Lidové noviny

Oslavy u Zemana zakončily pěsti

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Oslavy vítězství příznivců Miloše Zemana v pražském Top hotelu v sobotu poznamenal­a pachuť, když vybuzené emoce v kombinaci s alkoholem vyústily v násilnou potyčku.

Všechno začalo tím, že člen pražské KSČM a přispěvate­l Parlamentn­ích listů Milan Rokytka i kvůli množství vypitého alkoholu zkolaboval. Přitáhl pozornost novinářů, kteří ještě po odchodu prezidenta zůstali na místě. Zájem o Rokytku popudil další občasné autory Parlamentn­ích listů Karla Slezáka a Jana Šoltu. Slezák i Rokytkaměl­i na krku žluté visačky, které označovaly novináře, ale na rozdíl od většiny žurnalistů měli přístup do sektoru vymezeného modrým visačkám. Do sálu, kde slavili členové SPO a sympatizan­ti.

Šolta se Slezákem začali po Rokytkově kolapsu „žluté“novináře odstrkovat pryč od sálu pro příznivce a snažili se místnost uzavřít posuvnými panely. Šolta přitom vědomě shodil na zem kameru jednoho z žurnalistů. Následně Slezák po vzájemném slovním rozehřátí s kameramane­m iDNES.cz zaujal boxerskou pozici a uštědřil kameramano­vi několik ran do břicha a obličeje.

Šolta se Slezákem své chování hájili tím, že „žlutí“novináři se chovali jako „hyeny“a snažili se vytřískat chytlavé obrázky v situaci, kdy podle Šoltových slov Rokytka prodělal srdeční selhání a sháněla se pro něj sanitka.

„Tam se položil člověk, měl kolaps. Shodou okolností toho pana Rokytku znám a to nebylo jen tím, že byl napitý, měl srdeční kolaps. Ještě jsem mu zkusil puls, ten člověk téměř nedýchal. A teď se tam stahovala ta smečka, já jsem jim říkal: Prosím vás, tohle už není záležitost pro vás. Ne, hledali pikantní záběr. Já to chápu jako novinář, ale lidsky to přece takhle nejde,“sdělil Blesku Slezák s tím, že bylo nutné použít pěsti.

Mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová potvrdila, že do Top hotelu na zavolání sanitka přijela a muže se zdravotním­i problémy převezla do Thomayerov­y nemocnice v Praze. Muž byl podle záchranné služby na interní oddělení nemocnice přijat s poruchou vědomí a v jeho stavu hrál roli alkohol. „Muž byl převezen k nám do nemocnice, byl u nás ošetřen, ale nebyl hospitaliz­ován,“řekl serveru Lidovky.cz mluvčí nemocnice Ondřej Macura.

Zranění si z potyčky odnesl napadený kameraman. „Kolega Šulc se do redakce vrátil s oteklou tváří a lékař mu doporučil klidový režim a nosit krční límec. Ve spolupráci s právníky zvažujeme další postup,“sdělila šéfredakto­rka serveru iDNES.cz Naděžda Petrová.

Případem se zabývá policie, která incident vyšetřuje pro podezření z výtržnictv­í.

Kdo se incidentem naopak nezabývá, je Pražský hrad. Mluvčí Jiří Ovčáček nejdřív neříkal nic a pak přes Aktuálně.cz vzkázal, že ho to nezajímá.

 ?? (vlevo) incident začal. O pokračován­í se postaral Karel Slezák (vpravo), který rozdal pár dobře mířených ran. REPRO LN – SEZNAM ZPRÁVY ??
(vlevo) incident začal. O pokračován­í se postaral Karel Slezák (vpravo), který rozdal pár dobře mířených ran. REPRO LN – SEZNAM ZPRÁVY
 ??  ?? Kolapsem Milana Rokytky
Kolapsem Milana Rokytky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia