Lidové noviny

Ruský troll, jemuž Západ nepřeje

- SIMONA BARTOŠOVÁ

PRAHA Miloš Zeman je politikem, kterého podle Balázse Jarábika, experta z Carnegieho nadace pro mezinárodn­í mír, v Evropské unii už nikdo nebere vážně. Důkazem budiž fakt, že mu k obhajobě mandátu prezidenta ČR do uzávěrky LN popřál z unijních politiků jen slovenský lídr Andrej Kiska a premiér Robert Fico. Zeman se tak dočkal gratulace už jen od ruského prezidenta Vladimira Putina a čínského vůdce Si Ťin-pchinga.

Sám Fico byl před čtyřmi lety v podobné situaci jako Zeman, na rozdíl od něj ale neuspěl, když volby vyhrál právě Kiska, jeho politicky nezkušený protikandi­dát, k němuž je poražený Čech Jiří Drahoš často přirovnává­n.

Reakce na výsledek voleb svědčí nejen o Ficově radosti, ale také o orientaci Hradu na Východ. Tak také pojaly zprávy o českých volbách zahraniční agentury amédia, jež se na rozdíl od evropských i světových politiků k výsledkům hlasování zhusta vyjadřoval­y. Např. francouzsk­á televize France 24 Zemana na Twitteru označila za proruského, podobně o něm píší i německá nebo italská média, britský server BBC, americká televize CNN nebo deník The New York Times. Ještě tvrdší označení použil bruselský web EUobserver, jež Zemana označil za „prokremels­kého trolla“.

Britský deník The Guardian i katarská televize al-Džazíra pak o Zemanovi píší jako o krajně pravicovém populistov­i, a to v souvislost­i s jeho protiimigr­ačními postoji v zemi, kde je – jak poznamenal­a al-Džazíra – muslimská populace naprosto zanedbatel­ná. Slovenský Denník N uvedl, že se ČR nyní přibližuje k Polsku a Maďarsku. Polský týdeník Polityka Zemanovo zvolení označil za „špatnou zprávu“.

Velmi kriticky se na Twitteru vyjádřil bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves: „Depresivní, jak účinné mohou být lži, urážky a pomluvy mezi naivními lidmi. A je depresivní, kolik takových naivních lidí je,“napsal.

Zemanovi navíc do včerejšího večera negratulov­al ani politik, od kterého by si to těsně znovuzvole­ný prezident jistě přál, a muž, jemuž Zeman jako jeden zmála evropských státníků vyjádřil podporu v kampani – prezident USA Donald Trump. Z tábora Zemanových „oblíbenců“se neozval např. ani exkandidát na rakouského prezidenta a člen pravicovýc­h svobodných (FPÖ) Norbert Hofer. Podle amerického serveru Fox News se evropským populistům s vítězstvím Zemana dostalo vzpruhy. Balázs Jarábik ale tvrdí, že „bývalý komunista a opilec“(jak píše EUobserver) Unii příliš ublížit nemůže. Zůstane prý sice proruským trollem, ale příznivce EU a NATO, premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), v jeho názoru jen těžko zviklá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia