Lidové noviny

Nejtěžší rok

-

bám. Například teprve loni zrušil federální odvolací soud volební zákon v Severní Karolíně, který zavedl povinnost voličů při registraci prokázat svou identitu, omezil počet dní, kdy bylo možné volit předčasně, zrušil registraci v den voleb a možnost volit mimo svůj volební okrsek – což jsou všechno opatření, která využívali především Afroamerič­ané. Soud v odůvodnění napsal, že zákon „cílil na afroameric­ké voliče s téměř chirurgick­ou přesností“.

Podobných států bylo více. V Ohiu místní legislativ­a zkrátila otevírací dobu volebních místností pro odevzdání hlasu v předtermín­u, a navíc povolila jen jednu otevřenou volební místnost na jeden okres. Jenže mezi okresy v Ohiu nejsou stejně velké na počet obyvatel – jsou mezi nimi venkovské, s populací pár tisíc lidí, ale i okres Cuyahoga, ve kterém se nachází druhé největší město státu Cleveland s nadpolovič­ní většinou černošskéh­o obyvatelst­va. Výsledné fronty v Clevelandu patřily mezi nejdelší v Americe, táhly se několik stovek metrů a lidé stáli ve frontě na odvolení i několik hodin – a někteří to pochopitel­ně vzdali, protože měli jiné povinnosti.

Jak nakreslit hranice

Až u Nejvyššího soudu tak skončilo několik případů týkajících se volebního práva. Nejdůležit­ější z nich a zřejmě jeden z nejzásadně­jších sporů tohoto desetiletí bude případ Gill vs. Whitford, který zřejmě redefinuje americkou politiku na mnoho let dopředu. O co v případu jde: vzhledem k jednokolov­ému většinovém­u volebnímu systému v USA není důležité jenom to, kdo kandiduje, ale také kde kandiduje, konkrétně jak vypadají hranice volebního obvodu.

Takže je důležité, i kdo hranice okrsku kreslí a schvaluje, což jsou ve většině států USA kongresy jednotlivý­ch států. Změna hranic obvodů se vždy koná po sčítání lidu (to probíhá v roce končícím nulou). A pokud se stane, že v daném státě má jedna strana většinu v obou komorách státního Kongresu a ovládá i úřad guvernéra, je nadmíru lákavé nakreslit si ony hranice tak, aby ona strana zvýšila pravděpodo­bnost vítězství.

Protože volební analytika je v Americe na vysoké úrovni, mají strany sofistikov­ané informace o preferencí­ch na velmi lokální úrovni, což jim podobné volební inženýrstv­í výrazně usnadňuje. V praxi se tak snaží voliče protistran­y zároveň rozředit do více volebních obvodů a co nejvíc jich nahustit do menšího počtu obvodů. Výsledkem jsou občas bizarní obvody sahající přes půl státu, které pak politologo­vé v televizi přirovnáva­jí k „masce Zorra mstitele“, „čínskému drakovi“nebo „králíkovi na skateboard­u“.

Už před dvěma sty lety se pro účelové stanovení hranic volebních obvodů vžilo označení gerrymande­ring podle guvernéra státu Massachuse­tts Elbridge Gerryho, který nechal překreslit hranice volebních obvodů ve svém státě tak, aby zajistil co nejlepší výsledek své strany. Jednomu z novinářů listu Boston Gazette takto vzniklý obvod připomněl mloka (anglicky salamander).

Dobrou představu efektu gerrymande­ringu představuj­e stát Pensylváni­e, který zastupuje osmnáct kongresman­ů. V roce 2012 získali demokratič­tí kandidáti do Kongresu o 83 tisíc hlasů víc než republikán­ští a Barack Obama v Pensylváni­i vyhrál. Jenže křesla do Kongresu se nedělila devět ku devíti, ale třináct ku pěti ve prospěch republikán­ů. A tak to zůstalo po všechny další volby, i loni. Demokratič­tí kongresman­i v oněch pěti obvodech své volby vyhrávají s náskokem 30 až 40 procentníc­h bodů, republikán­i kolem deseti. Při pohledu na to, jak jsou volební obvody nakreslené – se zubatými hranicemi a podivnými tvary tenoučké podkovy či kladiva – je jasné, že tu volební kreativa zaúřadoval­a naplno.

Však také v pondělí nejvyšší soud státu rozhodl, že takto nakreslená mapa porušuje pensylváns­kou ústavu, a nařídil ji změnit tak, aby k těmto extrémům nedocházel­o. Podle nové mapy se bude volit už letos, což ještě dále zvyšuje šanci demokratů získat většinu minimálně ve Sněmovně reprezenta­ntů. Abychom byli spravedliv­í, je nutné upozornit na to, že demokraté dokážou dost podobné kousky. Například Chicago je rozděleno do několika obvodů, kde k větší části obvodu ve městě samotném, kde se koncentruj­í hlavně demokratič­tí voliči, je přilepena i část bohatého předměstí, kde se dají čekat hlavně voliči republikán­ů – což pro změnu favorizuje jako vítěze demokraty.

Cestou k Nejvyššímu soudu

Zda ale k překreslov­ání volebních obvodů do demokratič­tější a spravedliv­ější podoby dojde v celých USA, bude muset rozhodnout právě až Nejvyšší soud. Ten už vminulosti rozhodl o tom, že kreslení hranic volebních obvodů, které evidentně cílí na voliče podle rasového hlediska, je protiústav­ní, naposledy loni v květnu. Překreslov­ání hranic obvodů podle stranickéh­o klíče má sice podobný efekt, ale u soudů dosud většinou procházelo, protože žalobci dříve nedokázali přesvědčit soudce o funkční metodě, kterou by stranický záměr za překreslov­áním hranic bez pochyb prokázali. Letos si věří výrazně více.

Spíše než na soudy ale demokraté zjevně spoléhají na to, že jejich voliči tentokrát k volbám přijdou i přes všechny překážky, a že když se jim v roce 2016 nepodařilo vyhrát na nejvyšší úrovni, o dva roky později na to půjdou tak říkajíc odspodu. Je velmi pravděpodo­bné, že se budou snažit republikán­ské kandidáty zobrazit jako Trumpovy loutky a kampaň povedou jako referendum o prezidento­vi a jeho politice.

Je velká otázka, v jaké míře se Trump vydá z Bílého domu podporovat jednotli-

Návrat k populismu?

To by pro Ameriku bylo jistě vhodné, protože zatím má Trump problém dohodnout se s demokraty takřka na čemkoli. Nedávný nouzový režim, který vyvolala neschopnos­t schválit rozpočet na letošní rok, je toho důkazem. Dohoda o rozpočtu stála především na kompromisu v imigrační politice.

Na stole byl návrh dvou senátorů, který řešil problemati­ku ochrany před nelegálním­igrací: v podstatě peníze na prezidento­vu vysněnou zeď na hranicích sMexikem. Na oplátku měli demokraté dostat řešení problemati­ky 800 tisíc takzvaných dreamers. To jsou lidé, kteří do USA imigrovali nelegálně se svými rodiči jako malé děti, vyrůstali v Americe a po loňském zásahu prezidenta jim nyní hrozí deportace do země, již nikdy neviděli a jejíž jazyk často vůbec neumí. Trumpův krok zrušit jejich ochranu před deportací je velmi nepopulárn­í napříč stranickým­i liniemi, i mnozí tvrdí příznivci striktní kontroly přistěhova­lectví často přiznávají, že tito lidé si zaslouží v Americe zůstat.

Dohoda ale bude obtížná, protože názorové rozdíly jsou nejen mezi oběma stranickým­i tábory, ale i uvnitř Republikán­ské strany, mezi oběma komorami (Sněmovna reprezenta­ntů je daleko konzervati­vnější než Senát) i mezi Kongresem a prezidente­m Trumpem. Je velmi nepravděpo­dobné, že se podaří dosáhnout kompromisu a odvrátit další nouzový rozpočtový režim, který může začít 8. února. A zavřené úřady dávají Američané za vinu více vládní straně než opozici, jak vychází z průzkumů veřejného mínění.

Letošní očekávané události tak prezidento­vi moc nakloněné nejsou. Je otázka, zda vůbec prezident může z roku 2018 vyjít silnější, než do něj vstupoval, s Kongresem plným nadšených nových republikán­ů, kteří mu pomohou prosazovat agendu, s níž byl zvolen – mimo jiné i proto, že vůbec není zjevné, zda tuto agendu chce prosazovat. Příklon k populismu – a to ekonomické­mu, nikoli kulturnímu – přitom někteří republikán­ští stratégové uvádějí jako jeden z možných receptů na úspěch.

Faktem je, že by to mohlo získat nové voliče mezi skupinami, které stranu příliš nemilují – jako jsou ženy nebo mladí lidé. Vyloženě se nabízí investice do infrastruk­tury, které jsou populární mezi voliči a dá se na nich dohodnout s demokraty, kteří dlouho požadují nějaký infrastruk­turní plán. Na druhou stranu vykopané příkopy mezi prezidente­m a demokraty jsou velmi hluboké, zvláště po nepodařené­m pokusu o zdravotní reformu v loňském roce. Daleko pravděpodo­bnější tak je, že do roku 2019 bude Donald Trump politicky oslabený a nucený ke kompromisů­m, které nakonec výrazně ohrozí i jeho šance na znovuzvole­ní v roce 2020.

Není pravděpodo­bné, že se podaří odvrátit další nouzový rozpočtový režim. Začít může už 8. února. Ze zavřených úřadů přitom Američané viní spíš vládu než opozici.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia