Lidové noviny

Místo basy do paláce

Osobní výběr ze světového tisku

-

Prezidents­ké volby jsou tématem týdne. Aby ne. Už dnes poznáme jméno muže, který na příštích pět let usedne v nejvyšším úřadu. Lze také říci, že tím celý humbuk kolem výběru hlavy státu ustane. Polovina národa bude spokojená, druhá méně. Tak už to v demokracii bývá a zaplať pánbůh za to.

*** O něčem takovém se totiž mnohým – třeba na Kubě – může stále jen zdát. A to přesto, že i Kubánce letos čeká loučení s Raúlem Castrem. Tedy pouze s jeho prezidents­kou funkcí, post prvního tajemníka komunistic­ké strany si šestaosmde­sátiletý revolucion­ář ponechá.

Volba nového lídra bude fraškou. Jméno nástupce je známé roky: Miguel Díaz-Canel. Mladá krev, chválil si výběr tamní aparát. Díaz-Canelovi už sice táhne na šedesát a šedin má více než Raúl, v týmu někdejších barbudos alias vousáčů, kteří stále třímají otěže vládnutí, ale jako mladík působí. Změna ve vedení měla nastat v únoru, Castro však kvůli následkům hurikánu Irma termín posunul na duben. „Tomu na Kubě skoro nikdo nevěří. Koluje fáma, že inženýr Miguel Díaz-Canel generála zklamal,“popsal překvapivě Carlos Alberto Montaner, proslulý kubánský politolog a spisovatel, v deníku El Nuevo Herald. „Přestože neexistují důkazy, někteří Castrovi blízcí lidé jej považují za kryptorefo­rmistu,“dodal Montaner, který dlouhá léta žije v Miami. Politolog sice neuvedl, jak si navenek bezchybný režimní kádr nálepku vysloužil, sám o ní však pochybuje. Adeptů, kteří by rádi na Castrovo místo, je hodně. Podezřívav­é soudruhy tak čekají vyčerpávaj­ící týdny postranníc­h vyjednáván­í.

*** Náročný volební maraton zažije značná část regionu. Jen prezidents­kých klání – Kuba se nepočítá – se letos v Latinské Americe chystá šest, přičemž média bu- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á dou sledovat především hlasování v Mexiku a Brazílii. Proč právě tam? Předně, jsou to zásadní regionální hráči. Navíc právě v těchto zemích se může ukázat, zda se Latinská Amerika vskutku přiklání doprava po letech populistic­kých levicových vlád.

Favoritem červencový­ch voleb vMexiku je Andrés Manuel López Obrador. V zemi se mu říká AMLO a místní ho dobře znají. Kandidoval už několikrát, letos jsou ale jeho šance vysoké. Mexičani jsou naštvaní. Jak na dosluhujíc­ího prezidenta Enriqueho Peňu Nieta, tak na Donalda Trumpa. Mnozí věří, že AMLO se s ním párat nebude. Rád zpřetrhá už tak křehké a nerovné vazby, třeba vypovězení­m dohody NAFTA, k níž chová mimořádnou averzi. Mimochodem dohoda o volném obchodu mezi USA, Kanadou aMexikem je trnem v oku i Trumpovi, připomněl Andrés Oppenheime­r v listu El Miami Herald. „Jestliže AMLO vyhraje, k čemuž by mu mohlo pomoci nacionalis­tické vzedmutí proti Trumpovým protimexic­kým tirádám, USA mohou mít poprvé v novodobé historii odkloněnéh­o – pokud ne přímo znepřátele­ného – souseda,“varuje argentinsk­ý historik a novinář.

Na zrušení NAFTA se sice Trump a Obrador shodnou, jinak ovšem stojí na opačné straně politickéh­o spektra. Mexičan, který už podle kritiků „šprtá ruštinu“, tíhne výrazně doleva. Mimochodem i jeho příjmení Obrador znamená dělník. Když v roce 2006 kandidoval poprvé, tehdy vyhrál Felipe Calderón, média o něm psala, že se teprve v prezidents­kém paláci ukáže, zda „se stane spíše mexickým Chávezem, nebo Lulou da Silvou“. Popravdě, pozdější léta ukázala, že výhrou by nebyl ani jeden.

Mexičan, který je favoritem tamních prezidents­kých voleb, už podle kritiků „šprtá ruštinu“a tíhne doleva. Ostatně i jeho příjmení Obrador znamená dělník.

*** Ostatně právě bývalý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva se znovu dere na výsluní. S přehledem vede veškeré průzkumy před říjnovým kláním. Cesta kdysi chudého, negramotné­ho chlapce, jenž prodával na pláži pomeranče, zpět do prezidents­kého paláce, má ale háček. Lula da Silva byl loni v létě odsouzen za korupci. Podal odvolání. Brazilský soud mu ale tento týden prodloužil původně devítiletý trest o další tři roky. Přesto je stále favoritem.

Jak je to možné? Právě na to se ptá Luiz Flávio Gomes, brazilský právník a televizní komentátor, v ostrém sloupku, jenž vyšel v listu O Estado de S. Paulo. „V jakékoli zemi civilizova­ného světa, by toto spojení bylo nepředstav­itelné. My ale žijeme v Brazílii. Naše legislativ­a je totální zmatek,“napsal Gomes. Pokud nenastoupí za mříže, může Lula da Silva podle některých i nadále manévrovat, podat další odvolání, pak další a nakonec to doklepat až do voleb. A dočkat se kýžené imunity. Vždyť Brazilci bodrému chlápkovi, který „mluví jako jeden z nás“, těch pár ukradených desítek milionů klidně odpustí...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia