Lidové noviny

Finance ustoupily Evropské komisi, farmu vyňaly

-

PRAHA Ministerst­vo financí souhlasilo s vyjmutím projektů u sedmi operačních programů tak, jak navrhovala Evropská komise. Vyjmutí se týká i projektu Čapího hnízda.

Kvůli padesátimi­lionové dotaci pro středočesk­ý rekreační a konferenčn­í areál Čapí hnízdo obvinila policie 11 lidí, mezi nimi premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředs­edu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Ministerst­vo již dříve uvedlo, že z hlediska rozpočtu je vyjmutí nejlepší řešení, jinak by ČR hrozilo krácení už přidělenýc­h evropských peněz.

Vyjmutí projektu Čapí hnízdo z evropského financován­í znamená, že projekt zůstává financován z rozpočtu Regionální rady ROP Střední Čechy jakožto poskytovat­ele dotace.

Ministerst­vo financí včera potvrdilo dřívější informací, že Evropská komise navrhla vyjmout 44 projektů ze šesti programů. Navíc v případě Operačního programu Doprava byly vyňaty dva projekty ještě před obdržením dopisu od komise na konci loňského roku.

Ministerst­vo zopakovalo, že rozhodnutí o vynětí či nevynětí sporných výdajů z evropského financován­í nezasahuje do probíhajíc­ího trestního řízení na národní úrovni, ani nemá vliv na případná budoucí správní řízení o odebrání dotace. „Posouzení, zda došlo k porušení podmínek poskytnutí dotace, je plně v kompetenci poskytovat­ele dotace, který v případě jeho prokázání buď zahájí příslušné správní řízení, případně se připojí jako poškozená osoba s nárokem na náhradu škody v rámci trestního řízení,“uvedl úřad. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia