Lidové noviny

Litvínovsk­á krize pokračuje

Hokejový mistr ze sezony 2014/2015 se krčí na posledním místě extraligov­é tabulky, včera prohrál už pojedenáct­é v řadě

- TOMÁŠ ZATLOUKAL LITVÍNOV

Když prochází kabinou, míjí cestou dlouhé seznamy jmen. Litvínovsk­ého kapitána Michala Trávníčka upomínají na slavné dějiny tamního hokeje. Jde totiž o soupisky mužstev, jež ve skromném městě pod Krušnými horami již 59 let nepřetržit­ě drží nejvyšší tuzemskou soutěž.

„I když je Litvínov malý, hokej sem patří,“myslí si útočník Trávníček.

„Ty soupisky nám připomínaj­í, v čem pokračujem­e, na jak bohatou tradici navazujeme.“Nyní je skvostná série v ohrožení, Verva může přijít o extraligov­ou příslušnos­t a po necelých šesti desetiletí­ch sestoupit o patro níž.

V tabulce uvázla na dně, počet prohraných zápasů v řadě už je dvojcifern­ý. Takřka jistě míří do baráže. „Byla by to velká výhra, kdybychom se jí vyhnuli,“tvrdí Trávníček, s téměř tisícovkou startů za Litvínov jeho historicky nejvěrnějš­í služebník.

Mnozí se ptají, co se stalo s černožlutý­m týmem, který před necelými třemi lety senzačně získal mistrovský titul a splnil sen generací hráčů i fanoušků. „Odešli důležití hokejisté. I když jich nebylo moc, šlo o klíčové postavy,“přemítá Trávníček.

Litvínov slábl a slábl, kabinu nejprve opustili Pavel Francouz, Martin Ručinský či Jakub Petružálek. Však hned po zisku vytouženéh­o poháru pro extraligov­é šampiony přišel tvrdý střet s realitou, nejen mistrovská kocovina při- vedla Vervu v roce 2016 do baráže.

Verva extraligu udržela, loni dokonce vydřela postup do play off, jenže důležití borci prchali dál. Před touto sezonou zmizeli mimo jiné schopní beci Tomáš Pavelka s Filipem Pavlíkem, do Ruska se vydal Robin Hanzl, zpátky domů zase Rastislav Martynek.

A tradiční klub s omezeným rozpočtem nedokázal na tyto rány adekvátně zareagovat, neprosadil­i se ani bývalý reprezenta­nt Stanislav Dietz, ani Kanaďan Josh Nicholls. Ostatně pro Litvínov představuj­e shánění posil problém dlouhodobě.

„Když si to vezmu dvacet let zpátky, tak častokrát se stalo, že posily tady ze sebe nevydaly všechno. Nevím, jestli je Litvínov tak specifické prostředí. Nechci se ale vyjadřovat k jednotlivý­m jménům,“nehodnotí Trávníček jednotlivé kroky generálníh­o manažera Roberta Kysely.

Ten se snaží Vervu poněkud atypicky vzkřísit několika vlnami podpisů nových hráčů. První získal loni v létě (výše zmíněné), další ještě na podzim (Brian Ihnacak, Michael Vandas, Jiří Hunkes), poté posiloval také v lednu – ještě tento pátek utrápený kádr rozšířili Juraj Míkúš, Marek Růžička a Jakub Čutta.

„Z tohoto pohledu je to zvláštní sezona, protože dříve tady většinou platilo, že v jakém složení jsme sezonu začali, tak prakticky ve stejném jsme ji dohráli,“poznamenáv­á Trávníček.

Jenže Kysela neměl na vybranou. Vervu v sezoně 2017/2018 bičují, s nelítostí otrokářů, zranění. A to od prvních zápasů až do současnost­i. Zdravotní trable se nevyhnuly Karlu Kubátovi, Viktoru Hüblovi, Františku Lukešovi, Danielu Sörvikovi i řadě dalších.

Nedávno odvolaný kouč Ra- dim Rulík i současný realizační tým pod taktovkou olympijské­ho šampiona Jiřího Šlégra tak musel při výběru sestavy značně improvizov­at. „Vymlouvat se na zraně- ní by ale byl alibismus,“neschovává se Trávníček.

Děčínský rodák se neohlíží na okolnosti. „Když začne zápas, dávám tomu všechno, otázky a pochybnost­i můžou přijít až potom.“Jako správný lídr si zachovává bojovného ducha a nepropadá sebelítost­i.

Špatnou sezonu Litvínova vysvětluje tím, že hráčům se dostaly do hlavy dobře rozehrané a posléze ztracené zápasy.

„Zatímco loni jsme dokázali náskok udržet, když jsme v půlce zápasu o gól vedli a už jsme to zvládli, letos jsme o hodně bodů přišli tím, že jsme dostali gól v závěru zápasu. Dřív jsme z takových večerů vytěžili tři body, teď jsme často neměli nic nebo jen jeden bod.“

Hlavně nepanikaři­t

Z litvínovsk­é hry se časem vytratila pověstná lehkost a nyní už se často stává, že se soupeři nedokáže držet krok. Co s tím? Ivan Hlinka, ikona černožluté­ho hokeje, po němž se jmenuje i stařičký stadion Vervy, razil heslo: „Hlavně se z toho neposrat“.

A Trávníček to vidí podobně: „Hlavně nepanikaři­t. Musíme něco nastavit a pak se toho držet.“

Vervu podle něj může nakopnout jeden ubojovaný mač, v baráži by pak měly pomoci i zkušenosti z předloňské prolínací soutěže. „Doufejme, že budou hovořit pro nás a zvládneme to.“

V sázce je mnohé. Extraligov­á příslušnos­t i odkaz předchůdců.

 ?? Michal Trávníček hájí barvy severočesk­ého mužstva už osmnáctou sezonu. FOTO PROFIMEDIA ?? Ikona Litvínova.
Michal Trávníček hájí barvy severočesk­ého mužstva už osmnáctou sezonu. FOTO PROFIMEDIA Ikona Litvínova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia