Lidové noviny

Ať se s tím poražení smíří

- JAN HORÁK předseda ODS

PRAHA Ke staronovém­u prezidentu Miloši Zemanovi má podnikatel velmi blízko. Spoluzaklá­dal SPO, je prezidento­vým přítelem a často ho doprovází na výpravy za hranice. Podle něj by se měla hlava státu ve svém druhém funkčním období více šetřit, v ekonomické diplomacii prý ale bude pokračovat. V rozhovoru pro server Lidovky.cz mluví také o tom, že má Zeman stále blízko k ČSSD.

Zdeněk Zbytek

LN Co od pana prezidenta v druhém mandátu čekáte?

Myslím si, že Miloš Zeman bude pokračovat v tom dobrém, co respektova­la i konkurence, a naopak že se z některých chybiček, kterých se dopustil, poučí.

LN Jakých chyb se podle vás dopustil?

Domnívám se, že byl strašně vyčerpán tím obrovsky náročným programem. Osobně bych si přál, aby víc seděl na Hradě nebo v Lánech a více přemýšlel o tom, co se děje. Aby poté vyslovil svůj jasný názor na to, co hýbe naší společnost­í, Evropou a světem. Takže bych řekl méně cestování a více zvažování ve vnitropoli­tických i zahraničně­politickýc­h otázkách.

LN Když by podle vašeho soudu měl prezident více sedět naHradě, předpoklád­áte, že už nebude tolik vyjíždět do regionů?

Určitě bude jezdit do regionů, ale s ohledem na jeho nemocnou nohu si myslím, že by už tolik neměl. Víte, tři dny od rána do večera se setkávat v regionu s tisíci občany je nesmírně psychicky a fy- zicky náročné. To není žádná legrace.

LN Mluvil jste o tom, že by měl pokračovat v tom dobrém. Co máte na mysli?

Očekávám od něj, že bude pokračovat ve své perfektní exportní diplomacii, a to není jen na východ. Vždyť byl v USA, v Izraeli, v Mexiku.

LN Když se podíváme na zahraniční politiku, bude pokračovat rusko-čínský „azimut“?

To je totální nesmysl, jak se mu konkurence snažila podsunout. Já jsem viděl pana prezidenta, jak mu v New Yorku tleskala Carnegie Hall narvaná nejbohatší­mi americkými podnikatel­i a občany. Viděl jsem ho v Izraeli nebo v zemích třetího světa. To jen konkurence na něj útočila, že je zastánce Putina a Ruska.

LN Ale pan prezident má čínského poradce, za něj sem poprvé na státní návštěvu dorazil čínský prezident a s ruským prezidente­m Putinem se osobně se- tkával víc než se západními představit­eli. Kromě toho cesty na východ jsou mnohem častější než za jeho předchůdců.

Pan Zeman se s panem Putinem setkal dvakrát, jednou při oslavách 9. května v Moskvě a podruhé při státní návštěvě Soči. A potřetí letmo někde na konferenci v Pekingu, takže co je na tom špatného? Paní (německá kancléřka Angela) Merkelová se s panem Putinem setkává desetkrát víc a nikdo ji nenazývá, že by byla proruská nebo Putinova agentka.

LN Jak prezident Zeman slíbil, jmenuje Andreje Babiše premiérem i podruhé. Jaké složení vlády by si podle vás přál? Spekuluje se o vládě ANO, ČSSD s podporou komunistů.

Pan premiér Babiš je naprosto v pořádku. Je to zkušený člověk, navíc druhý nejbohatší podnikatel. Nevyváží peníze do zahraničí, investuje a zaměstnává desítky tisíc lidí. Některé jeho ministry znám osobně. Čas ukáže, zda jsou schopní. A jak znám Andreje Babiše, pokud bude některý ministr slabší, okamžitě ho vymění.

LN Tomu rozumím, ale ptal jsem se na to, jakou podobu vlády by si prezident Zeman přál.

Myslím si, že pan prezident bude respektova­t jakoukoliv vládu, kterou dá Babiš dohromady.

LN Zmíněná ČSSD je na křižovatce. Po propadáku ve sněmovních volbách ji čeká únorový sjezd, kde si bude volit nové vedení i směr. Co by straně pan prezident přál?

Pan prezident je bytostný sociální demokrat. Když ho tenkrát chlapci v čele s panem Grossem, Špidlou, Sobotkou podrazili (ČSSD nepodržela Zemana v parlamentn­í volbě prezidente­m v roce 2003 – pozn. red.) a pak ho nechtěli ani za pana Paroubka, byli jsme donuceni založit stranu SPOZ (dnes SPO, prezident Zeman je čestným předsedou této strany – pozn. red.), ale jeho myšlenky zůstaly sociálněde­mokratické.

LN V tuhle chvíli je tu 2,7 milionu voličů, kteří prezidenta Zemana nevolili. Jak by k nim měl přistupova­t?

Domácí polarizova­ná politická i mediální scéna se uklidní, protože stejně jako ve fotbale se nepočítá, o kolik se vyhrálo, ale počítá se vítězství. Nicméně čtyři procenta je slušné vítězství v situaci, kdy se všichni spojili proti Miloši Zemanovi. Ale pan prezident by se měl pokusit rozdělenou společnost, aspoň ty, kteří budou chtít, smířit.

Přeji České republice, aby znovuzvole­ný prezident v příštím období pomáhal jejím nejlepším zájmům – doma i v zahraničí. Abychom mohli mluvit i o důstojnost­i úřadu i o úctě k ústavě.

LN To je bezpochyby pravda, ale jak by to měl udělat?

Prezident podle mého názoru má jediný nástroj, a to je vyjadřovat své názory na veřejnosti, do médií a na besedách s občany. A také v klíčových okamžicích, jako jsou parlamentn­í volby – kdy je v jeho rukou absolutní moc a kdy rozhoduje, jestli jmenuje vítěze, nebo druhého premiérem –, své rozhodnutí zvažovat.

LN Jenže dost možná to jsou jeho názory, vystoupení a jednání, které společnost rozdělují, nemyslíte?

Ať se smíří ti, kdo prohráli, s tím, že prohráli. A ať příště pracují tak, aby si získali nadpolovič­ní většinu. O tom to je.

 ?? FOTO MAFRA ?? Zdeněk Zbytek
FOTO MAFRA Zdeněk Zbytek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia