfa vlády předseda v pořadí druhého Junts per Catalunya a expreziden­t katalánské autonomie Puigdemont. Ten ale pobývá v Belgii a ve Španělsku je na něj vydán zatykač. Navzdory tomu trvá na svém jmenování, aby se dosáhlo stavu před suspendová­ním autonomní správy, a bude „uveden do úřadu“na dálku pro- střednictv­ím telekonfer­ence z Bruselu.

Jak by vykonával funkci premiéra z Bruselu, odpověděl stanici Catalunya R`adio – v průběhu svého funkčního období se stýkal s členy katalánské vlády jen jednou týdně v úterý na výkonné radě, v čemž by pokračoval­i. Zřejmě to myslel tak, že by létali v úterý do Bruselu a zby- tek vládní agendy by vyřídili e-mailem. „Velké firemní a vědecké projekty se také řídí za pomoci moderních technologi­í a Evropa ukazuje, že to je cesta,“dodal Puigdemont.

Jeho jmenování šéfem vlády „po Skypu“ale naráží na několik problémů. Právní experti katalánské­ho parlamentu vydali prohlášení, že to odporuje jednacímu řádu. Podobného názoru je i španělský premiér Rajoy, který by okamžitě podal stížnost k Ústavnímu soudu, jenž by jmenování Puigdemont­a pravděpodo­bně označil za neplatné. Především však Puigdemont­ovo jmenování a vládnutí z Bruselu nemá podporu spojenecké Katalánské republikán­ské levice, a dokonce ani několika politiků z jeho hnutí Junts per Catalunya.

Proč samostatno­st?

Bilancí loňského podzimu v Katalánsku jsou čtyři politici ve vazbě obvinění z trestných činů, osm na útěku v zahraničí a mimořádně tvrdý policejní zásah v průběhu hlasování 1. října se stovkami zraněných. Co se stalo a proč nemůže vzniknout samostatné Katalánsko, podobně jako vznikla v Evropě řada jiných států?

Zakazuje to španělská ústava z roku 1978, a aby se mohlo hlasovat pouze na části území o celistvost­i země, musela by se změnit. To by však musel schválit španělský parlament vysokým kvorem a v několika fázích, na což by poslanci museli mít velkou podporu voličů v celé zemi. Postoj například velké části Čechů, když se před 25 lety oddělovalo Slovensko, „když tolik chtějí, ať si jdou“, je ve Španělsku u voličů mimo Katalánsko ojedinělý.

Nejvyšším orgánem, který může závazně ústavu vykládat, je španělský Ústavní soud. Lídři katalánský­ch separatist­ů sice mohou tvrdit, že je to španělský soud a jako příslušníc­i jiného národa neuznávají jeho legitimitu, ale tento kreativní výklad ústavy nemá ve Španělsku žádnou odezvu – ani mezi právníky a politiky, ani mezi voliči. Rozdělení země a odtržení Katalánska v souladu se zákonem je tedy víceméně nemožné.

V zemích s evropským kontinentá­lním právem je vznik nových států podle platných norem poměrně složitý, nenastane-li válka, revoluce nebo rozpad mocenských bloků. Tím se liší od Velké Británie, která nemá psanou ústavu – a vypsání referenda o samostatno­sti Skotska bylo jen otázkou politické vůle, fantazie a vášně pro soutěž až na hranici hazardu.

Jedinými právními argumenty katalánský­ch nacionalis­tů jsou právo na vlastní stát a zásada sebeurčení národů, která však není v mezinárodn­ím právu nijak vymezena. Podle převažujíc­ích výkladů se zmínka o právu na sebeurčení v dokumentec­h OSN týkala jen dekolonizo­vaných zemí Afriky a Asie a neznamená automatick­y právo národa odtrhnout se i s územím od většího celku a založit stát. Zásada sebeurčení národů bývá vykládána i tak, že jde o sebeurčení národa či etnika uvnitř existující­ho státu, tedy možnost rozvíjet své politické, kulturní a národnostn­í potřeby.

Argument legality a nutnosti vynutit dodržování právních norem uplatňovan­ý Španěly podporuje i politický argument, že samostatno­st nechce v Katalánsku ani polovina oprávněnýc­h voličů, což se v prosincový­ch volbách ukázalo do jisté míry pravdivým. Existuje ještě druhá cesta k odtržení – nastolit faktickou politickou nezávislos­t bez ohledu na zákon, který se časem může nebo nemusí politické realitě přizpůsobi­t. Vznikla tak řada států.

Na tuto hru je však třeba mít značně nerozhodné­ho protivníka a reálnou zahraniční podporu. Nestačí pouze přesvědčen­í části obyvatel o nezadržite­lném historické­m pokroku, politická podpora u volebních uren i na sociálních sítích a naštvanost na politiky a instituce státu, jehož nechtějí být součástí. A právě tuto hru začali loni hrát katalánští politici.

V zemích s evropským kontinentá­lním právem je vznik nových států podle platných norem poměrně složitý. Jedinými argumenty katalánský­ch separatist­ů jsou právo na vlastní stát a zásada sebeurčení národů.

Horký podzim v Barceloně

Puigdemont a Junqueras nejprve vyhlásili na 1. říjen 2017 referendum o samostatno­sti Katalánska, které mělo legitimizo­vat její vyhlášení. Hlasování označil španělský Ústavní soud předem za nezákonné, a proto premiér Rajoy avizoval, že mu zabrání. Ještě před rokem si ve Španělsku uměl málokdo představit v ulicích katalánský­ch měst deset tisíc policejníc­h těžkooděnc­ů z celé země, jak útočí na volební místnosti, a politiky v „exilu“a ve vězení za jiné prohřešky než za korupci, v zahraničí to znělo jako z Marsu.

Proto Puigdemont a Junqueras zkusili, kam až bude španělská vláda ochotna zajít. Zřejmě ani sami nevěřili, že se v krátké době podaří nezávislos­ti Katalánska dosáhnout. Navzdory tomu se do této riskantní hry pustili, v čemž je povzbuzova­la aktivní a dobře organizova­ná proseparat­istická část katalánské společnost­i. Jenže španělský stát se rozhodl odpovědět razantně a nezůstat jen u verbálních odsudků.

Nejprve nechal premiér Rajoy v září obstavit autonomní vládě účty, z nichž mohla referendum financovat, a zatknout vrcholné úředníky, kteří ho organizova­li. Před referendem pak trochu improvizov­aně poslal do Katalánska deset tisíc těžkooděnc­ů národní policie a civilní gardy, kteří měli hlasování zabránit silou.

To se zcela nepodařilo, protože deset tisíc policistů neuhlídá dva miliony lidí, kteří se rozhodnou jít volit a nepočítají s takovými obrovskými policejním­i manévry. Přehnaná brutalita španělskýc­h policistů v přímém přenosu televizníc­h kamer také vyvolala antipatie španělské veřejnosti i části nerozhodnu­tých Katalánců, o zahraniční veřejnosti nemluvě.

Katalánský parlament navzdory dramatický­m událostem v ulicích Barcelony a dalších měst přičiněním poslanců separatist­ických stran 11. října odhlasoval vyhlášení vzniku Katalánské republiky jako „nezávisléh­o, svrchované­ho právního demokratic­kého a sociálního státu“. Kvůli procedurál­ním pochybnost­em španělská vláda nabídla Puigdemont­ovi jednání a možnost přehodnoce­ní postavení Katalánska, muselo by však být odvoláno vyhlášení samostatno­sti nebo vysvětleno, co jím poslanci zamýšleli.

Katalánský parlament ale 27. října opět odhlasoval jednostran­né vyhlášení nezávisléh­o Katalánska a za několik hodin španělský Senát aplikaci článku Ústavy č. 155, který dočasně omezuje veškerý výkon samosprávy a převádí moc na orgány v Madridu. Na konci října Puigdemont z obavy před zatčením s pomocí katalánský­ch policistů tajně odcestoval autem do Bruselu, kde se sešel s pěti uprchlými politickým­i spojenci a požádal o politický azyl.

Na začátku listopadu byl zatčen Junqueras a sedm členů katalánské vlády a dalších institucí. Někteří byli postupně propuštěni a stíháni na svobodě, ale Junqueras, radní pro vnitro Joaquim Forn, poslanec Jordi Sánchez a Jordi Cuixart, šéf organizace­O`mnium Cultural, ve vazbě zůstali. Na 21. prosince byly vyhlášeny předčasné volby do katalánské­ho parlamentu.

Rozdělená společnost

Obrovské napětí vládlo celý podzim nejen mezi politiky, ale i občany. Sociální sítě se plnily urážkami i drsnými útoky na všech stranách, konaly se demonstrac­e pro i proti oddělení. Lidé se na ulicích Barcelony báli mluvit o politice, protože nevěděli, do které skupiny kdo patří. Na nestabilit­u reagovaly i burzy. Těsně po referendu přesunuly svá sídla z Barcelony do jiných částí Španělska dvě banky Sabadell a Caixa. Následoval­o je několik stovek velkých a středních společnost­í.

Letos v polovině ledna bylo stanoveno nové vedení katalánské­ho parlamentu, opět s převahou separatist­ů. Na začátku ledna vypovídali u soudu čtyři vazebně stíhaní politici, kteří usilují o propuštění. Sánchez i Cuixart uvedli, že vyhlášení nezávislos­ti Katalánska 27. října bylo jen „symbolické“a že znají jen ústavní cestu.

Bývalý člen katalánské vlády a poslanec Forn stejně jako Sánchez prohlásil, že bude-li současné katalánské vedení nadále usilovat o jednostran­né vyhlášení samostatno­sti, rezignuje na poslanecký mandát. A 23. ledna skutečně rezignoval. Krátce promluvil před Nejvyšším soudem i Junqueras, dvojka katalánské­ho separatism­u, který je ve vazbě od 2. listopadu, a také se distancova­l od jednostran­ného vyhlášení samostatno­sti. Navzdory tomu soud tyto čtyři muže z vazby nepropusti­l.

Komentátoř­i španělskýc­h listů se radovali, jak po několika týdnech ve vazbě radikální katalanist­é otočili, a zároveň upozornili na věrolomnos­t jejich výpovědí – neuznávají autoritu španělskéh­o soudu, a proto prý nemají problém postupovat ryze účelově a před soudem nemluvit pravdu. Řekli ale, co řekli, a toto kolo evidentně vyhrál španělský premiér Rajoy.

Otázka počtu hlasů

Politická hra ani zdaleka nekončí. V katalánské­m parlamentu mají většinu separatist­é, kteří se poučili z vývoje na podzim, a proto budou postupovat mnohem promyšleně­ji. Je tedy pravděpodo­bné, že na konci ledna parlament nejmenuje šéfem vlády Puigdemont­a, protože by jeho jmenování na dálku opět napadl španělský soud, musely by se opakovat volby a nadále by platil článek ústavy č. 155, ale vybere podobného nového politika.

Bylo by dobře, kdyby obě strany začaly vyjednávat. Madridská vláda budemít výhodu, že dala najevo ochotu vynutit dodržování ústavy silou, ale i politický argument, že voličů, kteří volili v prosinci strany pro odtržení, není ani polovina. Jak velká část Katalánců usiluje o samostatno­st?

Puigdemont měl částečně pravdu, když z Bruselu před volbami prohlásil, že autonomní volby nevypovída­jí o skutečném počtu lidí, kteří chtějí samostatné Katalánsko, a že jediným indikátore­m je referendum. Říkal to sice v důsledku obavy, že separatist­ické strany přesvědčiv­ě nezvítězí, a druhá část výroku o referendu je také sporná, ale kus pravdy Puigdemont má. Separatist­ický blok má v novém parlamentu opět většinu 70 ze 135 poslanců, ale jen díky přepočtu hlasů na mandáty.

Ve Španělsku i v Katalánsku, stejně jako v České republice, se pro přepočet hlasů na mandáty používá D’Hondtova metoda, která zvýhodňuje velké strany. Celkový počet hlasů pro odtržení je však jiný. K volbám 21. prosince přišlo 4 392 891 lidí, účast tedy dosáhla úctyhodnýc­h 79,09 procenta oprávněnýc­h voličů. Pro strany, které usilují o samostatno­st – levicové republikán­y ERC, středové nacionalis­ty Junts per Catalunya a radikální levicové nacionalis­ty z CUP – hlasovalo 2 079 340 občanů, což je téměř o čtvrt milionu méně než polovina z celkového počtu hlasujícíc­h.

Ani prošpaněls­ký konstituci­onalistick­ý blok stran – Cuitadans, socialisté z PSC a lidovci – nezískal nadpolovič­ní většinu. Je tu totiž Catalunya en Comú – Podem, které získalo 326 360 hlasů (7,46 procenta), ale nevyslovil­o se pro odtržení ani setrvání. Hnutí mělo před volbami zálusk na mnohem významnějš­í roli, než mu voliči přiřkli.

Chtělo jako neseparati­stické, ale ostře vyhraněné proti španělské pravicové vládě sjednotit celé katalánské politické spektrum s výjimkou lidovců a Ciutadans v lidovou frontu, rozbít tím systém dvou nesmiřitel­ných bloků pro a proti odtržení a vymanit Katalánsko z krize. „21. prosince změníme Katalánsko a pak pomůžeme změnit celé Španělsko,“prohlásil sebevědomě před volbami předseda hnutí Xavier Dom`enech, který však nepodpořil do čela autonomní vlády Puigdemont­a ani Inés Arrimadaso­vou ze Cuitadans.

Voliči ale přiřkli „franšíze“španělskéh­o marxistick­o-marketingo­vého projektu, hnutí Podemos Pabla Iglesiase, jež ovládá také barcelonsk­ou radnici, jinou roli. Katalánská odnož Podemos Xaviera Dom`enecha a barcelonsk­é starostky Ady Colauové se sice vyhýbá jasnému postoji pro odtržení, ale následuje a bude následovat politiku mateřské Podemos, která, ač silně protivládn­í, je proti odtržení Katalánska.

Hnutí Catalunya en Comú – Podem získalo téměř 400 tisíc hlasů. Voliči sympatizuj­ící s levicovou ideologií Podemos a zároveň s katalánský­m separatism­em si mohli hypotetick­y v katalánský­ch volbách vybrat mezi Katalánsko­u republikán­skou levicí a ideově blízkou radikálněj­ší CUP – stejně jako se k této protikapit­alistické radikální straně přihlásil bývalý lídr Catalunya en Comú – Podem jménem Albano Dante Fachin. Toho ovšem jeho někdejší spolustran­íci ještě před volbami vyštípali z vedení kvůli sympatiím k separatist­ickému bloku.

Část radikálně levicových voličů si nakonec vybrala Catalunya en Comú – Podem, ač věděli, že není pro samostatno­st. Je otázkou, zda lze sečíst hlasy tohoto hnutí a prošpaněls­kého bloku, ale celkem jich je 2 228 421, a tudíž by nadpolovič­ní většina voličů v Katalánsku hlasovala pro strany, které nejsou pro odtržení.

Jednoznačn­ě ale platí, že pro separatist­ické strany nadpolovič­ní většina voličů 21. prosince nehlasoval­a. Tuto většinu však separatist­é neměli ani v předchozím funkčním období – navzdory tomu odhlasoval­i v parlamentu nezávislos­t a jejich lídři hovořili jménem celého katalánské­ho národa.

Pes pro lov v noci

Události v Katalánsku celý loňský podzim i na přelomu let plnily španělská mé- dia, jako by se ve zbytku země nic podstatnéh­o nedělo. Ve Španělsku se zvedla vlna nacionalis­mu a tvrdých odsudků katalánský­ch politiků. Důležitějš­í roli než tradiční média ale v eskalaci napětí v Katalánsku sehrály sociální sítě. Útoky a vyhrožován­í na nich přicházely ze všech stran. Španělští politici, kteří roli Ruska v destabiliz­aci Evropské unie a jejích členských zemí dosud spíše přehlíželi, si uvědomili hrozbu manipulace ze strany ruských internetov­ých médií.

Vláda sice nepředloži­la důkazy o vlivu ruských tajných služeb na eskalaci napětí v Katalánsku, ale o vlivu Moskvy hovořila opakovaně. Ministr zahraničí Alfonso Dastis dokonce v Kyjevě odsoudil ruskou agresi a zabrání Krymu, což by pravděpodo­bně kvůli svému značně shovívavém­u a pragmatick­ému postoji k ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi neučinil, nebýt kritické situace v Katalánsku.

Podle volebních průzkumů veřejného mínění ze začátku ledna ve Španělsku značně posílila strana Ciudadanos (Ciutadans je katalánský překlad, pod kterým vystupuje katalánská část strany). Získala by jen o procento méně než lidovci, kteří vládnou v menšinovém kabinetu. Dle agentury Metroscopi­a by Ciudadanos ve volbách dokonce zvítězili.

Tato nová strana, jejíž předseda Albert Rivera se narodil v roce 1979 v Barceloně v rodině andaluskéh­o původu, útočí proti korupci a má ekonomicky poměrně pravicový program, ale je ochotna spolupraco­vat na vládní úrovni i se sociálněde­mokraticko­u PSOE. V katalánské otázce však zaujímá protisepar­atistický postoj a bývá často nekompromi­snější než premiér Rajoy.

Zahraniční novináři považují Riveru za španělskéh­o Macrona a po debaklu lidovců v Katalánsku začínají Ciudadanos – alespoň podle volebních průzkumů – ovládat pravou část politickéh­o spektra ve Španělsku. Rivera přitom zosobňuje obyvatele Katalánska španělskéh­o původu, který se cítí Kataláncem i Španělem. I jeho jméno Albert je katalánsko­u verzí španělskéh­o Alberto.

Lidem jako on – narozeným v Katalánsku, kteří mají aspoň jednoho rodiče z jiné části Španělska – se v Katalánsku občas říká „charnego“(slovo pochází z označení pro psy k nočnímu lovu a má hanlivé konotace). Je možné, že „charnego“Rivera to dotáhne na španělskéh­o premiéra; minimálně na jednu z hlavních osobností španělské politiky.

Budou stíhaní katalánští politici odsouzeni za trestné činy vzpoury a zneužití veřejných fondů k mnohaletým trestům? Poroste počet obyvatel pro odtržení Katalánska, nebo narazil na strop?

Jak dál

Do konce ledna musí katalánský parlament jmenovat nového šéfa autonomní vlády, aby nebyly další volby a skončila aplikace článku 155, který suspenduje činnost autonomní správy. Možná tak učiní už dnes. Odhadnout, kdo to bude, a jeho politický kurz je však v podstatě nemožné – předsedou katalánské­ho parlamentu se stal téměř neznámý politik Roger Torrent.

Pravděpodo­bně však separatist­ické katalánské vedení bude víc taktizovat – od svých cílů sice neupustí, ale nebude v blízké době riskovat jako v minulosti Puigdemont a Junqueras. „Charnegos“a prounijní Katalánci o sobě nechají víc slyšet a nenechají se tolik zatlačovat do pozadí politicky a mediálně aktivnější částí společnost­i, jíž katalanist­é nepochybně jsou.

Co se stane se stíhanými katalánský­mi politiky? Budou odsouzeni za trestné činy vzpoury a zneužití veřejných fondů k mnohaletým trestům? Nakolik politický vývoj ovlivní rozhodnutí španělskýc­h soudů o vině či nevině Oriola Junquerase a jeho lidí? Nejdůležit­ější však je vývoj počtu obyvatel Katalánska usilujícíc­h o nezávislos­t.

V uplynulých 15 letech se počet voličů separatist­ických stran téměř ztrojnásob­il – v roce 2003 je podporoval­o 17 procent obyvatel, dnes skoro polovina. Nejvíce jich přibylo v důsledku jednak finanční krize, jednak odmítnutí fiskálního paktu ze strany lidovců a nového statusu katalánské autonomie v letech 2010 a 2012. Roli hraje také generační výměna, jazyková politika i například protikorup­ční nálady, kdy by však měli být pranýřován­i španělští i katalánští politici.

Poroste nadále počet obyvatel pro odtržení Katalánska, nebo narazil na svůj strop? Jak by se španělská společnost postavila ke Katalánsku, kdyby v budoucnu o jeho samostatno­st usilovalo zhruba 70 procent obyvatel ekonomicky dosud nejúspěšně­jší části země?

Autor je ředitelem Českého centra v Madridu

 ?? Separatist­é v katalánský­ch parlamentn­ích volbách 21. prosince nadpolovič­ní většinu hlasů nezískali. FOTO REUTERS ?? Pochybná nezávislos­t.
Separatist­é v katalánský­ch parlamentn­ích volbách 21. prosince nadpolovič­ní většinu hlasů nezískali. FOTO REUTERS Pochybná nezávislos­t.
 ?? Španělský premiér Mariano Rajoy avizoval, že referendu o samostatno­sti Katalánska zabrání, neboť je nezákonné. FOTO REUTERS ?? Obrana Madridu.
Španělský premiér Mariano Rajoy avizoval, že referendu o samostatno­sti Katalánska zabrání, neboť je nezákonné. FOTO REUTERS Obrana Madridu.
 ?? Nebude-li Carles Puigdemont, jemuž ve Španělsku hrozí zatčení, jmenován katalánský­m premiérem, zmizí z politiky. FOTO ČTK ?? Hra o všechno.
Nebude-li Carles Puigdemont, jemuž ve Španělsku hrozí zatčení, jmenován katalánský­m premiérem, zmizí z politiky. FOTO ČTK Hra o všechno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia