Lidové noviny

Z Malacek do Brna a Liverpoolu

-

narchie, do Vídně. Tam nejprve studoval na technice a od roku 1910 na nejprestiž­nějším středoevro­pském architekto­nickém učilišti – Akademii výtvarných umění u Friedricha Ohmanna.

Ten působil v devadesátý­ch letech devatenáct­ého století v Praze a i po odchodu do Vídně, kde v roce 1904 získal profesorsk­ý post, zůstal s českými zeměmi v kontaktu. Mezi jeho žáky byla také řada studentů narozených na našem území – například Jaroslav Rössler, Claudius Madlmayer, František Krupka, Antonín Blažek, František Šrámek nebo Rudolf Wels. Poslední ze jmenovanýc­h byl rovněž absolvente­m legendární­ch vídeňských kurzů u Adolfa Loose, s nímž později také spolupraco­val. Není vyloučeno, že právě Wels seznámil Wiesnera s touto mimořádnou osobností, jež pak výrazně ovlivnila jeho další tvorbu.

Po skončení studia pracoval Wiesner nějaký čas v Ohmannově ateliéru, ale pak se vrátil do Brna, kde si v roce 1919 založil vlastní studio. Na vlastní noze se mu dařilo. Získal zakázky na budovy peněžních ústavů nebo rodinných a činžovních domů pro bohatou židovskou klientelu. Navrhoval však také sociální stavby, kavárny nebo luxusní obchody.

Máme-li charakteri­zovat Wiesnerův styl, jedná se o moderní klasicismu­s v jakémsi puristické­m pojetí: jeho domy mají římsy nebo okenní šambrány, ale jsou zbaveny jakéhokoli dekoru. Architekt však věnoval velkou pozornost detailu i dispoziční­mu řešení, využíval rovněž kvalitní stavební materiály. V tom všem je patrné, jaký vliv na jeho tvorbu měl brněnský rodák Adolf Loos.

Svébytným motivem některých Wiesnerový­ch staveb se stala zejména barevná průčelí. Zejména omítky jeho rodinných domů mají na tehdejší dobu zajímavou paletu – od modré přes červenou až po zelenou. V některých návrzích je patrný i vliv funkcional­ismu, stylu, který brněnskou scénu druhé poloviny dvacátých a třicátých let proslavil nejvíce.

Fiály ze zlatého fondu

K nepřehlédn­utelným (protože velkým) Wiesnerový­m dílům patří bankovní budovy Moravské zemské životní pojišťovny a banky Union v brněnských ulicích Mozartově a Beethoveno­vě. Autor je navrhl v první polovině dvacátých let a jejich bezozdobné fasády s výraznými korunními římsami jsou citlivou reakcí na fakt, že stojí v sousedství barokního je- zuitského kostela. V obdobném duchu Wiesner navrhl i budovu portlandce­mentové továrny v Bratislavě, dále školu v Boskovicíc­h nebo poštu v Šumperku, již zakončil svou (a Loosem) oblíbenou kýlovou střechou.

Autorovou nejvýrazně­jší stavbou je brněnský palác Morava s kinem Capitol a sousedící přestavba Doretova dvora s průčelími z režného zdiva v kombinaci s travertine­m. Esovitě prohnutá fasáda Moravy je zajímavým motivem. Společně s „brněnským Le Corbusiere­m“Bohuslavem Fuchsem pak v letech 1928–1930 Wiesner navrhl jednu z dominant brněnské avantgardn­í architektu­ry – rozlehlý palác Moravské banky na náměstí Svobody s průčelím z bílého opaxitu (probarvené­ho skla).

Také rodinné domy z architekto­va studia prozrazují silný Loosův vliv: jde zpravidla o plochostře­ché kubusy s nepravidel­ně rozmístěný­mi okny různých formátů. Výjimkou jsou Steinova vila v Brně a Pickova vila v Praze-Smíchově v ulici UMrázovky (jediná Wiesnerova pražská realizace), jež jsou zakončeny kýlovou střechou.

Brněnské pohodlné rodinné domy v zahradách reprezentu­jí vila Münz, Neumark, Haas nebo Wiegl s barevnými fa- sádami. Naopak skromně působí dva domky vybudované v roce 1928 v rámci Výstavy soudobé kultury jako reakce na známou kolonii, jež v jihoněmeck­ém Stuttgartu vznikla o rok dříve.

Nejznámějš­ím Wiesnerový­m dílem je bezesporu impozantní brněnské krematoriu­m s kolumbárie­m z konce dvacátých let. Stavba, jejíž těleso ozvláštňuj­í kamenné fiály po obvodu, patří do zlatého fondu moderní meziválečn­é evropské architektu­ry.

Ernst Wiesner unikl rasové perzekuci odchodem do Velké Británie, kde pak působil jako pedagog i architekt v Londýně a Liverpoolu. V Českoslove­nsku se však ještě v roce 1948 postavila dle jeho projektu dělnická kolonie ve VelkémMezi­říčí. Jeho britskou nejvýznamn­ější realizací je pak římskokato­lická škola St. Nicholas v Liverpoolu (1959–1969).

Dílo rodáka z Malacek připomněla v osmdesátýc­h letech výstava připravená Vladimírem Šlapetou, v roce 2005 pak vyšla v Brně jeho rozsáhlá monografie. Hlavně ale byla v posledních letech kvalitně opravena řada dlouho zanedbávan­ých Wiesnerový­ch staveb. V jedné z nich – vile Stiassny – je dnes studijní centrum moderní brněnské architektu­ry a dům je možno také navštívit.

V malém seriálu o architekte­ch, kteří se narodili na Slovensku a zanechali stopu v českých zemích, se tentokrát zastavíme u Ernsta Wiesnera. Osobnosti, jež zásadním způsobem přispěla k tomu, že v meziválečn­ém období patřilo Brno k nejvýznamn­ějším centrům moderní evropské architektu­ry.

 ?? Krematoriu­m v Brně z let 1925–1930 patří k nejkrásněj­ším stavbám svého druhu v Evropě. Budova je monumentál­ní, důstojná, s dobře vyřešeným provozem. FOTO PROFIMEDIA. CZ ?? Opus magnum:
Krematoriu­m v Brně z let 1925–1930 patří k nejkrásněj­ším stavbám svého druhu v Evropě. Budova je monumentál­ní, důstojná, s dobře vyřešeným provozem. FOTO PROFIMEDIA. CZ Opus magnum:
 ?? Palác Morava (1926–1929) a vila Stiassny (1929–1930) v Brně. Vpravo pak Pickův dům v Praze na Smíchově (1930–1931). ??
Palác Morava (1926–1929) a vila Stiassny (1929–1930) v Brně. Vpravo pak Pickův dům v Praze na Smíchově (1930–1931).
 ??  ?? Brno & Praha.
Brno & Praha.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ, ARCHIV ZDEŇKA LUKEŠE A PAVEL HROCH ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ, ARCHIV ZDEŇKA LUKEŠE A PAVEL HROCH

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia