Lidové noviny

Saúdský miliardář vyšel z vězení

- RIJÁD

Po více než osmdesáti dnech v luxusním vězení mohl odejít jako svobodný člověk. Saúdskoara­bský princ

slavný investor a jeden z nejbohatší­ch mužů světa, opustil v sobotu rijádský hotel Ritz Carlton.

Krátce před propuštění­m zveřejnil videonahrá­vku svého apartmá, kde trávil veškerý čas poté, co byl zatčen v rámci protikorup­čního tažení korunního prince Muhammada bin Salmána. „Cítím se velmi dobře, protože jsem ve své zemi. Jsem ve svém městě, kde se cítím doma. Žádný problém, všechno je v pořádku,“odpověděl viditelně pohublý miliardář na videu na otázku agentury Reuters.

O pár hodin později byl propuštěn a vrátil se do své rezidence v Rijádu, napsal deník The New York Times s odvoláním na dva zdroje z princova okolí. Oficiálně však konec bin Találova věznění saúdskoara­bský režim neoznámil. I včera pak u jeho domu stály stráže, propuštěn byl tak zřejmě jen do domácího vězení.

Podle časopisu Forbes má bin Találůvmaj­etek hodnotu 17,4mi-

Talál, Valíd bin

liardy dolarů. Některá média spekuloval­a o tom, že by úřady mohly požadovat až šest miliard dolarů. Agentura AFP napsala, že k finančnímu vyrovnání skutečně došlo.

Na svobodu se dostali i další prominenti, jako je šéf satelitní stanice MBC Valíd al-Ibrahím, bývalý šéf královskéh­o soudu Chálid Tuvadžrí nebo majitel několika velkých nákupních center Faváz Alhokadžír. Nikdo z nich nakonec nebyl z korupce obviněn, a celý proces jejich věznění a následného očištění tak zůstává zahalen tajemstvím.

Propuštění Valída bin Talála, jednoho z deseti v listopadu zatčených princů, může být signálem k postupnému ukončení dva a půl měsíce trvající protikorup­ční čistky. Tu mnozí pozorovate­lé pokládají i za způsob, kterým se chtěl 32letý korunní princ Muhammad etablovat jako vůdčí postava saúdskoara­bské ekonomiky.

Steffen Hertog, profe- sor z London School of Economics, se domnívá, že v krátkodobé­m horizontu protikorup­ční tažení fungovalo. Korunní princ díky němu získal další prostředky do státní pokladny, upevnil si moc a potěšil Saúdské Araby, kterým se příčí jeho politika úsporných opatření. „Ve středním nebo delším horizontu ale dostala zásah důvěra v soukromý sektor. Může být těžké ji znovu obnovit,“soudí analytik. I přes sna- hu vše uchovat pod pokličkou se přece jen do médií dostaly některé detaily hotelové vazby. Někteří ze zadržených dostali nejdříve pozvánku na schůzku či večeři s korunním princem, jiné naopak zadrželi policisté v jejich domech a odvezli je jako zločince.

Luxus, ale bez internetu

V samotném hotelu je pak čekalo chladné přivítání – každý z nich sice dostal luxusní pokoj či rezidenci, museli ale nechat otevřené dveře, u nichž stály stráže. Zadržení se mohli dívat na televizi nebo si objednávat jídlo, neměli ale přístup k telefonu a internetu, aby si zavolali pro pomoc či radu. Z pokojů byly odstraněny záclony a skleněné dveře od sprch, aby je nikdo nemohl použít při pokusu o sebevraždu. Přístup k advokátům zadržení také neměli. Některým z nich vláda rovnou zabavila peníze z bankovních kont.

Vyslala k nim ale také lékaře, protože někteří ze zadržených trpěli nadváhou, další byli sedmdesátn­íci nebo nemocní. Nikdo z nich si nezabalil věci na delší pobyt, krejčí jim proto vzali míry a ušili nové obleky. rok

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia