Lidové noviny

Líhne se nová vláda „obyčejných lidí“

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Znovuzvole­ní Miloše Zemana má jeden jasný dopad do skládání vlády. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) bude mít spoustu času, aby si ve sněmovně zajistil většinu. „Byl jsem znovu zvolen. Nevidím důvod, proč bych měl vydírat Babiše příliš krátkým termínem pro jmenování jeho vlády,“sdělil Zeman.

Babiš zatím vede diskuse o programové­m sblížení s SPD a komunisty. Poslední strana, u níž se rýsuje možnost dohody, jsou sociální demokraté, ale v jejich případě jsou jednání odložena za 18. únor, kdy mají sjezd. Z něj vzejde nové vedení, kterému delegáti schválí postup, jaký mají jejich lídři vůči vládnímu angažmá uplatňovat.

Strany, s nimiž ANO licituje o koalici či toleranci, mají jeden významný společný rys. Jejich voliči se ve velké míře kryjí s lidmi, již o uplynulém víkendu hlasovali pro Zemana. Obhajující hlava státu nejvíc uspěla v okresech, kde se v loňských říjnových volbách výrazněji prosadili okamurovci, výsledky se prolínají ze 79 procent.

U KSČM dosáhl překryv voličů s těmi Zemanovými 78 procent, u ANO je to 75 procent a u sociálních demokratů polovina. Podporovat­elé oranžových jsou rozpolcení jako sami straníci, protože z vyjmenovan­ých partají jediná ČSSD nevydala před volbami centrální výzvu k hlasování pro Zemana.

Babiš v reakci na volby ocenil, že si se Zemanem vzájemně poskytli pomyslné opěrné rameno. Před prvním kolem se pro Zemana vyslovil jen on, před druhým celé hnutí. Mezitím prezident opakoval, že bude v případě Čapího hnízda dbát na presumpci neviny a jmenuje Babiše bez ohledu na trestní stíhání. Jiří Drahoš neskrýval, že by s tím měl problém.

„V prvním kole to vypadalo, že asi 300 tisíc našich voličů Zemana nevolilo. Teď po jeho zvolení mi došlo tolik gratulací, jako kdybych vyhrál já, ale naši lidé pochopili, že pokud vyhraje pan prezident, lze očekávat stabilní politickou situaci. Neskromně si myslím, že bylo plno lidí, kteří volili pana prezidenta Zemana, aby podpořili nás,“sdělil předseda ANO.

Se Zemanem se zvládl sblížit i v nevybíravé­m chování vůči novinářům. Když ho redaktorka webové stanice DVTV Emma Smetana konfrontov­ala s jeho vlastními šest let starými slovy, že Zeman je jen pokračován­ím klausovské politiky, odbyl ji s tím, že je neobjektiv­ní aktivistka, a shazoval ji skrze urážky její matky.

Babišova popuzená reakce je vysvětlite­lná tím, že může těžko připomínat, co měl kdy proti Zemanovi a jeho opoziční smlouvě, když v něm teďmá spojence. Jakkoli Babiš popírá, že by mezi ním a Zemanem byl mocenský pakt, sám potvrdil, že znovuzvole­ní Zemana bylo klíčové pro upevnění pozice ANO vůči ostatním stranám.

Výchozí podmínky, z nichž musí Babiš vytěžit aspoň sto jedna poslanců, jsou následujíc­í. ANO trvá na tom, že premiérem bude Babiš. Nechce vstoupit s KSČM a SPD do koalice kvůli rozporům v zahraniční politice. KSČM do vlády s ANO také nechce, rovněž pro názorový nesoulad ohledně opuštění EU a NATO. SPD odmítá koalici s trestně stíhaným. Všichni tři se ale shodnou, že tichá tolerance menšinové vlády hnutí ANO je schůdnou variantou.

Sociální demokraté by se vládnutí rádi účastnili, nicméně si kladou podmínky. Nechtějí obviněného ve vládě, a dokud se nevyřeší Čapí hnízdo, žádají, aby ministerst­va vnitra, financí a spravedlno­sti nevedlo ANO. Sjezd by měl odpovědět na otázku, jak situaci odblokovat, aby ČSSD nemusela příliš ustupovat, a přece byla ve vládě.

Ať už to dopadne jakoukoli variantou, platí, že všechny trojkombin­ace s ANO vychází na sněmovní většinu. Z toho pohledu je Babišovi jedno, jestli se opře o komunisty s Okamurou, nebo bude mít menšinovou vládu s ČSSD jištěnou tolerancí KSČM či SPD.

Je zřejmé, že v jakékoli variantě bude sílit tlak na začleňován­í neústrojný­ch prvků přímé demokracie do zastupitel­ského systému. Zeman s Okamurou vyzdvihují moudrost „obyčejných lidí“a jejich schopnost informovan­ě rozhodnout, zda je například dobré setrvat v EU nebo dostavět Temelín.

Oba politici horují nejen za obecná referenda, ale i odvolateln­ost politiků nebo přímou volbu starostů. Neřeší, jak by si měl starosta poradit, kdyby byl z jiné strany než té, která celkově zvítězila.

Posílením „aktivního občanství“, jak říká Zeman, bylo i zavedení přímé volby prezidenta. Reprezenta­tivní úřad byl tak vybaven mandátem, jehož síla neodpovídá parlamentn­ímu charakteru republiky a vede k napětí mezi sněmovnou, vládou a Hradem.

 ?? Věří, že bude mít po Zemanově zvolení na skládání kabinetu více času a že se mu to podaří FOTO ČTK ?? Andrej Babiš
Věří, že bude mít po Zemanově zvolení na skládání kabinetu více času a že se mu to podaří FOTO ČTK Andrej Babiš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia