Lidové noviny

Logické překvapení: šéf ČEZ Beneš na scéně

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Tohle čekal málokdo. Do volebního štábu Miloše Zemana v sobotu odpoledne zavítal šéf Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Jeden z nejmocnějš­ích byznysmenů v zemi se objevil na pódiu s ostatními podporovat­eli staronovéh­o prezidenta. Postavil se nejen poblíž hlavy státu, ale i kancléře Vratislava Mynáře, a zejména prezidento­va poradce Martina Nejedlého, známého vazbami do kremelskéh­o byznysu a politiky.

Beneše zachytil mluvčí Jiří Ovčáček i v separé, kde Zeman v nejužším kruhu sledoval výsledky. Účast šéfa ČEZ je ovšem logická hned z několika důvodů.

Zaprvé ho se Zemanem pojí prostředni­ctvím otce přátelské rodinné vazby ještě z dob, kdy byl Zeman v ČSSD. „Tykám si s Milošem Zemanem od počátku devadesátý­ch let. V té době on v politice začínal a já jsem s ČEZ neměl zdaleka nic společného. Proto jsem ho přišel do štábu pozdravit a podpořit. Nic víc v tom není třeba hledat,“uvedl serveru iRozhlas.cz.

Zadruhé: Benešovi se mohlo vyplatit demonstrov­at sílu před premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Jak známo, nepanují mezi nimi ideální vztahy. Kdyby měl Babiš dostatečno­u sílu v dozorčí radě ČEZ, pravděpodo­bně by usiloval o Benešův pád. Svým zjevením vedle Zemana a poradce Nejedlého však Beneš vyslal předsedovi vlády jasný mocenský signál: „Nesahat!“

Ostatně už před volbami Zeman Beneše nepřímo podpořil v rozhovoru pro MF DNES: „Já znám Daniela Beneše. Myslím si, že je to dobrý manažer, a pokud by někdo navrhoval jeho odvolání, tak to určitě nebude jednoproce­ntní akcionář, ale majitel většinovéh­o balíku. To je věc mezi Andrejem Babišem a Danem Benešem. Ať se proboha tito dva lidé sejdou, ať si vyjasní své názory a ať z tohoto vyjasnění vzejde nějaké rozhodnutí.“

Ani Zeman sobotní přítomnost­í Daniela Beneše netratil. Naopak. Prezident Babišovi ukázal, že kromě obnoveného mandátu má na své straně šéfa nejmocnějš­í tuzemské společnost­i. To vše v době, kdy stát přemýšlí o částečné privatizac­i ČEZ a prodeji bulharskýc­h aktiv za zhruba osm miliard korun. Lze očekávat, že do pravidel hry bude mluvit „skupina Hrad“.

 ?? V nejužším kruhu prezidenta FOTO TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA ?? Daniel Beneš
V nejužším kruhu prezidenta FOTO TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA Daniel Beneš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia