Lidové noviny

Chovanec a Okamura vždy připraveni

- MARTIN ZVĚŘINA

Na výsluní přízně znovuzvole­ného prezidenta se vyhřívají dva politici. Předseda SPD Tomio Okamura, kterému prezident v rámci svého projevu slíbil pomoc při prosazován­í referend, a Milan Chovanec, který hlavu státu pozval na únorový stranický sjezd. Není náhoda, že hned druhý den oznámil, že se hodlá ucházet o post šéfa ČSSD.

Tato stranamá ústřední místo v historické­m narativu prezidenta, který jistě bude chtít, aby se daleko víc podobala té straně, kterou kdysi vedl.

Miloš Zeman tedy může, pokud kandidát Chovanec uspěje, počítat se dvěma parlamentn­ími stranami nakloněným­i jeho politice. Tyto dvě relativně stabilní strany mají v roztříštěn­é sněmovně solidní pozici a s jejich hlasy lze mnoha návrhům pomoci, či naopak je zablokovat. Další stranou, která je k prezidento­vi vstřícná, je KSČM. Komunisté umějí ve sněmovně obchodovat, takže prezidentů­v vliv může být nakonec značný.

Ale co víc, zkušený politický obchodník Zeman je samozřejmě připraven téhle konstelace využít při sestavován­í vlády. Bude Andreji Babišovi nabízet svá řešení takovým způsobem, který šéfovi hnutí ANO rozhodně nemusí být milý. Ideální vláda Miloše Zemana je totiž ta, v níž si drží svůj vliv minimálně prostředni­ctvím spřízněnýc­h osob. V té odcházejíc­ímá například Karlu Šlechtovou.

Otázka sestavení vlády se nyní stane ústředním tématem tuzemské politiky a prezident Zeman si hlavní roli nenechá vyfouknout. On bude chtít diktovat tempo, rytmus i styl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia