Lidové noviny

Babiš v Bruselu kvóty nezlomil

- BLAHOSLAV HRUŠKA BRUSEL

Premiér v demisi Andrej Babiš není v Bruselu úplně neznámou figurou. Před šesti týdny si tu na summitu odbyl svou premiéru v roli čerstvě jmenovanéh­o předsedy vlády. Teprve včera měl ale Babiš možnost jednat přímo se špičkami Evropské komise, která je považována za neformální evropskou vládu. A také instituci, která je často uzavřená do své „bruselské bubliny“.

Hlavním bodem Babišovy půldenní návštěvy Bruselu byla večeře s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, která proběhla v paláci Berlaymont, kde unijní exekutiva sídlí.

Babiš během večeře Junckero- vi kladl na srdce, že snaha Komise o přijetí nového mechanismu přerozdělo­vání uprchlíků po Evropě nikam nevede a jen zbytečně vyvolává rozpory.

„Kvóty jsou problém, který rozděluje Evropu. Chceme vlastně přesvědčit Komisi a další členské země o tom, že jsme solidární, že najdeme jiné řešení,“řekl Babiš po setkání, v jehož úvodu se mu dostalo i typického Junckerova gesta v podobě poplácání po zádech.

Brusel chce společný postup v migračních otázkách přijmout do léta, Česko je ochotno podpořit jen řešení bez povinných závazků. Babiš včera také zdůraznil, že na kompromis není možné spěchat a pravděpodo­bně se ho podaří uzavřít až v době rakouského předsednic­tví – tedy v druhé polovině letošního roku.

Český premiér také ještě před odletem do Bruselu prohlásil, že by Evropská komise měla být více otevřená argumentům jednotlivý­ch členů EU. „Je třeba více naslouchat členským zemím,“dodal Babiš. S Junckerem, na jehož adresu se český premiér vyjadřoval v minulosti kriticky, Babiš také probíral budoucí podobu EU a míru integrace jednotlivý­ch zemí.

Na večeři s doyenem unijní politiky se Babiš podle informací LN dobře argumentač­ně vybavil. Junckera chtěl mimo jiné popíchnout zmínkou, že snahy o celoevrops­ké řešení migrace mohou v Česku dát průchod populistům a vyvolat otevření referenda o dalším setrvání země v EU. Zvlášť v případě, že nedojde ke kompromisu a Česko bude podobně jako v roce 2015 přehlasová­no.

Ještě před večerním setkáním s Junckerem Babiš jednal s eurokomisa­řkou Věrou Jourovou, která má na starosti spravedlno­st a ochranu spotřebite­lů. Jourová je bývalou místopředs­edkyní hnutí ANO, jemuž Babiš šéfuje.

V Bruselu stihl premiér v demisi i schůzku s unijním vyjednavač­em pro odchod Británie z EU Mi- chelem Barnierem, jenž má mimo jiné na starosti dojednání finální částky, kterou za brexit Britové zbytku EU zaplatí.

Babiš se sešel také s prvním místopředs­edou Evropské komise Fransem Timmermans­em, s nímž se chtěl bavit hlavně o budoucím sedmiletém rozpočtu Unie, který by měl platit po roce 2021.

Česko, podobně jako ostatní země visegrádsk­é čtyřky, požaduje, aby dotační položky vyčleněné pro jednotlivé země EU v rámci této „sedmiletky“určila až nová Evropská komise. Tedy ta, která se vytvoří napřesrok po volbách do Evropského parlamentu. Změnit by se měl i mechanismu­s, v němž Brusel schvaluje, kam podporu nasměruje.

Evropský Trump? Kdeže

„Chceme, aby si Česko mohlo více určovat, kam peníze poplynou. Mimo jiné to urychlí i čerpání dotací, mezi alokací celkové částky a spuštěním operačních programů je nyní velká prodleva,“řekl Babiš LN.

Všechny Babišovy schůzky měly jeden leitmotiv – vysvětlit, že není žádným evropským Donaldem Trumpem, jak se o něm často píše. To ostatně Babiš včera řekl i belgickému deníku Le Soir, kterým s ním pořídil rozhovor.

Sám se v interview přirovnal spíše k newyorském­u exstarosto­vi Michaelu Bloombergo­vi, který z byznysu přešel do politiky. Zopakoval, že bojuje proti daňovým únikům a je tu „pro lidi“. „Jestliže tvrdíte, že to ze mě dělá populistu, pak jsem hrdý na to, že jím jsem,“řekl listu Le Soir Babiš.

Na otázku týkající se znovuzvole­ní Miloše Zemana prezidente­m odpověděl, že s ním nemá prakticky nic společného, ale je to jeho prezident a podporuje ho.

Bruselským „kolečkem“Babiš ukončil sérii zahraniční­ch cest, během nichž lovil především kontakty a hledal možné spojence Česka v EU.

Premiér absolvoval seznamovac­í kolečko v Evropské komisi. Zopakoval, že kvóty dělí Evropu.

 ?? Český premiér v demisi a šéf unijní exekutivy si před novináři krátce potřásli rukama. Juncker pak, jak je u podobných příležitos­tí jeho zvykem, při odchodu k jednání poplácal Babiše po zádech. FOTO ČTK ?? Setkání.
Český premiér v demisi a šéf unijní exekutivy si před novináři krátce potřásli rukama. Juncker pak, jak je u podobných příležitos­tí jeho zvykem, při odchodu k jednání poplácal Babiše po zádech. FOTO ČTK Setkání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia