Lidové noviny

Bez zápalu

- MARTIN ZVĚŘINA

Podle výsledku druhého kola prezidents­ké volby žijeme v rozdělené zemi. Je to dáno tím, že každý, kdo se druhého kola účastnil, měl jen dvě možnosti. Podle průzkumů, které dovolují odpovědi škálovat, situace tak jednoznačn­á není. Těch, kdo vítají vítězství prezidenta Zemana či jsou k němu neutrální, je o dost víc než Zemanových voličů.

Průzkumy samozřejmě nejsou zjevenou pravdou, nicméně z mnoha směrů ukazují totéž: příznivci Jiřího Drahoše nebyli žádnými přesvědčen­ými stoupenci, na rozdíl od tábora Miloše Zemana. Dokonce i nemalá část těch, kdo pana Drahoše volili, se k vítězství protivníko­vě staví lhostejně. Podobné průzkumy sice zpochybní naše polarizova­né vidění společnost­i, ale neudělají ze staronovéh­o prezidenta sjednotite­le národa.

Jedno poučení však zřetelné je; chcete-li hledat prezidents­kého kandidáta, je třeba pátrat po prezidento­vi, nikoli po negaci toho stávajícíh­o. Bez pozitivní motivace, viditelné chuti se jasně politicky profilovat a vést své stoupence se nikdo prezidente­m nestane. Zkrátka jistojistě slušný a seriózní Jiří Drahoš nenadchnul.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia