Lidové noviny

O areálech vítězství

Mapy nezachytí to hlavní: roli volební účasti

-

Vpřímé volbě mezi dvěma pohledy na svět skýtá názorově rozdělené Česko své zeměpisné jistoty. Ať už se podíváte na volební mapu ze včerejška, z prvního kola před čtrnácti dny, nebo z odpovídají­cí mapy z roku 2013, při hrubém pohledu vidíte stále totéž.

Pro Miloše Zemana hlasuje drtivá většina Moravy a Slezska, Vysočina a notný díl českého venkova, hlavně bývalé Sudety. Pro soupeře – pro Antizemana, ať už je jím Karel Schwarzenb­erg, nebo Jiří Drahoš – pak především Praha a metropolit­ní oblasti (Plzeň, Hradec Králové, České Budějovice, Liberec, na Moravě Brno). To platilo před pěti lety a platí to i teď, jakkoliv se úhrnný podíl vítěze změnil (se zaokrouhle­ním) z 55:45 na 51:49.

Vedlemetro­politních oblastí patří „antizemano­vcům“i některé tradiční regiony. Při hrubém pohledu je to pás od severních pohraniční­ch hor (Jizerky, Krkonoše, Jiráskův kraj) přes Český ráj, Pojizeří, široké okolí Prahy, Povltaví až po jižní Čechy (Budějovick­o, Táborsko, Třeboňsko) a Šumavu. Ve druhém kole ovládli Drahošovi voliči Šumavu ještě více než v prvním – získali celý areál národního parku. Jenže i v napohled velkých obcích (Kvilda, Modrava) je tak málo domorodých voličů, že početně je může převálcova­t několik autobusů s lyžaři z Prahy s voličskými průkazy v batohu. Tyto oblasti v Povltaví a na jihu Čech zůstávají protizeman­ovské, ač se v roce 2013 mohlo zdát, že na mapě se kryjí s areály schwarzenb­erského panství před sto lety. Teď vidíme, že hlasují po svém, i když nekandiduj­e Karel Schwarzenb­erg. Ale to nemění nic na faktu, že jde o oblasti řídce zalidněné, které s celkovým výsledkem voleb nepohnou.

I proto lze říci, že letos s výsledkem voleb nejvíce pohnula vysoká účast. Její projevy nenajdete na mapě vítězných okresů (LN, strany 6 a 7) či obcí (Lidovky.cz). Tam, kde vyhrál Miloš Zeman, zvítězil většinou už před pěti lety či před čtrnácti dny, takže vybarvení map zůstává stejné. Ale pod stejnou barvou se skrývá větší počet hlasů, které v úhrnu přinesly Zemanovi vítězství.

Takto musíme číst mapy volebních výsledků a srovnávat mapy z roku 2013, ze 14. ledna 2018 a ze včerejška. Samotné areály vítězství až takovou vypovídací schopnost nemají. I když mohou přinášet postřehy až bizarního rázu: třeba že Jiří Drahoš získal nejvíce v okrscích Pražského hradu a jeho bezprostře­dního okolí. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia