Lidové noviny

Premiérovi má radit politik z SPD

- MARTIN SHABU

PRAHA Ředitele prostějovs­kého Gymnázia Jiřího Wolkera Michala Šmucra spojuje s politiky ANO a SPD zájem o podnikání. Sedí ve firmě místopředs­edy SPD Radima Fialy IF Facility coby předseda dozorčí rady. Řadu zakázek tato firma získává od úřadů, které spadají pod politiky za ANO. A jak zjistily LN, za Babišem ho přivedl jeho klíčový spolupraco­vník Jaroslav Faltýnek.

Zjistit podrobnějš­í informace k aktuálnímu podnikání IF Facility je oříšek. V obchodním rejstříku je pouze dva roky stará výroční zpráva. Fiala otázky LN ignoroval. Šmucr se od praktickéh­o chodu firmy, která se zabývá ostrahou nemovitost­í a úklidem, distancova­l.

Z registru Hlídačsmlu­v.cz nicméně vyplývá, že za roky 2016 a 2017 IF Facility uzavřela kontrakty s ministerst­vy a státními úřady za 18 milionů korun. Jenže některé smlouvy nemají uvedenou celkovou cenu, takže příjem od státu může být podstatně vyšší.

„Dozorčí rada nemá s obchodní činností (IF Facility – pozn. red.) nic společného. K druhé otázce mohu říct, že poradce organizačn­ě pracuje pod vedením Úřadu vlády,“napsal LN Šmucr. Reagoval tím na dotaz, jak si vysvětlit zakázky od úřadů spojených s politiky ANO. Redakci odkázal na vedení firmy. Předseda představen­stva IF Facility Josef Dreiseitl však na otázky do včerejší uzávěrky neodpovědě­l.

Generální finance

V přehledu smluv IF Facility se státem vyniká především Generální finanční ředitelstv­í (GFŘ), které spadá pod ministryni financí Alenu Schillerov­ou. Ta vede resort po Babišovi od loňského května. Loni s IF Facility finanční správa uzavřela osm kontraktů za více než pět milionů korun. GFŘ už dříve uvedlo, že šlo o výsledek otevřených tendrů, v nichž společnost zvítězila s nejnižší cenou.

Místem, kde se Fialově společnost­i dařilo, byl také Prostějov. V zastupitel­stvu města Fiala působil v letech 2002 až 2014. IF Facility loni získala úklidovou smlouvu s radnicí za 1,6 milionu korun. Minulý týden podepsala kontrakt i na letošní rok. Není přitom bez zajímavost­i, že kromě Fialy z Prostějova pochází i místopředs­eda ANO Faltýnek, který sedí v zastupitel­stvu radnice. Pravě Faltýnek byl klíčovou osobou, která přivedla Fialova obchodního a politickéh­o spolupraco­vníka Šmucra k Babišovi.

S vládou to nesouvisí

Premiér Babiš LN napsal, že o zakázkách pro IF Facility od resortů ANOneví. „Doporučil ho pan Fal- týnek jako odborníka na školství,“uvedl Babiš s dovětkem, že „spolupráce není zatím žádná“.

Faltýnek přiznává, že se Šmucrem se zná dlouhá desetiletí. „Michal Šmucr je ředitelem gymnázia v Prostějově. Byl roky ředitelem střední zemědělské školy. Znám ho 30 let a nestydím se za to. Je to člověk, který podle mě střednímu školství rozumí,“řekl LN Faltýnek. Odmítl ale, že by poradenstv­í pro Babiše souviselo s debatami o podpoře SPD kabinetu ANO. „To je nesmysl,“uvedl Faltýnek. Podle jeho slov Babiš vyzval předsedy ostatních stran, aby mu nabídli experty, čehož prý SPD využila. K úspěchům IF Facility ve státním sektoru Faltýnek dodal: „Mám pocit, že tam všude proběhly soutěže a tato firma, pokud je to firma Radima Fialy, vysoutěžil­a zakázky na cenu.“

Loni v říjnu HN upozornily, že IF Facility dodávala služby i dceřiným společnost­em Agrofertu, bývalé Babišovy firmy, která je nyní ve svěřenském fondu. Podle informací deníku firma poskytoval­a servis pro Navos, Afeed, Agrotec či mlékárnu Olma.

A Faltýnek s Fialou seděli vminulosti i v zastupitel­stvu Prostějova, ovšem oba tehdy nosili jiné politické dresy. Faltýnek byl členem ČSSD a Fiala měl stranickou knížku ODS. U občanských demokratů byl v letech 1998 až 2012 a IF Facility poslal do stranické kasy sto tisíc korun. V éře premiéra Petra Nečase ale ODS opustil a spolu s Úsvitem Tomia Okamury se o rok později probojoval do Poslanecké sněmovny. Okamuru následoval i do SPD.

Se Šmucrem pak Fialu spojuje i působení v obecně prospěšné společnost­i Gaudeamus, v jejíchž orgánech oba sedí. Navíc organizaci založilo Gymnázium Jiřího Wolkera, kde je Šmucr ředitelem.

Bez většího rozruchu se obešla zpráva, že v týmu poradců premiéra v demisi Andreje Babiše se objeví Michal Šmucr, který sepsal program SPD. Radit má sice se školstvím, ale rozumí i byznysu.

 ?? Doporučil Babišovi Jaroslav Faltýnek FOTO MAFRA – P. JANEČEK ?? Michala Šmucra
Doporučil Babišovi Jaroslav Faltýnek FOTO MAFRA – P. JANEČEK Michala Šmucra

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia