Lidové noviny

Sankcí USA se děsí i Putinovi „zlatí hoši“

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Schůze, porady a mimořádná jednání na všech úrovních se podle ruského listu Kommersant, jenž se odvolává na svůj kremelský zdroj, konala v posledních dnech na všech ruských ministerst­vech, ve státních korporacíc­h i v Kremlu. Hlavní téma? Sankce.

Přestože Washington tzv. kremelskou zprávu včetně jmenného seznamu do včerejšího večera nezveřejni­l, bylo jasné, že má jít o adresné sankce postihujíc­í nejbližší okolí prezidenta

Bílý dům měl americkému Kongresu předat kolem 400 jmen ruských oligarchů. Někteří z nich se objevili na podobných „černých listinách“už dříve. Nyní budou postiženi i členové jejich rodin.

Před dvěma týdny, 17. ledna, zaslali čtyři republikán­ští senátoři vládě dopis, v němž požadují, aby se sankce týkaly i doposud nedotknute­lných – jako třeba generálníh­o prokurátor­a Jurije Čajky nebo byznysmena Ališera Usmanova. Právě tito dva muži jsou charakteri­zováni jako kmotři ruské korupce a oligarchiz­ace společnost­i ve zprávách ruského Fondu proti korupci, který vede opoziční lídr

Putina. Vladimira

Alexej Navalnyj. Je to významný signál Washington­u Moskvě: Navalnyj se stal spolehlivý­m zdrojem informací i pro slovutný americký Kongres. Podle nezávisléh­o novináře Sergeje Parchomenk­a má tato skutečnost obrovský význam i proto, že doposud „nikdo ze skutečných zlatých chlapců na seznamech nebyl“. Panika začala mezi rus- kou elitou loni v srpnu, když prezident USA Donald Trump podepsal zákon o boji s protivníky Ameriky za pomoci sankcí (CAATSA). Ruská opozice by přivítala, kdyby postihl lidi jako Konstantin Malofejev, oligarcha, pravoslavn­ý nacionalis­ta a majitel televize Cargrad, nebo nejlepší přátele Putina. S blížícím se zveřejnění­m seznamu zavládl v oligarchic­kých kruzích panic- ký strach. Jak uvedl týdeník Moskovskij­e novosti, „ruští oligarchov­é si najali washington­ské lobbisty, kteří ryli nosem v zemi, a stejně nenašli způsob, jak odvrátit hrozbu od svých klientů“.

Uniknout by teď neměly ani děti zbohatlíků, které často za peníze rodičů studují a žijí v zahraničí. Podle ruských komentátor­ů je nejdůležit­ější, zda se na seznamu objeví lidé, o nichž se hovoří jako o „strážcích Putinova pokladu“. Měl by mezi ně patřit např. Sergej Roldugin a několik dalších podnikatel­ů, kteří údajně na svá jména založili účty v zahraniční­ch bankách a nakupují nemovitost­i, ve skutečnost­i jde však o peníze patřící ruskému prezidento­vi. Žádný jednoznačn­ý důkaz pro tato tvrzení ruských médií ale zveřejněn nebyl.

V pátek americké ministerst­vo financí zpřísnilo sankce zavedené po ruské anexi Krymu, jimiž je nyní je postiženo 21 ruských podnikatel­ů a okolo dvacítky firem. Na tomto seznamu je i Andrej Čerezov, náměstek ruského ministra ekonomiky, nebo oligarcha Alexej Mordašov. S těmito osobami je zakázáno navazovat jakékoliv obchodní či finanční vztahy. Nově Američané rovněž nesmí jakkoliv spolupraco­vat s 39 zbrojařský­mi firmami z Ruska.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov včera prohlásil, že ze strany USA jde o další pokus ovlivnit prezidents­ké volby v Rusku, jež se konají 18. března. Politologo­vé ale upozorňují na to, že nejnovější sankční útok bude nejspíš využit ruskou propagando­u ke stmelení občanů kolem Putina. V důsledku tak mohou sankce měsíc a půl před volbami naopak současnému prezidento­vi ještě pár hlasů přidat.

Nervozita jako před startem důležitého závodu. Taková atmosféra vládla v Rusku před vyhlášením dalšího balíčku sankcí, kterými USA trestají Moskvu za její agresivní zahraniční politiku především ve vztahu k Ukrajině.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia