Lidové noviny

Emotivní „pódium“přišlo pozdě

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Chopil se mikrofonu a začal zpívat národní hymnu. Atmosféra byla elektrizuj­ící a vůbec se nezdálo, že oním pěvcem je kandidát, který jen těsně prohrál v prezidents­kých volbách. Jiří Drahoš v sobotu odpoledne vystřihl jeden ze svých nejlepších momentů. Protože působil přirozeně a dokázal v lidech probudit silnou emoci. Bohužel pro něho už ale bylo po volbách.

I absence takových momentů v kampani pravděpodo­bně přispěla k tomu, že Drahošovi ve finále chybělo přes 150 tisíc hlasů, aby Miloše Zemana porazil. Bylo znát, že z něj po bezmála roční kampani spadl obrovský balvan stresu. Jako by v sobotu po sečtení hlasů účinkoval na pódiu v Kongresové­m centru úplně jiný Jiří Drahoš – uvolněný, emotivní, mnohem přesvědčiv­ější a výraznější. Leckterý pozorovate­l, mezi nimiž v „kongresáku“byli například podnikatel Dalibor Dědek, expolitici jako Petra Buzková nebo herci Bolek Polívka či Aňa Geislerová, mohl být až dojatý, jakým způsobem Drahoš vysekl poklonu a poděkování své ženě Evě za její podporu a účast v kampani. Drahošovo vystoupení vyznělo o to víc, sledoval-li člověk na velkoplošn­ě obrazovce Zemanovo představen­í s prstencem mocných postav politicko-podnikatel­ského světa.

Najít správného Drahoše

Nicméně i tak může jít pro Drahoše o cennou zkušenost. Jak uvedl, z veřejného prostoru nehodlá ode- jít. Zisk 2,7 milionu hlasů mu dodal kuráž. Ano, jde o vysoké číslo, bylo by však chybou myslet si, že by tolik hlasů Drahoš dokázal získat v jiných volbách a s jinými protivníky. Ukázal to už nedělní průzkum agentury Kantar TNS pro Českou televizi: celých 47 procent dotázaných uvedlo, že Drahošovi dali hlas proto, aby se prezidente­m nestal Zeman. Pouze 52 procent oslovených uvedlo, že na Pražském hradě chtělo výslovně Drahoše.

Možností uplatit se v tuzemské politice bude mít vícero: může kandidovat do Senátu, vstoupit do některého z existující­ch politickýc­h subjektů nebo založit vlastní projekt. Pokud ale bude chtít poražený prezidents­ký finalista uspět, musí v sobě najít „sobotního Drahoše“.

 ?? Drahoše podpořila i bývalá ministryně Zemanovy vlády, nyní právnička Petra Buzková. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Ve štábu vyzyvatele.
Drahoše podpořila i bývalá ministryně Zemanovy vlády, nyní právnička Petra Buzková. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Ve štábu vyzyvatele.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia