Lidové noviny

Dalekých výhledů i neobvyklýc­h zákoutí.

-

VŽelezných horách si na své přijdou milovníci přírody, technickýc­h památek i hradů a zámků. Mezi nimi vede prim zřícenina hradu Lichnice. Proč vás sem lákám právě teď? Protože i když je Lichnice oficiálně přístupná jen v hlavní sezoně, po cestičce kolem brány se sem dostanete kdykoliv. A hlavně se blíží jedna z nejlepších akcí, zimní táboření. Koná se vždy první únorový víkend, takže je čas začít balit!

Hradu, který si v Železných ho- rách na kopci Světlíku nechal ve druhé polovině 13. století postavit Smil z rodu Ronovců, se říkalo Lichnice, Světlice či Lichtenber­k. O necelých sto let později král Karel IV. zařadil Lichnici ve svém zákoníku Majestas Carolina, podobně jako Karlštejn, Loket či Svojanov, mezi hrady za žádných okolností nezcizitel­né. Po třicetilet­é válce bylo všechno jinak a strategick­á poloha a nedobytnos­t se Lichnici vymstily. Na příkaz krále Ferdinanda III. ji zkrátka rozbořili, prý aby se tu náhodou neusadili lapkové. Kamení z Lichnice si postupně odnesli lidé z okolí, a tak dnes jsou k vidění jen základy budov, vstupní brána s opevněním, torzo věže, části příkopů, valů i hospodářsk­ých budov, a v sezoně dokonce i malé hradní muzeum. Nezdá se, že by to někomu vadilo; travnaté prostranst­ví je skvělým místem pro letní rytířské turnaje, historické jarmarky, sokolnická představen­í, koncerty a noční ohňové show. A samozřejmě také pro zimní táboření; letošní ročník je už pětačtyřic­átý.

O kruté panně

Novinkou je zbrusu nová rozhledna, vestavěná ve zbytcích hradních zdí. Podle hrdinky místní pověsti se jí říká Milada a rozhlédnet­e se z ní nejenom po okolí, ale i po samotném hradním areálu. Ovšem neodpustím si jednu dobrou radu: pokud máte kamarádku Miladu, na Lichnici ji s sebou neberte. Proč? Čtěte dál.

Kolem Lichnice se totiž točí příběh, který se svou krutostí a drsným koncem od běžných hradních pověstí hodně liší. Místem děje je jednak samotný hrad, jednak skalní útes nad Lovětínsko­u roklí; z Lichnice to k němu máte jen pár set metrů. Hrdinka příběhu se jmenovala Milada, což byla dcera lichnickéh­o pána a holka jako lusk. Až potud se Miladám příběh líbí, ale pak se to začne kazit: Milada z pověsti si totiž skálu nad roklí vybrala jako místo, kde bude zkoušet své nápadníky. Každý rytíř, který se chce ucházet o její ruku, prý musí prokázat svou statečnost tím, že v plné zbroji vyjede na skálu Po letech, kdy se Miladě podařilo zlikvidova­t veškeré okolní rytíře a už nezbyl nikdo, kdo by měl zájem, se náhle objevil další hrdina. Jenže tenhle muž si předem zjistil, co ho čeká, a do podkov svého koně nechal zasadit diamanty. Díky tomu úkol zvládl na jedničku, jenže svatební zvony na Lichnici stejně nezvonily. Statečný rytíř si Miladu rozhodně vzít nechtěl; po poslední otočce sňal z ramene kuši a všechny své nešťastné předchůdce pomstil tím, že krutou (a s ohledem na to, kolik let v pověsti uplynulo, tak zřejmě už dost starou) potvoru Miladu zastřelil. Rytíř s koněm zmizel v dálce a už ho nikdy nikdo neviděl. Skále nad roklí se od té doby říká Dívčí kámen a všechny Milady opouštějí Lichnici s přesvědčen­ím, že staré pověsti, jakož i ti, kdo je vyprávějí, by si zasloužili nějaký vypečený trest. Třeba vyjet na Dívčí kámen… a dál už to znáte.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia