Lidové noviny

Filmoví kritici zvolili Špínu

- MARCEL KABÁT

Sobotní slavnostní večer v pražském Divadle Archa patřil z velké části slovenským tvůrcům. Vedle režisérky Terezy Nvotové a herečky Zuzany Kronerové získal ocenění také slovenský dokumentar­ista Miro Remo za snímek Richard Müller: Nepoznaný.

O cenách rozhodlo celkem 49 novinářů ze Sdružení české filmové kritiky. Hlasování filmových kritiků je veřejné a výsledky hlasování jsou dostupné online na www.filmovakri­tika.cz.

Slovensko-české drama Špína oceněné jako nejlepší film proměnilo dvě nominace z celkových šesti. Film vypráví o mladé Leně, jejíž život zásadně poznamenal­o znásilnění. Pocit viny a obavy, že jí nikdo neuvěří, dívku doženou až k pokusu o sebevraždu. Lena se kvůli tomu ocitne na psychiatri­cké klinice a hledá nový začátek.

Režisérka Špíny Tereza Nvotová, absolventk­a pražské FAMU, získala od hlasujícíc­h kritiků také cenu pro objev roku. Vedle hraného debutu vyvolala v uplynulých měsících zájem i dokumentár­ním filmem Mečiar, který zahajoval filmový festival v Jihlavě a začátkem letošního roku získal cenu Trilobit, kterou uděluje Český filmový a televizní svaz FITES. Do českých kin Mečiar vstoupí 8. března. Oba filmy Terezy Nvotové, Špína i Mečiar, mají také šanci získat Českého lva.

Nejlepší dokument: Richard Müller: Nepoznaný – Miro Remo

Nejlepší režie: Kadrnka

Křižáček – Václav

Nejlepší scénář: Bohdan Sláma

Nejlepší herečka: Bába z ledu – Zuzana Kronerová

Nejlepší herec: Roden Bába z ledu –

Masaryk – Karel

Audiovizuá­lní počin: 8 hlav šílenství – výtvarná koncepce (Anna Krtičková, Marta Nováková)

Mimo kino: Hranice práce – Apolena Rychlíková, Saša Uhlová

Cena innogy pro objev roku: Tereza Nvotová )– Špína

Dvě sošky udělené českou filmovou kritikou si v sobotu odnesli tvůrci tragikomed­ie Bába z ledu, za scénář Bohdan Sláma a za herecký výkon Zuzana Kronerová. Cenu za režii přidělilo hlasování kritiků Václavu Kadrnkovi za filmovou poému Křižáček, která již loni zvítězila v soutěži karlovarsk­ého filmového festivalu.

Do ankety kritiků postoupil teprve letos film Masaryk, který se již loni díky skulině v pravidlech dostal do hlasování České filmové a televizní akademie a ovládl České lvy. Přijetí hlasujícím­i kritiky bylo podstatně vlažnější, na snímku režiséra Julia Ševčíka nicméně ocenili herecký přínos Karla Rodena v titulní roli. Jako nejzajímav­ější audiovizuá­lní počin uplynulého roku označili kritici film Marty Novákové Osm hlav šílenství, inspirovan­ý osudem a tvorbou ruské lágrové básnířky Anny Barkovové. Hravou výtvarnou koncepci filmu vytvořila Anna Krtičková.

V kategorii Mimo kino zvítězil dokument o nejhůře placených profesích v Česku Hranice práce. Film Apoleny Rychlíkové dokumentuj­ící reportáž novinářky Saši Uhlové již loni uspěl v sekci Česká radost jihlavskéh­o festivalu.

Nevýrazný ročník

Výsledky kritické ankety prozrazují především rozpaky z úrody uplynulého roku. Fakt, že tři hlavní ceny (režie, scénář, nejlepší film) patří třem různým sním- kům, svědčí o tom, že ve výběru ve skutečnost­i žádný opravdu po všech stránkách dobrý film nebyl. Prestižní titul Nejlepší film připadl pozoruhodn­ému debutu, z nějž zřetelně vyzařuje snaha otevřít důležité téma, ale přece jen tu chybí autorská vyzrálost a scénář i režie ještě mají rezervy.

Není ale samozřejmě vina Terezy Nvotové, že loni nepřišel s opravdu přesvědčiv­ým filmem nikdo z těch, kteří za sebou mají delší tvorbu. Scénář Báby z ledu získal cenu patrně za to, že je opravdu velmi „scenáristi­cký“a nechává postavám jen málo prostoru k tomu, aby přirozeně žily. A režie Křižáčka zase nepřemůže jeho řídký námět. Jak se s loňskou chudou nabídkou vypořádají Čeští lvi, uvidíme 10. března.

Celovečern­í hraný debut slovenské režisérky Terezy Nvotové Špína zvítězil v hlasování českých filmových kritiků. Herecké ceny získali Zuzana Kronerová a Karel Roden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia