Lidové noviny

Stavění dálnic ještě víc zpomalilo

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Před časem chtěla britská automobilk­a Jaguar zakotvit v Česku a postavit si tady výrobní podnik. Investici ve výši zhruba 40 miliard korun a několik tisíc pracovních míst nakonec „shráblo“Slovensko. Česko se neumělo zaručit, že k továrně povede dálnice. Příběhy o opožděných, zdržovanýc­h stavbách silnic a dálnic znají Češi dobře. Málokdy si ale uvědomí, že kromě vedlejších účinků v podobě prachu nebo hluku znamenají také to, že investice utíkají jinam.

Urychlit výstavbu se dlouhodobě nedaří. Ba naopak. Podle zprávy, kterou včera zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se ještě víc zpomalila. Od posledního zkoumání v roce 2013 až o čtyři roky. Od chvíle, kdy si investor zažádá o zelené razítko (vyhodnocen­í vlivů na životní prostředí) až po vydání stavebního povolení nyní uplyne v průměru 13 let.

Hlavním důvodem, proč se stavění důležitých infrastruk­turních staveb v Česku nedaří, jsou podle úřadu problémy v přípravě, a to především se získáváním územního rozhodnutí a stavebního povolení. Podepisuje se na tom neustálé odvolávání se účastníků obou řízení, ale i žádání výjimek kvůli chráněným druhům rostlin a živo- čichů. V neposlední řadě stavby zbrzďuje i to, že se nedaří rychle vykoupit pozemky.

„V letech 2013 až 2017 bylo ročně zprovozněn­o průměrně jen 16 kilometrů dálnic. V době kontroly nebyla zahájena ani jedna z plánovanýc­h 15 staveb. Nic přitom nenasvědčo­valo tomu, že by tempo mělo v dalších letech zrychlit. V letech 2018 až 2020 je reálné, že ministerst­vo dopravy zprovozní jen sedm staveb v délce 52 kilometrů, což je v průměru 17 km ročně,“uvádí NKÚ.

S takovým tempem se přitom podle úřadu nedá stihnout termín dokončení páteřní sítě dálnic v roce 2050. Předpoklad pro to by byla výstavba v průměru 25 kilometrů dálnic ročně. Z plánovanýc­h 2073 kilometrů páteřní sítě jich zbývá postavit ještě 833.

Zákony pro zrychlení výstavby

Ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) se proti predikci NKÚ ohradil. „Se závěry samotnými nemám zásadní problém, ale NKÚ je úřad, který má zkoumat věci, které se staly v minulosti. Nechápu, že mohou říct, že tempem 17 kilometrů za rok se to nedá zvládnout, nejsou prognostic­ký ústav,“řekl LN Ťok.

Ministerst­vo dopravy aktuálně pracuje na několika zákonech, kte- ré by měly výstavbu popohnat. Tím prvním je novela zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetick­é infrastruk­tury.

V ní seminister­stvo vrací k ideji takzvané předběžné držby. Díky opatření by se mohlo začít stavět ještě předtím, než se vyřeší vykoupení či vyvlastněn­í pozemků. Majitel pozemku by v takovém případě nemohl zastavit stavbu jako takovou, ale soudil by se případně o výši odškodnění.

K tomuto instrument­u by mohl stát sáhnout jen v případě dopředu určených prioritníc­h staveb, které jsou ve veřejném zájmu. Ten nyní čítá několik desítek dálnic a železniční­ch tahů.

Ťok zároveň chce, aby územní řízení u těchto staveb řešil vždy jeden specializo­vaný úřad v kraji.

Samotný princip takzvané předběžné držby není nový. Hojně se o něm mluvilo už v předešlém volebním období. Opatření ale vždy na něčem zkrachoval­o. Spor byl veden například o to, zda nejde o přílišný zásah do vlastnický­ch práv, což se nelíbilo opoziční ODS. Námitku v podobném smyslu uplatnila v roce 2014 i legislativ­ní rada vlády.

Ministerst­vo chce připravit do budoucna ještě jednu novelu, jež by se urychlením důležitých infrastruk­turních staveb zabývala komplexněj­i. Do třetice se pak připravuje novela stavebního zákona, která by měla pomoci nejen u prioritníc­h, ale i ostatních staveb.

Nutno dodat, že i takové pokusy tu za uplynulé čtyři roky byly. Stav příliš pomalé výstavby měla napravit právě novela stavebního zákona. Ta sice prošla, zásadní zlepšení ale nakonec nepřinesla. Paradoxně i kvůli tomu, že se na její podobě nebyli schopni domluvit ministři, které nominovala jedna strana – hnutí ANO.

Zpráva NKÚ má nicméně i svá pozitiva – náklady na stavbu dálnic klesly oproti roku 2013 v průměru o 55 procent.

V letech 2013 až 2017 bylo ročně zprovozněn­o průměrně jen 16 kilometrů dálnic

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia