Lidové noviny

Rána a prach. Kábul zažil krvavý útok

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Víra Afghánců v to, že v zemi bude v dohledné době nastolen pořádek a vymýcen terorismus, byla v sobotu opět zmařena. Obětí sebevražed­ného atentátu je víc než sto.

KÁBUL/PRAHA „Nejdřív jsem slyšel silnou explozi. Bylo mi jasné, že se zase někdo pokusil co nejvíc z nás zavraždit,“říká Afghánec Paikar, který tráví celé dny se svým nemocným otcem v nemocnici Vazir Akbar Chán v afghánské metropoli Kábulu. Byl tam i osudnou sobotu. „Za pár vteřin se k nám přihnala oblaka prachu. Když se tohle stane u nás v Kábulu, je každému jasné, že je to veliký průšvih. A také že byl,“dodává Paikar.

Počet obětí sobotního teroristic­kého útoku není dosud přesně určen. Je jasné, že zahynulo přes sto lidí. A že ještě několik dní bude mrtvých přibývat.

Podle soukromé afghánské televize Tolo šlo o útok sebevražed­ného atentátník­a, který si tentokrát zvolil jako smrtící zbraň vozidlo záchranky. Včera úřady zveřejnily, že do akce extremisté poslali hned dvě auta rychlé záchranné služby. Organizáto­ři útoku kalkuloval­i s tím, že sanitky snáze projedou přes četná policejní stanoviště, a to se také stalo. Jedna byla naplněna výbušninam­i, druhá měla odlákat pozornost a v případě zájmu policistů je zaměstnat, aby auto – smrtící zbraň – mohlo projet co nejdál do centra vládní čtvrti. Záchranky skutečně zastavily až na druhém checkpoint­u. Než policisté zjistili, že jde o past, jedna ze sanitek explodoval­a. To už ale byla prakticky v centru mnohamilio­nového města, v přísně hlídané diplomatic­ké čtvrti. V tu chvíli sebevrah zmáčkl spoušť s vědomím, že zabije desítky lidí.

K explozi došlo nedaleko od sídla Evropské unie v Afghánistá­nu, švédské a indické ambasády a Nejvyšší mírové rady země. Výbuch byl mimořádně silný – v okruhu stovek metrů vyletěla z oken skla, některé stavby v bezprostře­dní blízkosti se zřítily. Velká část mrtvých a zraněných jsou policisté, kteří diplomatic­kou čtvrť hlídají. Mezi mrtvými je ale i novozéland­ský lékař, jenž se ten den měl vracet do vlasti.

„Asi patnáct minut po té ohlušující ráně začali i sem do nemocnice Vazir Akbar Chán vozit raněné. Bez nohou, rukou, bylo to strašné. Viděl jsem pána, bylo mutak 65, který stále opakoval: Můj syn tam byl. Davud se jmenoval! Pak už strašně moc křičel. Hrozné… Jiná paní, která je s asi ročním dítětem ve stejné nemocnici, kde je můj otec, omdlela, když jí řekli, že mezi mrtvými je i její manžel. Já sám jsem se snažil utěšit chlapce, jemuž před očima naposledy vydechl bratr,“popisuje Paikar. Prý nejdříve počítal raněné, které vozili do nemocnice, ale pak přestal. Včera afghánské úřady uvedly, že hospitaliz­ováno bylo v různě závažném stavu 235 lidí. Ne všichni asi přežijí. „Moje sestřenice pracuje jako lékařka ve vojenské nemocnici v Kábulu. A když jsem s ní dnes telefonova­l, řekla mi: Máme v mrazáku hromadu lidského masa a vůbec nevíme, komu co patří,“říká Paikar.

Velký počet mrtvých a zraněných včera oficiálně potvrdil ministr vnitra Afghánistá­nu Vajs Ahmad Barmak, který svolal na včerejšek mimořádnou tiskovou konferenci. K útoku se skutečně přihlásilo fundamenta­listické hnutí Taliban. Šéf Správy národní bezpečnost­i Afghánistá­nu Masum Stanikzaj včera oznámil, že byly zatčeny již čtyři osoby podezřelé z přípravy atentátu. Ještě pět lidí bylo zatčeno v souvislost­i s minulým útokem v Kábulu, kdy Talibanci přepadli hotel Interconti­nental využívaný i cizinci. Jed- nomu z organizáto­rů tohoto útoku se podle Stanikzaje podařilo uprchnout ze země.

Jde tedy již o druhou krvavou akci extremistů za poslední týden a třetí od začátku roku. Ve čtvrtek 4. ledna se sebevražed­ný atentátník odpálil u policejníh­o stanoviště a zabil deset lidí. O dva týdny později v sobotu 20. ledna byl přepaden právě hotel Interconti­nental. Uplynulou sobotu pak následoval­a exploze v diplomatic­ké čtvrti. Obě poslední akce byly namířeny proti cizincům, i když v druhém případě umírali především Afghánci. Po bojích v hotelu zůstali na místě mezi čtyřmi desítkami mrtvých i Američané a Ukrajinci. Nejen proto šéf afghánské výzvědné služby Stanikzaj prohlásil, že konflikt v Afghánistá­nu, který přináší stále víc obětí, není vnitřní záležitost­í země. Je podle něj živen ze zahraničí, mimo jiné z Pákistánu.

Jak uvedla informační agentura Pádžvok, ani Talibanci nejsou v názoru na sobotní útok, při němž zemřely desítky afghánskýc­h civilistů, jednotní. Část hnutí vedená mulou Rasulem se včera od akce distancova­la a rodinám obětí vyjádřila soustrast. Zabíjet je prý možné výhradně cizince. USA letos posilují svou přítomnost v Afghánistá­nu, o několik desítek vojáků by se měla rozrůst i česká mise.

 ?? Afghánští muži nesou rakev jedné z obětí sobotního teroristic­kého útoku v hlavním městě. FOTO REUTERS ?? Smutek v Kábulu.
Afghánští muži nesou rakev jedné z obětí sobotního teroristic­kého útoku v hlavním městě. FOTO REUTERS Smutek v Kábulu.
 ?? Některé stavby v bezprostře­dní blízkosti se zřítily. Útoky v Afghánistá­nu jsou mířeny hlavně na cizince, oběťmi jsou ale často hlavně místní. Podle Kábulu živí atentáty v zemi sousední Pákistán. FOTO REUTERS ?? Výbuch vysklil okna,
Některé stavby v bezprostře­dní blízkosti se zřítily. Útoky v Afghánistá­nu jsou mířeny hlavně na cizince, oběťmi jsou ale často hlavně místní. Podle Kábulu živí atentáty v zemi sousední Pákistán. FOTO REUTERS Výbuch vysklil okna,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia