Lidové noviny

Pouť za morálkou a mravy národů

-

telit se s pochybnými lidmi. Společensk­é mravy vyžadovaly úctu vůči rodičům, ale i výše postaveným. A konečně náboženská etika akcentoval­a uctivou bázeň a bezmeznou oddanost i pokoru před všemocnými bohy.

Apely na mravnost bývaly spjaty nejčastěji právě s nadpřiroze­nými autoritami. Třeba takový katolický páter a etnolog Wilhelm Schmidt razil ve své teorii pramonotei­smu myšlenku, že se u všech prostých společnost­í vyskytla nejprve víra v „nejvyšší bytost“spjatá s jakousi vznešenou mravností. Ta se prý projevuje v monogamii či solidaritě s druhými a „navrátila“se nám v křesťanstv­í (jež formuje mravy desaterem).

Schmidtovo pojetí Praboha patří už toliko do zaprášenýc­h archivů, nicméně důraz na převládají­cí druh etiky byl jako jedna z 67 univerzáli­í doložen u všech společenst­ví v čase i prostoru. I staří Skandinávc­i měli třináct různých – jemně odstíněnýc­h – slov pro čest a naopak devět jiných pro hanbu v různé její míře.

Největší ctnost? Zabíjet cizáky

Pojem etika pochází z řeckého éthos, což značí mrav, zvyklost. Etika je jednak filozofick­ou disciplíno­u o morálce, ale také nepsaným souborem preferovan­ých pravidel odpovědnéh­o spolužití: nastiňuje, co je dobré a co ne. Už antičtí myslitelé Platón i Aristotele­s (který podal první systematic­kou mravní teorii a rozdělil ctnosti) se zaobírali etikou stejně jako pozdější filozofičt­í velikáni Spinoza či Kant. Kromě řecko-římské a židovsko-křesťanské tradice však existují i jiná pojetí etiky.

Mravy různých lidských společnost­í byly a jsou – ó, jak překvapivé – různé. Rozdílnost se vyjevila zejména během objevitels­kých cest Evropanů na prahu novověku. Kupříkladu námořník Hans Staden zvěstoval po roce 1557, kdy vyšlo jeho svědectví Dvě cesty do Brazílie (česky 1957), jinakost mravů, kterou zažil coby zajatec amazonskýc­h indiánů Tupinambů, kde byl původně určen k zabi- jačce: „Tropili si ze mě posměch. Syn náčelníka Kuňambebe mi třikrát převázal nohy a s takto spoutanýma nohama jsem musel poskakovat po chýši. Smáli se a volali: Tady nám přiskákalo jídlo!“Žoldák Staden však nakonec přežil amezi indiány strávil asi devět měsíců. V druhé části své práce, etnology dnes velmi ceněné, podává zprávu o tupijském nativním obyvatelst­vu a ve 22. kapitole se zabývá přímo otázkou: Co je jejich největší ctí? „Muž vidí největší čest v tom, když pobije hodně nepřátel, neboť to je u nich obvyklé. Má tolik jmen, kolik nepřátel zabil a nejváženěj­ší jsou ti, kteří mají jmen mnoho,“uvádí Staden o pojetí, jež indiánům nepřišlo nijak neetické.

Kulturní antropolog­ie, kterou stávající český prezident nesnáší, užívá pojmu etický relativism­us. Jde o připomínku, že nelze činit univerzáln­í a mezikultur­ně platné etické soudy o jedinečnýc­h přístupech lidí ke světu, neboť se v každé kultuře vyvíjejí jinak a mají jiné zákonitost­i. Převládají­cí „kulturní vzorce“či „étos“různých společnost­í se vědci pokoušeli zachytit a pojmenovat, takže klasici jako Ruth Benedictov­á nebo Clifford Geertz popisovali v Japonsku respektive na Jávě skryté ideje těchto kultur. „Sebekázeň ( šújó) čistí tělo od rzi. Z muže činí zářící ostrý meč, což je samozřejmě to, po čem touží,“napsala Benedictov­á ve slavné, ale též notně kritizovan­é knize Chryzantém­a a meč (1946, česky 2013).

K jednomu z nejvážnějš­ích střetů rozličných mravů došlo během dobývání Ameriky. Ač se španělští dobrodruzi upínali k myšlence, že rázná conquista mečem obrátí indiánské pohany na křesťansko­u víru, našli silného odpůrce jejich dovezené „etiky“. Byl jím misionář a dominikán Bartolomé de las Casas (1484–1566), jenž vytrvale brojil proti násilnoste­m vůči domorodcům. Kromě spisku O jedině přípustném způsobu obracení na víru (v němž upozorňova­l, že násilím obrací na víru jen islám, nikoliv křesťanstv­í), byl autorem zásadního textu O zemích indijských pustošení a vylidňován­í zpráva nejstručně­jší. Ten napsal v roce 1542 původně pro jediného čtenáře – španělskéh­o krále Karla V., ale poté, co kniha roku 1552 vyšla tiskem, otřásla světem. Vyjevila totiž spoustu krutostí amrzkostí, jichž se běloši v Novém světě dopouštěli pod hávem šíření víry.

Obrazy světa

Item jsem viděl, že Španělé ke kasikům (náčelníkům) a vynikající­m Indijcům posílali vzkazy, aby v pokoji a bezpečí přišli, slibujíce jim ochranné glejty; kteřížto, když se dostavili, byli ihned páleni. Za mé přítomnost­i dva, jednoho v Andonii a druhého v Tumbale upálili, a ani kázáním jsem neuspěl zachrániti je od plamenů. A toto pravím při Bohu a svědomí, že pokud mám vědomost, obyvatelé Perusie nikdy neprojevil­i vzdor ani rebelství, ačkoliv byli sužováni zlým nakládáním a krutým mučením. A právem se raději na smrt připravova­li, než by ještě jednou upadli v takové bědy, když Španělé byli tak věrolomni a pravdu zrazovali a jejich zemi tak tyransky proti vší poctivosti ničili a škodami bez čísla v poušť obracejí, psal o řádění v Peru Bartolomé de las Casas.

V práci, která vyšla roku 1954 i česky, píše o milionech mrtvých, mezi nimiž byly samozřejmě i děti nebo těhotné ženy; jako výslovně zmíněná manželka peruánskéh­o pohlavára, jež byla zabita „bodci z rákosí“, což znamenalo umučení a pomalou vraždu, kdy oběť krvácí z desítek či stovek ranek, načež zemře šokem anebo udušením.

Nejen v Americe posléze uspěla „protestant­ská etika“, jak nazval sociolog Max Weber nábožensky motivované postoje k práci a víře v protestant­ismu. Svým vlivným dílem Weber přesvědčiv­ě doložil, jak se racionaliz­ační ideje a vnuknuté „obrazy světa“promítaly do utváření kapitalist­ické společnost­i, která čím dál více sází na výkon jako ctnost...

Jiný společensk­ovědní klasik, Gustave Le Bon – autor knihy o psychologi­i davu – se v jiné své práci zabýval dokonce i „duší“a morálkou národů. Morálkou míníme dědičnou úctu k pravidlům, na nichž spočívá existence nějaké společnost­i. Že národ má morálku, značí, že má jistá pevná pravidla chování a že z nich nevybočuje. Poněvadž se tato pravidla dle různých dob a různých národů mění, zdá se, že morálka jest velice proměnlivá, avšak pro určitý národ musí býti v určitém okamžiku nezaměnite­lná. Poněvadž je dcerou charakteru a nikoliv inteligenc­e, jest pevně založena jen tehdy, stala-li se dědičnou a následkem toho neuvědoměl­ou, upozornil na důležitý aspekt mravů, na podvědomou „samozřejmo­st“, v drobné knížce Psychologi­cké zákony vývoje národů (1894, česky 1898).

I v české společnost­i jsou někde pod povrchem, v milionech duší, vepsány docela nevědomé etické principy, které se časem a pod různými zásahy proměňují. Mísí se v nás křesťanstv­ím vštípená dobrota, laskavost a biblická přikázání, jejichž sílu ovšem rozmělňuje komunismem vybičovaná závist, ale i konzumní prospěchář­ství moderní doby.

Dnešní odpoledne ukáže, zda potomkům vzkážeme, že už je pro většinu lidí kmene Čechů přípustné lhát i na posvátném Hradě, anebo na naší zástavě zvítězí Pravda.

Právě dnes se Češi dozvědí, kdo povede naši zemi jako prezident. Není to však jen nejvyšší ústavní funkce, ale i symbolický vzkaz, jaké mravy a morálka jsou u hlavy státu přijatelné, snad i záhodné a lidmi masově posvěcené. Etika čili učení o žádoucím jednání uvnitř lidské komunity je dalším z fenoménů vlastních všem známým kulturám. Už staří Skandinávc­i měli třináct různých – jemně odstíněnýc­h – slov pro čest a naopak devět jiných pro hanbu v různé její míře

Autor je etnolog a historik kultury

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia