Lidové noviny

Zeman vyhovuje i velké části nevoličů

Exkluzivní průzkum: Znovuzvole­ný prezident zvládl vyvolat u lidí emoce, Drahoš neměl štěpné téma

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Při pohledu na těsný výsledek prezidents­ké volby se zdá, že republika je rozdělená vedví. Výzkum agentury Median, který mají LN exkluzivně k dispozici, však ukazuje, že část voličů Jiřího Drahoše a nevoličů přijala vítězství Miloše Zemana. 54,2 procenta lidí je spokojeno s výsledkem, naopak nespokojen­ost cítí 37,5 procenta.

Velkou roli hraje to, že Zema- na preferoval­o podstatně víc lidí z těch, kteří ve druhém kole nepřišli k volbám. Byl přijatelný pro 44,9 procenta nevoličů, zatímco Drahoš pouze pro 9,5 procenta.

„V celkové populaci nejsou hranice vzhledem k výsledku voleb tak ostré, jako jsou mezi voliči. Pro řadu lidí byli do jisté míry přijatelní oba kandidáti, z nichž větší část se rozhodla pro Miloše Zemana. Není to tak, že by v populaci existovaly dva nesmiřitel­né tábory. Jsou vyhraněné skupiny, které ale netvoří sto procent společnost­i. Naopak, je tam jistý překryv. Politici iluzi polarizace celkové společnost­i využívají jako nástroj na mobilizaci voličů proti soupeři,“řekl LN sociolog a ředitel společensk­o-politickýc­h výzkumů Medianu Daniel Prokop.

V posledním týdnu před volbami se Zemanovi dařilo přetáhnout na svou stranu i občansky nejpasivně­jší skupinu Čechů, což jsou mladí lidé bez maturity, a nerozhodnu­té, zvláště mezi zaměstnanc­i s nižšími příjmy. I proto, že zvedl náměty, které sice s prezidents­kým úřadem nesouvisí, ale lidi zajímají.

„Miloš Zeman zahrnul některá populární štěpící kulturní témata. V průběhu týdne vzrostly sympatie vůči Zemanovi mezi lidmi, kteří jsou proti církevním restitucím, proti zákazu kouření, nedůvěřují médiím a jsou podezřívav­í vůči menšinám. Zahrnutí těchto témat do kampaně mohlo pomoct vyvolat větší emoce mezi těmi, kdo se nezajímají o skutečné prezidents­ké pravomoci a takzvaná hard policy témata – zahraniční politiku, právní systém nebo vzdělávání,“doplňuje Prokop Pokračován­í na straně 3 Komentáře na straně 10 a 11

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia