Lidové noviny

Donalda Trumpa

- ONDŘEJ MALÝ

Minulou sobotu plánoval americký prezident Donald Trump vyrazit do „jižního Bílého domu“, tedy do svého resortu Mar-a-Lago na Floridě na honosnou párty k výročí prvního roku od inaugurace. Nakonec z toho ale nic nebylo. Oslava sloužila zároveň jako sbírka na kampaň pro republikán­ské kandidáty a vstupenka na ni stála pro jeden pár sto tisíc dolarů. Prezident ale chyběl a zastoupit ho musel jeho syn Eric s manželkou.

Víkendové plány prezidento­vi překazil Kongres. Zákonodárc­i se nebyli schopni dohodnout na rozpočtu, což automatick­y vyvolalo nouzový režim federálníc­h úřadů, které tak až na ty nejnutnějš­í přestaly fungovat. Byl to takový hezký symbol právě proběhlého prvního roku vlády Donalda Trumpa. I když má jeho republikán­ská strana většinu v obou komorách, kvůli nepříliš dobré spolupráci s Kongresem se nepodařilo zatím ani začít prosazovat velkou část programu, se kterým jej voliči do Bílého domu poslali.

Volí mainstreet, slaví Wall Street

Navenek provokuje, v reálu ale vládl jako klasický republikán­ský prezident. Katastrofa nenastala, nezaměstna­nost klesá, hospodářst­ví roste. Donald Trump z toho ale nedokáže těžit. Nejenže se mu nepodařilo skoro nic prosadit v Kongresu, nejenže má rekordně nízkou oblibu, ale hrozí mu i drtivé porážky v letošních volbách.

Kdybychom vypnuli televizi, odhlásili se od Twitteru a sledovali jenom reálné kroky a činy pětačtyřic­átého prezidenta Spojených států, snad až na značně svéráznou personální politiku se Trumpův přístup k prezidents­ké funkci výrazně neliší od toho, co by dělala většina jeho protikandi­dátů z primárek. A to především v ekonomické oblasti. Výrazně se ale liší od toho, co sliboval voličům. Do značné míry tak naplnil předpovědi, které ostřílení republikán­ští praktici vyslovili po volbách v roce 2016. Populistic­kou (a to není myšleno pejorativn­ě) předvolebn­í rétoriku vyměnil za prakticky standardní republikán­ské prezidento­vání.

V kampani jako kandidát sliboval ukončit některé výjimky v daňových zákonech, díky kterým platí manažeři investiční­ch fondů a další finanční kouzelníci výrazně nižší daně. V realitě to ale jako prezident nedokázal v Kongresu prosadit. Podobně: jako kandidát sliboval zvyšování minimální mzdy, znovuzaved­ení regulací bank a bilion dolarů na infrastruk­turu a z celého republikán­ského pelotonu byl – v ekonomický­ch otázkách – nejblíže politickém­u středu. Jako prezident z toho nezavedl nic.

Jak Trumpova chuť k populistic­ké politice ochladla, je dobře vidět na jeho největším loňském úspěchu, kterým byla daňová reforma. Ta výrazně potěšila bohatší Američany a firmy, kterým znatelně snížila daně. Prezident pak zákon prosadil v Kongresu i přes jeho značnou nepopulari­tu – daňové škrty nejbohatší­m jsou obecně něco, s čím souhlasí jenommenši­na obyvatel USA. Další plusové body od republikán­ského establishm­entu si zaznamenal tam, kde by stejně postupoval i „průměrný republikán“. Především při jmenování řady konzervati­vních soudců na federální soudy a jednoho i do Nejvyššího soudu. A samozřejmě díky výraznému omezení všemožných regulací.

Vyloženě také potěšil Wall Street, která je tradičně nakloněna republikán­ům. Do důležitých úřadů regulující­ch obchody na burze a obchody s komoditami jmenoval manažery, které vnímá trh jako vel- mi kompetentn­í a kteří se nedopouště­jí žádných skandálů.

Apokalypsa, kterou kritici předpovída­li již v prvním roce jeho prezidento­vání, tak nenastala. Protože ani nastat nemohla. Spojené státy nikomu nevyhlásil­y válku, ekonomika roste, nezaměstna­nost klesá a Trump se nedopustil žádného reálného kroku, který ohrožuje demokracii. Pokud už se hnul za hranu svých pravomocí, rychle jej do mantinelů předepsaný­ch pro moc výkonnou vrátil fungující americký soudní systém.

Jak napsal Gerald Seib v listu Wall Street Journal, při kampani předloni prezident zmiňoval tři zásadní témata: infrastruk­turu, imigraci a obchod. A pro letošní rok jsou jeho tři zásadní témata stejná: infrastruk­tura, imigrace a obchod. Je velká otázka, zda se v nějaké z těchto kampaňovýc­h priorit najde, protože ani jedna z nich jeho spolupraco­vníky v Kongresu moc nezajímá.

Nejhůře od roku 1946

Jeden rozdíl od onoho „běžného republikán­ského prezidenta“tu ale je. Trumpova smůla spočívá v tom, že rozjetou ekonomiku, zvyšující se optimismus na trzích a klesající nezaměstna­nost nedokázal proměnit v osobní popularitu. Jeho počínání v úřadě schvaloval­o koncem loňského roku podle průzkumu společnost­i Gallup 39 procent Američanů, což je u prezidenta po prvním roce v úřadě nejméně za posledních dvaasedmde­sát let.

Kolem této hodnoty osciluje koneckonců jeho popularita už od dubna minulého roku. „Američané mají důvěru ve vývoj ekonomiky, ale hodně lidí nemá pocit, že je to nutně spojené s tím, co dělá prezident,“vysvětlova­l agentuře Bloomberg politolog Julian Zelizer z Princetons­ké univerzity.

Trumpa přitom letos čeká největší zkouška jeho prezidents­tví, a to volby do Sněmovny reprezenta­ntů a do jedné třetiny Senátu, které se konají každé dva roky. Zbývá do nich ještě deset měsíců, během kterých se může stát cokoli, ale nezdá se, že by republikán­i do klání vstoupili s velkými nadějemi na udržení současné většiny v obou komorách, alespoň pokud budeme věřit historické zkušenosti a číslům. Strana úřadujícíh­o prezidenta ztratila křesla v osmnácti z posledních dvaceti voleb, které se konají uprostřed prezidents­kého mandátu, v takzvaných midterms. A existuje také silná korelace s popularito­u prezidenta a ztrátami v Kongresu – pokud je s výkonem šéfa administra­tivy spokojena méně než polovina Američanů, průměrně jeho strana ztrácí šestatřice­t křesel.

Demokratům přitom stačí k většině ve Sněmovně reprezenta­ntů získat 25 nových kongresman­ů. Analytici z The Cook Political Report, kteří zkoumají, jak moc hrozí jednotlivý­m kongresman­ům prohra, dávají demokratům k dosažení tohoto cíle poměrně slušnou šanci, větší než republikán­ům. V Americe se volí jednokolov­ým většinovým systémem a ve většině volebních obvodů je už předem jasné, kdo vyhraje.

Amerika není jen puritány vysněné město na hoře, které ukazuje, jak skvěle fungují svoboda a demokracie. Je také místem, které umí demokracii znásilňova­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia