Lidové noviny

V zimě na houby? Rostou!

- KATEŘINA SVOBODOVÁ

PRAHA Téměř jarní počasí přeje houbařům. Prakticky celý leden lidé nosí z lesa zimní druhy, jako jsou hlíva ústřičná, penízovka sametonohá, Jidášovo ucho či pařezník pozdní. Objevují se ale také druhy, jež běžně rostou v říjnu, maximálně v listopadu, například čirůvky dvoubarevn­é a fialové.

„Narážím i na řadu chráněných ohrožených druhů, které jsou zapsány v Červeném seznamu hub ČR,“říká Dalibor Marounek, člen České mykologick­é společnost­i a autor několika odborných houbařskýc­h publikací. Zimní houbaření má podle něj specifika, lidem doporučuje, aby se spíš než pod nohy dívali před sebe. Drtivá většina hub totiž patří mezi takzvané dřevokazné druhy, které nerostou na zemi, ale na stromech či pařezech.

Většinou mají i léčivé vlastnosti, využívané v lidovém léčitelstv­í nebo tradiční čínské medicíně. Disponuje jimi nejen notoric- ky známá hlíva ústřičná, ale třeba i zmíněná penízovka nebo outkovka pestrá.

„Navíc jim většinou nevadí ani mrazíky tak do čtyř stupňů pod nulou. Jejich růst se pouze zastaví, a jakmile se oteplí, začnou růst dál. Tím se dost zásadně liší například od hřibů, které jsou po přemrznutí nepoživate­lné,“dodává Marounek. Sám do lesa obvykle vyráží s fotoaparát­em a spíš, než aby zimní houby jedl, je dokumentuj­e. Více čtěte na straně 5

 ?? Severoamer­ičtí indiáni jej sušili, umleli a prášek používali k zastavení krvácení. ?? Ohnivec rakouský.
Severoamer­ičtí indiáni jej sušili, umleli a prášek používali k zastavení krvácení. Ohnivec rakouský.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia