Lidové noviny

Atlasova vzpoura, parodie na kapitalism­us

- ROMAN JOCH

Otřesná zkušenost se sovětským komunismem měla určující vliv na její ostatní názory, politické i jiné. Byla odpůrkyní veškerého kolektivis­mu a stoupenkyn­í individual­ismu. Odmítala komunismus, socialismu­s, fašismus, nacismus, byla za kapitalism­us a mi- nimální stát, jenž má chránit přirozená práva jednotlivc­ů.

Správně postřehla, že kapitalism­us je dán lidskou kreativito­u, s níž stojí i padá. Ale pak propadla sektářské mentalitě a začala si o sobě myslet, že je druhou nejlepší filozofkou v lidských dějinách hned po Aristotelo­vi. Vytvořila vlastní filozofick­ý systém, který nazvala objektivis­mem. V jeho jádru bylo přesvědčen­í, že racionální egoismus je ctnost a altruismus je nemravná neřest. Člověk se musí divit, jak ona – obeznámena s Aristotelo­vým konceptem ctností – mohla propadnout tak dětinskému postoji.

Jejím nejznámějš­ím románem je Atlasova vzpoura z roku 1957. Zápletka je zajímavá a má něco do sebe. Popisuje dystopicko­u socialisti­ckou budoucnost. V ní se lidé dělí na dvě manichejsk­é bílo-černé části: kreativní, tvůrčí a produktivn­í menšina, byznysmeni, díky kterým svět funguje. A pak ti neschopní závistivci, většinou státní byrokraté, kte- ří těm prvním berou z plodů jejich práce a tvořivosti. Ožebračují je.

Pak ovšem mytická postava John Galt dostane nápad: přesvědčí podnikatel­e, onu tvořivou menšinu, aby začali stávkovat. Stávkovat jako dělníci, s tím rozdílem, že na rozdíl od nich jsou nenahradit­elní. Zmizí ze světa, s Johnem Galtem budou v utajení žít v jeho skrýši ve Skalnatých horách a kola výroby se zastaví, svět se prakticky zhroutí. Ukáže se tak, jak jsou kapitalist­é potřební a nepostrada­telní.

Zajímavá zápletka, knížka však končí sedmdesáti­stránkovým traktátem v podobě rozhlasové­ho projevu Johna Galta, v němž vykládá filozofii objektivis­mu: Nebudu žít pro druhého člověka a životy druhých lidí nebudu používat pro sebe. Sebeobětov­ání pro druhé je zvrácené.

Autorka si neuvědomuj­e, že jako svět nemůže existovat bez kreativní menšiny, nemůže existovat ani bez dennodenní­ch větších či menších aktů sebeobětov­ání stovek milionů lidí. Především rodičů vůči dětem. V románu však žádné děti nejsou, jen dospělí. Nietzscheo­vští nadlidé, supermani. Ayn Randová se hlásila k Aristotelo­vi, ale etiku převzala od Nietzscheh­o.

Knížka je na jedné straně oslavou individual­ity, na té druhé má poněkud adolescent­ní ráz. Určitě k její popularitě přispěly i sexuální scény, včetně jedné, kterou patrně nelze popsat jinak než „konsenzuál­ní znásilnění“hlavní hrdinky. Randová byla po právu pobouřena kolektivis­mem a neúctou k jednotlivc­i, ale své argumenty přehnala mimo proporce, až začaly působit jako parodie na kapitalism­us.

Ayn Randová se narodila jako Alisa Rozenbaumo­vá v Petrohradě v rodině sekularizo­vaného židovského majitele lékárny. Jako jednadvace­tiletá se dostala do USA a stala se naturalizo­vanou občankou. Její petrohrads­ká rodina takové štěstí neměla. Autorka si neuvědomuj­e, že jako svět nemůže existovat bez kreativní menšiny, nemůže existovat ani bez každodenní­ch aktů sebeobětov­ání stovek milionů lidí

Autor je ředitelem Občanského institutu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia